Back to All Events

Umetniška delavnica "Pokret kao izražajno sredstvo – telo kao umetnički alat"


  • Društvo Slovencev v Beogradu Društvo Sava 3 Terazije Beograd Serbia (map)

Pokret kao izražajno sredstvo – telo kao umetnički alat Gib kot sredstvo izraza – telo kot umetniško orodje Plesalec in koreograf, Siniša Bukinac, bo v naslednji delavnici, ki je namenjena mladim plesnim ustvarjalcem in raziskovalcem, obravnaval tri umetniška področja, ki so pogosto iztočnica za njegovo plesno ustvarjanje.

Naslov delavnice je še vedno delovni naslov, saj bo delavnica interaktivna in polna vsebinskih opomb, ki jih boste prispevali udeleženci sami. Izhodišče bo klasični stereotip, da opredelimo najnižjo izhodiščno in kakovostno točko, pod katero se ne bomo spuščali. Obravnavana področja bodo poezija, likovna umetnost in literatura.

Drugi dan delavnice bomo skupna spoznanja strnili v projektu Plesna kritika plesne kritike in se pozanimali, ali znamo odplesati koreografirati svoje mnenje o videnem plesnem izdelku in ga tako oceniti z lastnim gibom. Iskali bomo zmagovito verzijo, ki bo kratka, jedrnata in dovolj zgovorna. Ali obstaja metoda za doseganje jasnosti?

Siniša Bukinac, plesalec, koreograf in plesni učitelj iz Ljubljane, je pričel svojo plesno pot v Plesni šoli Urška Ljubljana, kariero pa je nadaljeval v Slovenskem plesnem projektu v Ljubljani pri Fredu Lasserru. Klasični balet se je učil pri Maritzi Galaz, Mateju Selanu in A. P. Greenwoodu. Je soustanovitelj plesne šole ADSP v Portorožu ter plesalec in koreograf v Gledališču Koper in drugod. Od številnih domačih in mednarodnih nagrad je v sodelovanju s Fredom Lesserrom prejel še dve prvi nagradi pri FKM v Beogradu, posebno pohvalo Maje Plisecke kot finalist IMBDC v Nagoyi leta 2002 ter prvo nagrado 1. slovenskega tekmovanja v koreografskih miniaturah v Piranu 2014. Plesal je še pri Laurence Levasseur v Le Journal d'un Manoeuvre v Parizu in v predstavi Romeo in Julija v SNG Opera in balet Ljubljana.