Vrh

Radionice

Filtering by: Radionice
SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U BEOGRADU
Sep
19
12:00 PM12:00

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U BEOGRADU

69793686_115159196527221_753800196768399360_n.jpg

Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Republike Srbije u Republici Sloveniji, koji je na snazi od 1. septembra 2019. godine, pojednostavljuje i sistematizuje zaposlenje u Sloveniji, nudeći radnicima iz Srbije niz pogodnosti. Kako bi upoznao građane sa novim mogućnostima, neophodnim procedurama i otvorenim pozicijama Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće u četvrtak 19. septembra 2019. godine Sajam zapošljavanja, na kome će se predstaviti brojne slovenačke kompanije.

Pozivamo vas da nam se 19. septembra od 12 do 20 časova pridružite u Sava centu, Milentija Popovića 9, saznate sve korisne informacije i aplicirate za neko od otvorenih radnih mesta.

Pretvorite reči u delo!

Vidimo se!

View Event →
SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NIŠU
Sep
26
12:00 PM12:00

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U NIŠU

Capture.JPG

Sajam zapošljavanja, tokom koga će slovenačke kompanije predstaviti svoje delatnosti i otvorene pozicije za radnike iz Srbije biće organizovan 26. septembra u Sportskom centru Čair, 9. brigade 10, u Nišu. Pridružite nam se između 12 i 20 časova i iskoristite priliku da od predstavnika Zavoda Republike Slovenije za zapošljavanje saznate da li ispunjavate kriterijume za rad u Sloveniji i aplicirajte za neku od dostupnih radnih pozicija.

Pretvorite reči u delo!

Vidimo se!

View Event →

JANI VIRK I VLADO ŽABOT NA 8. BEOGRADSKOM FESTIVALU EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI
Jun
25
to Jun 28

JANI VIRK I VLADO ŽABOT NA 8. BEOGRADSKOM FESTIVALU EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

8.-Beogradski-festival-evropske-knjizevnosti_logo.jpg

Na osmom BFEK-u gostuje i Literatur Cafe Gete instituta u Beogradu, a povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura, posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot, te urednik Gojko Božović.

Pod motom “Najbolje od svega. Najbolje za sve”, BFEK je zamišljen kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Program 2019.

 

Utorak 25. jun

19:00 Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a: Čarls Simić – jedini pozitivni Corax-ov junak

20:00 Na sceni: Ilija Trojanov

21:00 Književnost na filmu: Andreas Goldstejn Adam i Evelin (prema istoimenom romanu Inga Šulcea)

 

Sreda 26. jun

19:00 PanelDa li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?

Ana Martinoli, Mihajlo Pantić, Boban Stojanović; moderatorka: Marija Nenezić

20:00 Na sceni: Darko Tuševljaković

21:00 Književnost na filmu: David i Stefan Foenkinos Ljubomora(prema scenariju Davida Foenkinosa)

 

Četvrtak 27. jun

19:00 Na sceni: Jani Virk

20:00 Na sceni: Eugen Šuljgin

21:00 Književnost na filmu: Mario Martone Leopardi (film zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika)

 

Petak 28. jun

19:00 Na sceni: Vlado Žabot

20:00 Na sceni: Ljubomir Simović

21:00 Književnost na filmu: Mateja Rackov Intimno o književnosti (po scenariju Vuka Ršumovića)

 

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

View Event →
MASTERKLAS ŽELIMIRA ŽILNIKA U DKSG
Jun
22
11:00 AM11:00

MASTERKLAS ŽELIMIRA ŽILNIKA U DKSG

22. 6. 2019.| Akademski filmski centar

Subota, 22. jun, 11.00, Studio 28

MASTERKLAS:

ŽELIMIR ŽILNIK

1129687.jpeg

 

Za polaznike radionica, ali i za sve zainteresovane, autor Želimir Žilnik govoriće o svom radu na polju filmske umetnosti, načinu odabira teme i metodološkim pristupima, filmskoj režiji, savremenim tendencijama u svetskoj kinematografiji i praktičnim radovima polaznika sa radionica AFC-a. Uz razgovor, biće prikazan i film Najlepša zemlja na svetu (2018), o grupi mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera i sticanja statusa i boravka.

View Event →
 ANJA GOLOB NA FESTIVALU »KROKODIL«
Jun
8
2:00 PM14:00

ANJA GOLOB NA FESTIVALU »KROKODIL«

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour – ” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana.

Više o festivalu možete pogledati na ovom linku.

View Event →
PREZENTACIJA "LJUBLJANA - ZELENA PRESTONICA EVROPE" TJAŠE FICKO ZAMENICE GRADONAČELNIKA LJUBLJANE NA MEUNARODNOJ "SHIFT" KONFERENCIJI U OKVIRU OVOGODIŠNJEG MIKSER FESTIVALA
May
25
2:00 PM14:00

PREZENTACIJA "LJUBLJANA - ZELENA PRESTONICA EVROPE" TJAŠE FICKO ZAMENICE GRADONAČELNIKA LJUBLJANE NA MEUNARODNOJ "SHIFT" KONFERENCIJI U OKVIRU OVOGODIŠNJEG MIKSER FESTIVALA

U subotu 25.5. sa početkom u 14 časova u okviru Međunarodne “SHIFT” konferencije, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane održaće prezentaciju “Ljubljana - zelena prestonica Evrope”. Konferencija će se održati u Muzeju nauke i tehnike u Dobračinoj 51 u Beogradu.

Više o konferenciji i festivalu možete pogledati na sledećem linku:

https://mikser.rs/program-shift-konferencije/

View Event →
PREZENTACIJA VIDEO RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U KULTURNOJ STANICI "SVILARA"
May
24
7:00 PM19:00

PREZENTACIJA VIDEO RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U KULTURNOJ STANICI "SVILARA"

U saradnji sa Društvom likovnih umetnika iz Ljubljane (DLUL) i Fondacijom 2021, SULUV je 1. maja ugostio umetnicu Aleksandru Sašku Gruden koja će u okviru Programa razmene i boravka SULUV (Artist-in-residence) programa boraviti u Novom Sadu mesec dana. Gostovanje je deo pripremnih dešavanja u okviru projekta Art Body Art koji će biti realizovan 2021. god. u okviru programa grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.

24. maja 2019. u 19 časova, u Kulturnoj stanici „Svilara“, u sali na spratu, autorka će govoriti i prezentovati svoje video radove, kao i dokumentarni materijal o performansima.

27. maja 2019. u 20 časova, u Galeriji SULUV izvešće performans i biće otvorena izložba radova nastalih tokom njenog boravka.

 

Aleksandra Saška Gruden: „Podoba onkraj nje“ / „Slika izvan nje“: Tokom rezidencijalnog boravka U Novom Sadu, kroz kontakt sa lokalnim okruženjem, pažnju ću prvenstveno usmeriti na položaj moderne žene u društvenoj zajednici. Želela bih da se upoznam sa njenim istorijskim i socijalnim porijeklom, kroz koji bih ispitala poluge i mehanizme vrednosti i identiteta savremene žene, pribegavajući različitim pristupima istraživanja i dokumentovanja, snimanjem fotoaparatom i video kamerom. Konačni rezultat će, pored izložbe, biti i performans.

(Prema studiji „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji“, koju je sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koji treba da pomogne shvatanju društvenog položaja žena, posebno u periodu života kada se odlučuju na materinstvo, mlađe generacije srpskih žena, imaju konzervativne, nacionalističke i patrijarhalne stavove slične generaciji starijih ljudi. Mladi podržavaju povratak žena šporetu, zalažući se za etnički čiste brakove i protive se feminizmu. Najekstremniji su za sterilizaciju siromašnih, zabranu abortusa i obrezivanje žena bez dece. Većina emancipovanih žena pripada srednjoj generaciji. Objavljeno u časopisu DELO, 6.4.2018)

BIOGRAFIJA

Aleksandra Saška Gruden (1970), nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku. Član je različitih umetničkih udruženja i predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Ljubljane. Za svoje skulpture koristi različite materijale, od tradicionalnih do prirodnih, kao i pronađene objekte, uključujući ih u ambijentalne instalacije. Na taj način traži dijalog sa prostorom i često skulpturu oblikuje fotografijom, videom ili performansom. U svom multidisciplinarnom fokusu, ona koristi alternativne strategije kao mehanizme za rekonstrukciju kulturnih identiteta. Njeni radovi inspirisani su konceptom javnih i privatnih prostora i kolektivne društvene i kulturne istorije, bavi se temama, kao što su ljudsko telo i njegove granice, odnos između javnog i privatnog, intimnog sveta pojedinca, slika žene u savremenom društvu, kulturna baština.

http://aleksandrasaskagruden.blogspot.com/

View Event →
KRATEK TEČAJ SLOVENŠČINE
May
18
4:00 PM16:00

KRATEK TEČAJ SLOVENŠČINE

 • Dom Kulture Studentski Grad, klub knjižara Magistrala (map)
 • Google Calendar ICS

V soboto, 18. maja, ob 16. uri lepo vabljeni v Dom kulture Studentski

grad v Magistralo, kjer bo potekal kratek tečaj slovenščine. Tečaj je namenjen

mladim, ki bi se želeli naučiti osnov slovenščine ali ponoviti, kar že znajo.

V okviru dogodka bo organiziran tudi kratek nagradni kviz.

PLAKAT version superfinal.png
View Event →
PREDAVANJE KATJE MIHURKO PONIŽ
May
8
6:30 PM18:30

PREDAVANJE KATJE MIHURKO PONIŽ

Vabimo vas na predavanje slovenske dramaturginje, literarne zgodovinarke in urednice, prof. na Univerzi v Novi Gorici Katje Mihurko Poniž.

Spoštovana predavateljica nam bo spregovorila o Zofki Kvedrovi kot feministki, upornici, ženski pred svojim časom ter o njenih stikih s Srbijo.

Predavanje bo v sredo, 8. maja ob 18.30 uri v prostorih Društva Sava.

Prisrčno vabljeni!

View Event →
PREVAJALSKA DELAVNICA JELENE BUDIMIROVIĆ
Apr
11
6:00 PM18:00

PREVAJALSKA DELAVNICA JELENE BUDIMIROVIĆ

V četrtek, 11. aprila 2019 ob 18. uri bo v prostorih Društva Sava in Nacionalnega sveta slovenske manjšine, Terazije 3/IX, mag. Jelena Budimirović imela prevajalsko delavnico, na kateri se bomo seznanili z vedno zanimivim procesom prevajanja literarnega dela. Predstavila nam bo prevajalske pasti v romanu Boštjanov let, znanega in nagrajevanega slovenskega zamejskega pisatelja Florijana Lipuša (http://www.fabrikaknjiga.co.rs/bostjanov-let/).

Vabljeni!

View Event →
LITERARNI NATEČAJ - SLOVENC, TVOJA ZEMLJA JE ZDRAVA
Mar
29
to May 31

LITERARNI NATEČAJ - SLOVENC, TVOJA ZEMLJA JE ZDRAVA

DRUŠTVO SLOVENCEV KREDARICA NOVI SAD
VAS VABI K SODELOVANJU NA
LITERARNEM NATEČAJU

Z NASLOVOM
»SLOVENC, TVOJA ZEMLJA JE ZDRAVA…«

OB 200-LETNICI SMRTI SLOVENSKEGA
RAZSVETLJENCA VALENTINA VODNIKA


napišite pesem – zgodbo – esej!

Novi Sad 29.03.2019
POGOJI RAZPISA
1.Sodelujejo lahko člani slovenskih društev in učenci DPS v Srbiji.
2.Zapis mora biti v slovenskem jeziku.
3.Zapis naj bo na najmanj eni ali največ na dveh tipkanih straneh
(od 1200 do 2400 znakov s presledki).
4.Pisava: Times New Roman 12
5.Naslov zapisa določi avtor sam.
6.Zapis doslej ne sme biti javno objavljen. Udeležencem natečaja se ne plačajo avtorske pravice a zapisi se ne vračajo.
7.Zapis mora biti označen s šifro, ki jo avtor določi sam.
Zapis opremljen s šifro in podatki o avtorju: ime, priimek, kontakt
pošljite po e-pošti na: pisarna@kredarica.org
Izjemoma pošljite po redni pošti na naslov: Društvo Slovencev Kredarica, Trg Slobode 3/II, 21000 Novi Sad.
Po e-pošti pošljite mail z ločenima priponkama v Wordu: v prvi je zapis podpisan s šifro, v drugi pa rešitev šifre.
Po redni pošti pošljite zapis podpisan s šifro in rešitev šifre v zaprti kuverti, potem pa zapis in rešitev šifre v skupni kuverti.
Rok za oddajo: 30.04.2019
Prejete zapise bo obravnavala posebna komisija, ki bo izbrala po tri najboljša zapisa glede na zvrst literarnega zapisa.
O rezultatih natečaja bomo vse sodelujoče obvestili po e-pošti ali na vaš naslov.

Objava rezultatov: po 31.05.2019

Avtor zapisa dovoljuje, da besedilo objavimo na spletni strani in v biltenu DS Kredarica.
Avtorji nagrajenih zapisov bodo prejeli nagrade v duhu obletnice.
Avtorji nagrajenih zapisov bodo lahko svoja besedila predstavili na kulturnih dogodkih,
ki jih v skladu s svojo dejavnostjo organizira Društvo Slovencev Kredarica.

Bodite ustvarjalni in pišite!
Veselimo se vaših besedil in vas prijazno pozdravljamo!

View Event →
Study in Slovenia u Beogradu na sajmu obrazovanja Edufair
Mar
8
to Mar 9

Study in Slovenia u Beogradu na sajmu obrazovanja Edufair

Zvanična prezentacija inicijative pokrenute od strane Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport Study in Slovenia kao i mogućnosti studiranja u Sloveniji biće predstavljena u Beogradu u okviru sajma obrazovanja Edufair koji će se održati u BelExpo centru od 8-9 marta tekuće godine.


Više o samom događaju možete pogledati na sledećem linku.

View Event →
SAJAM ZAPOŠLJAVANJA MOJE DELO.COM U BEOGRADU
Feb
14
10:00 AM10:00

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA MOJE DELO.COM U BEOGRADU

Sajam zapošljavanja MojeDelo.com Srbija

Beograd: 14. 2. 2019,  10 – 17 sati

Hotel Zira, Ruzveltova 35 11000 Beograd

ULAZ SLOBODAN

Najveći slovenački portal zapošljavanja MojeDelo.com organizuje sajmove zapošljavanja u Sloveniji i BiH, a ove godine se, po prvi put, seli u Beograd.

SajamzapSlovenci.png

Predstavljanjem više od 20 slovenačkih firmi kojimasu potrebni radnici različitih zanimanja i stepena kvalifikacije, 14. februara 2019, od 9 do 17 satiu Zira Centru, održaće se sajam zapošljavanja MojeDelo.com.

U ponudi će se naći poslovi za sledeća zanimanja:

 • stručnjaci u području elektronike,

 • injeciranja plastike i izrade alata i tehnologije održavanja,

 • IT stručnjaka,

 • konobara, šankera, kuvara,

 • recepcionera,

 • prodavaca,

 • poštara,

 • vozača,

 • bravara,

 • građevinskih radnika,

 • grafičara,

 • pekara i drugih.

Oni koji žele da rade u Sloveniji, na sajmu će biti u prilici da uspostave direktan kontakt sa poslodavcima, predstave im se i predaju svoju radnu biografiju (CV). Na dodatnim štandovima, posetioci će moći da dobiju sve informacije o radnim dozvolama za Sloveniju.

Slovenački poslodavci najavljuju da bi ove bi godine mogli zaposliti oko 5 hiljada novih radnika. Prema najavama vladine kancelarije za makroekonomske analize (UMAR), slovenački BDP bi u 2019. godini trebalo da poraste za 3,7 posto.

Neka Sajam zapošljavanja MojeDelo.com bude prekretnica u vašoj karijeri. Ako ste nezaposleni ili ste nezadovoljni aktuelnim poslom i želite nešto da promenite u svojoj karijeri, veliki Sajam zapošljavanja u Beogradu je mesto na kojem treba da budete.

Nema izgovora. Ukoliko zaista želite nešto da promenite u svom životu, ne propustite ovaj sajam.

Namestite podsetnik, 14. februar može biti prekretnica u vašoj karijeri!

 

Više informacija o poslodavcima na: www.sajamzaposljavanja.com.

View Event →
Radionica Jurija Konjara na festivalu savremenog plesa i performansa "Pokretnica"
Aug
31
to Sep 2

Radionica Jurija Konjara na festivalu savremenog plesa i performansa "Pokretnica"

 • Studentski kulturni centar Novi Sad - Fabrika (map)
 • Google Calendar ICS

Na ovogodišnjem festivalu savremenog plesa i performansa Pokretnica, koji se održava u Novom Sadu od 30.8. do 4.9. ove godine, poznati slovenački plesni izvođač i koreograf Jurij Konjar će održati trodnevnu radionicu kontakt improvizacije.

View Event →
Dani slovenačkog filma 2017
Nov
20
to Nov 25

Dani slovenačkog filma 2017

 • Niš, Pančevo, Beograd (map)
 • Google Calendar ICS

Manifestacija "Dani slovenačkog filma“ u organizaciji Društva Slovenaca u Beogradu „Sava“ ima za cilj da publici u Beogradu i Srbiji predstavi i približi dela, trenutno najplodnijih, slovenačkih filmskih stvaralaca.

Domaćini ovogodišnjeg festivala "Dani slovenačkog filma" biće Beograd, Pančevo i Niš.

View Event →
Kako blizu in hkrati daleč sta si slovenščina in srbščina? – Pogoste napake govorcev srbščine pri uporabi slovenščine.
Oct
19
6:00 PM18:00

Kako blizu in hkrati daleč sta si slovenščina in srbščina? – Pogoste napake govorcev srbščine pri uporabi slovenščine.

O ovoj zanimljivoj temi će govoriti dr Nataša Pirih Svetina sa Katedre za slovenistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Nakon predavanja, održaće se i radionica na kojoj će se i praktično obraditi ova tema

View Event →