Vrh

Predavanja

Filtering by: Predavanja

JANI VIRK I VLADO ŽABOT NA 8. BEOGRADSKOM FESTIVALU EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI
Jun
25
to Jun 28

JANI VIRK I VLADO ŽABOT NA 8. BEOGRADSKOM FESTIVALU EVROPSKE KNJIŽEVNOSTI

8.-Beogradski-festival-evropske-knjizevnosti_logo.jpg

Na osmom BFEK-u gostuje i Literatur Cafe Gete instituta u Beogradu, a povodom 15 godina Foruma slovenskih kultura, posebno će biti predstavljena edicija 100 slovenskih romana, o kojoj će govoriti pisci Jani Virk i Vlado Žabot, te urednik Gojko Božović.

Pod motom “Najbolje od svega. Najbolje za sve”, BFEK je zamišljen kao otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Program 2019.

 

Utorak 25. jun

19:00 Otvaranje Festivala i otvaranje Izložbe crteža i karikatura Predraga Koraksića Corax-a: Čarls Simić – jedini pozitivni Corax-ov junak

20:00 Na sceni: Ilija Trojanov

21:00 Književnost na filmu: Andreas Goldstejn Adam i Evelin (prema istoimenom romanu Inga Šulcea)

 

Sreda 26. jun

19:00 PanelDa li je kritika moguća u doba populizma i spektakla?

Ana Martinoli, Mihajlo Pantić, Boban Stojanović; moderatorka: Marija Nenezić

20:00 Na sceni: Darko Tuševljaković

21:00 Književnost na filmu: David i Stefan Foenkinos Ljubomora(prema scenariju Davida Foenkinosa)

 

Četvrtak 27. jun

19:00 Na sceni: Jani Virk

20:00 Na sceni: Eugen Šuljgin

21:00 Književnost na filmu: Mario Martone Leopardi (film zasnovan na životu velikog italijanskog pesnika)

 

Petak 28. jun

19:00 Na sceni: Vlado Žabot

20:00 Na sceni: Ljubomir Simović

21:00 Književnost na filmu: Mateja Rackov Intimno o književnosti (po scenariju Vuka Ršumovića)

 

Najbolje od svega. Najbolje za sve.

View Event →
MASTERKLAS ŽELIMIRA ŽILNIKA U DKSG
Jun
22
11:00 AM11:00

MASTERKLAS ŽELIMIRA ŽILNIKA U DKSG

22. 6. 2019.| Akademski filmski centar

Subota, 22. jun, 11.00, Studio 28

MASTERKLAS:

ŽELIMIR ŽILNIK

1129687.jpeg

 

Za polaznike radionica, ali i za sve zainteresovane, autor Želimir Žilnik govoriće o svom radu na polju filmske umetnosti, načinu odabira teme i metodološkim pristupima, filmskoj režiji, savremenim tendencijama u svetskoj kinematografiji i praktičnim radovima polaznika sa radionica AFC-a. Uz razgovor, biće prikazan i film Najlepša zemlja na svetu (2018), o grupi mladih migranata u Beču, koji se probijaju kroz administrativne lavirinte provera i sticanja statusa i boravka.

View Event →
 ANJA GOLOB NA FESTIVALU »KROKODIL«
Jun
8
2:00 PM14:00

ANJA GOLOB NA FESTIVALU »KROKODIL«

Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom “Grand Tour – ” koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Tokom dva dana festivala, njih dvojica će predstaviti selekciju nekih od najistaknutijih evropskih pesnika i pesnikinja među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, zatim naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije.

O ulozi i novom značaju poezije u doba osipanja postojećih vrednosti i slabljenja svih čvrstih oslonaca govoriće u subotu 8. juna od 14 sati u CZKD-u neka od najpoznatijih pesničkih imena savremene Evrope među kojima su Marija Barnas iz Holandije i Gabor Šajn iz Mađarske, naša poznata pesnikinja Ana Ristović i Anja Golob iz Slovenije. Antologija obuhvata svih pedeset zemalja Evrope s izuzetkom Vatikana.

Više o festivalu možete pogledati na ovom linku.

View Event →
PREZENTACIJA "LJUBLJANA - ZELENA PRESTONICA EVROPE" TJAŠE FICKO ZAMENICE GRADONAČELNIKA LJUBLJANE NA MEUNARODNOJ "SHIFT" KONFERENCIJI U OKVIRU OVOGODIŠNJEG MIKSER FESTIVALA
May
25
2:00 PM14:00

PREZENTACIJA "LJUBLJANA - ZELENA PRESTONICA EVROPE" TJAŠE FICKO ZAMENICE GRADONAČELNIKA LJUBLJANE NA MEUNARODNOJ "SHIFT" KONFERENCIJI U OKVIRU OVOGODIŠNJEG MIKSER FESTIVALA

U subotu 25.5. sa početkom u 14 časova u okviru Međunarodne “SHIFT” konferencije, Tjaša Ficko, zamenica gradonačelnika Ljubljane održaće prezentaciju “Ljubljana - zelena prestonica Evrope”. Konferencija će se održati u Muzeju nauke i tehnike u Dobračinoj 51 u Beogradu.

Više o konferenciji i festivalu možete pogledati na sledećem linku:

https://mikser.rs/program-shift-konferencije/

View Event →
PREZENTACIJA VIDEO RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U KULTURNOJ STANICI "SVILARA"
May
24
7:00 PM19:00

PREZENTACIJA VIDEO RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U KULTURNOJ STANICI "SVILARA"

U saradnji sa Društvom likovnih umetnika iz Ljubljane (DLUL) i Fondacijom 2021, SULUV je 1. maja ugostio umetnicu Aleksandru Sašku Gruden koja će u okviru Programa razmene i boravka SULUV (Artist-in-residence) programa boraviti u Novom Sadu mesec dana. Gostovanje je deo pripremnih dešavanja u okviru projekta Art Body Art koji će biti realizovan 2021. god. u okviru programa grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.

24. maja 2019. u 19 časova, u Kulturnoj stanici „Svilara“, u sali na spratu, autorka će govoriti i prezentovati svoje video radove, kao i dokumentarni materijal o performansima.

27. maja 2019. u 20 časova, u Galeriji SULUV izvešće performans i biće otvorena izložba radova nastalih tokom njenog boravka.

 

Aleksandra Saška Gruden: „Podoba onkraj nje“ / „Slika izvan nje“: Tokom rezidencijalnog boravka U Novom Sadu, kroz kontakt sa lokalnim okruženjem, pažnju ću prvenstveno usmeriti na položaj moderne žene u društvenoj zajednici. Želela bih da se upoznam sa njenim istorijskim i socijalnim porijeklom, kroz koji bih ispitala poluge i mehanizme vrednosti i identiteta savremene žene, pribegavajući različitim pristupima istraživanja i dokumentovanja, snimanjem fotoaparatom i video kamerom. Konačni rezultat će, pored izložbe, biti i performans.

(Prema studiji „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji“, koju je sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koji treba da pomogne shvatanju društvenog položaja žena, posebno u periodu života kada se odlučuju na materinstvo, mlađe generacije srpskih žena, imaju konzervativne, nacionalističke i patrijarhalne stavove slične generaciji starijih ljudi. Mladi podržavaju povratak žena šporetu, zalažući se za etnički čiste brakove i protive se feminizmu. Najekstremniji su za sterilizaciju siromašnih, zabranu abortusa i obrezivanje žena bez dece. Većina emancipovanih žena pripada srednjoj generaciji. Objavljeno u časopisu DELO, 6.4.2018)

BIOGRAFIJA

Aleksandra Saška Gruden (1970), nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku. Član je različitih umetničkih udruženja i predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Ljubljane. Za svoje skulpture koristi različite materijale, od tradicionalnih do prirodnih, kao i pronađene objekte, uključujući ih u ambijentalne instalacije. Na taj način traži dijalog sa prostorom i često skulpturu oblikuje fotografijom, videom ili performansom. U svom multidisciplinarnom fokusu, ona koristi alternativne strategije kao mehanizme za rekonstrukciju kulturnih identiteta. Njeni radovi inspirisani su konceptom javnih i privatnih prostora i kolektivne društvene i kulturne istorije, bavi se temama, kao što su ljudsko telo i njegove granice, odnos između javnog i privatnog, intimnog sveta pojedinca, slika žene u savremenom društvu, kulturna baština.

http://aleksandrasaskagruden.blogspot.com/

View Event →
KRATEK TEČAJ SLOVENŠČINE
May
18
4:00 PM16:00

KRATEK TEČAJ SLOVENŠČINE

  • Dom Kulture Studentski Grad, klub knjižara Magistrala (map)
  • Google Calendar ICS

V soboto, 18. maja, ob 16. uri lepo vabljeni v Dom kulture Studentski

grad v Magistralo, kjer bo potekal kratek tečaj slovenščine. Tečaj je namenjen

mladim, ki bi se želeli naučiti osnov slovenščine ali ponoviti, kar že znajo.

V okviru dogodka bo organiziran tudi kratek nagradni kviz.

PLAKAT version superfinal.png
View Event →
PREDAVANJE KATJE MIHURKO PONIŽ
May
8
6:30 PM18:30

PREDAVANJE KATJE MIHURKO PONIŽ

Vabimo vas na predavanje slovenske dramaturginje, literarne zgodovinarke in urednice, prof. na Univerzi v Novi Gorici Katje Mihurko Poniž.

Spoštovana predavateljica nam bo spregovorila o Zofki Kvedrovi kot feministki, upornici, ženski pred svojim časom ter o njenih stikih s Srbijo.

Predavanje bo v sredo, 8. maja ob 18.30 uri v prostorih Društva Sava.

Prisrčno vabljeni!

View Event →
RAZGOVOR SA ANOM ŠNABL U KROKODILOVOM CENTRU
Apr
18
7:00 PM19:00

RAZGOVOR SA ANOM ŠNABL U KROKODILOVOM CENTRU

U KROKODILovoj rezidenciji za pisce tokom aprila boravi mlada slovenačka autorka Ana Šnabl koja je ujedno i 81. gošća KROKODILove kuće za pisce.

Posle promocije u Kikindi i Zrenjaninu gde je predstavljala svoju zbirku priča Odvezani (Partizanska knjiga,2018), u četvrtak 18. aprila od 19 sati u KROKODILovom Centru, Ana Šnabl razgovaraće sa Vladimirom Arsenićem i Srđanom Srdićem o novoj slovenačkoj književnosti i svom stvaralaštvu. Ulaz je slobodan. Razgovor će se voditi na engleskom jeziku.

Ana Šnabl (1985, Slovenija) je na početku književne karijere. U novembru 2017, njena prva knjiga je dobila nagradu za najbolju debitanstsku knjigu, i bila nominovana za još dve nagrade. Trenutno radi na romanu koji se dešava krajem 80-ih u Sloveniji, a godine 2020. objaviće i krimi roman. Na doktorskim je studijama filozofije, i nada se da će se njena teza baviti mogućnostima feminističke autobiografije. Radila je kao novinarka, u čemu nikad nije bila dobra, ali je puno naučila i sada radi kao urednica Evropskog pregleda poezije, knjiga i kulture. Ponekad vodi književne događaje i piše kritike i kolumne za slovenačke medije. Živi u malom gradu na severu Slovenije.

Reading Balkans je regionalni projekat koji za cilj ima promociju književnosti sa prostora Zapadnog Balkana kroz obrazovanje i formiranje literarnog agenta koji će zastupati regionalne pisce na međunarodnoj sceni.

View Event →
PREVAJALSKA DELAVNICA JELENE BUDIMIROVIĆ
Apr
11
6:00 PM18:00

PREVAJALSKA DELAVNICA JELENE BUDIMIROVIĆ

V četrtek, 11. aprila 2019 ob 18. uri bo v prostorih Društva Sava in Nacionalnega sveta slovenske manjšine, Terazije 3/IX, mag. Jelena Budimirović imela prevajalsko delavnico, na kateri se bomo seznanili z vedno zanimivim procesom prevajanja literarnega dela. Predstavila nam bo prevajalske pasti v romanu Boštjanov let, znanega in nagrajevanega slovenskega zamejskega pisatelja Florijana Lipuša (http://www.fabrikaknjiga.co.rs/bostjanov-let/).

Vabljeni!

View Event →
Study in Slovenia u Beogradu na sajmu obrazovanja Edufair
Mar
8
to Mar 9

Study in Slovenia u Beogradu na sajmu obrazovanja Edufair

Zvanična prezentacija inicijative pokrenute od strane Ministarstva za izobraževanje, znanost in šport Study in Slovenia kao i mogućnosti studiranja u Sloveniji biće predstavljena u Beogradu u okviru sajma obrazovanja Edufair koji će se održati u BelExpo centru od 8-9 marta tekuće godine.


Više o samom događaju možete pogledati na sledećem linku.

View Event →
KONFERENCA »CANKAR I(N) MI«
Dec
8
to Dec 9

KONFERENCA »CANKAR I(N) MI«

Lektorat za slovenski jezik vas prijazno vabi na otvoritev Mednarodne študentske konference »Cankar i(n) mi«, v soboto 8. decembra 2018 ob 10. uri, v učilnici 35 v prvem nadstropju Filološke fakultete v Beogradu, Studentski trg 3.

Филолошки факултет(2).png

 

Konference se udeležuje 30 študentov iz petih držav, predstavili pa bodo svoje poglede na Cankarjevo ustvarjanje.

 

V imenu Lektorata,

Maja Đukanović

Cankar_i(n)_mi-program-1.jpg
Cankar_i(n)_mi-program-2.jpg
Cankar_i(n)_mi-program-3.jpg
View Event →
Predavanje »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi.« Univerzalnost in aktualnost Cankarjeve dramatike v Društvu Sava
Nov
28
6:30 PM18:30

Predavanje »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi.« Univerzalnost in aktualnost Cankarjeve dramatike v Društvu Sava

V sredo, 28. novembra 2018 ob 18.30, vabljeni na predavanje prof. dr. Mateje Pezdirc Bartol

s Filozofske fakultete v Ljubljani. Naslov predavanja je »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi.«.Predavateljica bo govorila o univerzalnosti in aktualnosti Cankarjeve dramatike.

STU Ivan Cankar_Mateja2-1.jpg

Dr. Mateja Pezdirc Bartol je izredna profesorica za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer predava zgodovino slovenske dramatike in gledališča, sodobno slovensko dramatiko, teorijo drame ter mladinsko književnost. Je avtorica monografijNajdeni pomeni: empirične raziskave recepcije literarnega dela (2010) in Navzkrižja svetov: študije o slovenski dramatiki (2016) ter urednica zbornikov Slovenski jezik, literatura, kultura in mediji (2008), Telo v slovenskem jeziku, literaturi in kulturi (2009) in Slovenska dramatika (2012). Objavila je številne razprave v domačih in tujih znanstvenih revijah in je (so)avtorica učbenikov za učenje slovenščine kot drugega/tujega jezika, gimnazijskih učbenikov za pouk književnosti ter priročnikov za maturo. Njena raziskovalna  težišča so slovenska dramatika in gledališče, teorija drame, primerjalni in medkulturni stiki, vloga sprejemnika v literarni in gledališki komunikaciji, medmedijski pristopi k literaturi. Bila je gostujoča profesorica na Filozofski fakulteti v Zagrebu, vabljena predavanja pa je imela na številnih tujih univerzah. Piše tudi študije za gledališke liste, spremne besede, večkrat je bila v žiriji za Grumovo nagrado. Od 2006 do 2010 je bila članica Predmetne komisije za slovenščino za nacionalno preverjanje znanja. 

View Event →
IME LIKA U DOKUMENTARNOM FILMU:  JA SAM JANEZ JANŠA
Nov
13
7:00 PM19:00

IME LIKA U DOKUMENTARNOM FILMU: JA SAM JANEZ JANŠA

  • Dom Kulture Studentski grad, Mala sala (map)
  • Google Calendar ICS

IME LIKA U DOKUMENTARNOM FILMU:

JA SAM JANEZ JANŠA

r: Janez Janša, Janez Janša i Janez Janša

Slovenija, 2012, 

 

Predavač: Vladimir Šojat, autor i producent

 

Da bi Golem postao živ, kažu upućeni, bilo je neophodno napraviti ga od zemlje i vode i hodati u krug oko njega, pritom izgovarajući svih 7 tajnih imena boga. Drugi kažu da je na njegovo čelo trebalo ispisati reč „Emet”, što na hebrejskom znači Istina. Da biste ga ubili, opet, morali ste da izbrišete prvo slovo, „E”, dobivši pri tom reč „Met”, što na hebrejskom znači Smrt. U svim ovim varijantama, ime je bilo od presudne simboličke važnosti za rađanje, postojanje i umiranje jednog živog bića.

 

U eksperimentalom filmu Slavka Vorkapića, „9413“ je holivudski statista, čovek sveden na broj. Brojeve kao identifikaciju osoba koristile su i SS jedinice u koncentracionom logoru „Aušvic“, gde su brojevi tetovirani logorašima na podlaktici, kodirani po „Holerit“ sistemu, osmišljenom u američkoj kompaniji „IBM“. Šefovi ove kompanije znali su da se njihov sistem koristi za identifikaciju logoraša u Aušvicu.

 

Kako se desilo da čuveni nacistički pozdrav „Hajl Hitler” ne glasi „Hajl Šiklgruber” i zašto Siksto Rodrigez nije imao šansu da postane poznati pevač?

 

Koliko je ime lika uopšte važno na filmu i u popularnoj kulturi, i kako se to ispoljava u dokumentarnim filmovima, saznaćemo kroz veliki broj primera i inserata, sa posebnim fokusom na slovenački film „Ja sam Janez Janša” reditelja Janeza Janše, Janeza Janše i Janeza Janše.


View Event →
Predavanje "DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNjAČE?" Vladimira Šojata sa primerima iz filma: “Hjuston, imamo problem” Žige Virca (2016)
Sep
17
8:00 PM20:00

Predavanje "DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNjAČE?" Vladimira Šojata sa primerima iz filma: “Hjuston, imamo problem” Žige Virca (2016)

U ponedeljak 17.09.2018. u Domu kulture Studentski grad održaće se predavanje “DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNjAČE?”. Predavač je Vladimir Šojat, filmski autor i producent, član društva sava. Film koji je u fokusu predavanja je slovenački dokumentarni film reditelja Žige Virca "Hjuston, imamo problem".

View Event →
Radionica Jurija Konjara na festivalu savremenog plesa i performansa "Pokretnica"
Aug
31
to Sep 2

Radionica Jurija Konjara na festivalu savremenog plesa i performansa "Pokretnica"

  • Studentski kulturni centar Novi Sad - Fabrika (map)
  • Google Calendar ICS

Na ovogodišnjem festivalu savremenog plesa i performansa Pokretnica, koji se održava u Novom Sadu od 30.8. do 4.9. ove godine, poznati slovenački plesni izvođač i koreograf Jurij Konjar će održati trodnevnu radionicu kontakt improvizacije.

View Event →
Dani slovenačkog filma 2017
Nov
20
to Nov 25

Dani slovenačkog filma 2017

  • Niš, Pančevo, Beograd (map)
  • Google Calendar ICS

Manifestacija "Dani slovenačkog filma“ u organizaciji Društva Slovenaca u Beogradu „Sava“ ima za cilj da publici u Beogradu i Srbiji predstavi i približi dela, trenutno najplodnijih, slovenačkih filmskih stvaralaca.

Domaćini ovogodišnjeg festivala "Dani slovenačkog filma" biće Beograd, Pančevo i Niš.

View Event →
Kako blizu in hkrati daleč sta si slovenščina in srbščina? – Pogoste napake govorcev srbščine pri uporabi slovenščine.
Oct
19
6:00 PM18:00

Kako blizu in hkrati daleč sta si slovenščina in srbščina? – Pogoste napake govorcev srbščine pri uporabi slovenščine.

O ovoj zanimljivoj temi će govoriti dr Nataša Pirih Svetina sa Katedre za slovenistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Nakon predavanja, održaće se i radionica na kojoj će se i praktično obraditi ova tema

View Event →