Vrh

Muzika

Filtering by: Muzika

Timo G. na Soundlovers festivalu u Zrenjaninu
Aug
29
10:00 PM22:00

Timo G. na Soundlovers festivalu u Zrenjaninu

Poznati slovenački DJ TimoG otvoriće ovogodišnji Soundlovers festival u Zrenjaninu.

Slovenački DJ koji je zapalio EDM scenu širom Evrope i Azije, Timo G ove godine predvodiće prvo festivalsko veče Soundlovers Festivala!

64518720_1767842053318493_8931002579245072384_o-1024x576.jpg

DJ, urednik i host GSpot radio show-a, event organizator sa sobom uvek donosi vrhunski vajb koji obeležava sa 3 velika E – Energijom, Emocijom i Ekstazom ritma kojim je pokorio neke od najuzbudljivijih dens arena širom sveta.

67575976_2470488806342939_5493333334169747456_o-1024x683-1.jpg

Pored toga što drži rezidenture u nekim od najboljih slovenačkih klubova, u svoju karijeru je nedavno upisao prvu turneju po Kini i to u svetski poznatom klubu Space Plus, koji prema DJMag Top 100 Clubs listi najboljih klubova na svetu zauzima 65 mesto.

View Event →
NASTUP HORA »GLASIS« U DKSG
Jun
22
8:30 PM20:30

NASTUP HORA »GLASIS« U DKSG

Subota, 22. jun, 20.30, Klupice/Velika sala

HOR GLASIS (Markovci, Slovenija)   

1777078.jpeg

     

Hor Glasis deluje u sklopu Kulturno umetničkog društva Markovski zvon iz Markovaca u Sloveniji od 2013. godine. Rado izvode dela iz svih stilskih perioda. Hor teži da svaki svoj nastup izbrusi i dovede na jedan viši nivo. Na horskim takmičenjima ostvarili su zapažene rezultate: prvo mesto i zlatnu medalju na takmičenju u Republici Češkoj (2015) i Slovačkoj (2016), te srebrnu medalju na takmičenju u Nemačkoj (2017). Horom diriguje maestro Ernest Kokot.

31073078_1234771773325695_1961851018812267998_n.jpgView Event →
KONCERT PETERA DIRNBEKA U NOVOSADSKOJ SINAGOGI
Jun
10
8:00 PM20:00

KONCERT PETERA DIRNBEKA U NOVOSADSKOJ SINAGOGI

Peter Dirnbek je slovenski kantavtor, ki se mu je zgodil čarobni urok spleta glasbe in odra pri njegovih rosnih treh letih. Takrat se je znašel na odru z muzikanti ovenčan z otroško kitaro ...

Kitara ga je spremljala tudi na srednješolskih izletih in neizogibna posledica je bila, da se mu je "zgodila" skupina. Prva, Tajfun, ki je delovala med 1992 in 1995 ter druga, Tumeavgusti, ki ji je sledila od 1995 do 2001. Z njo so ustvarili enajst avtorskih skladb in jih neko poletje, takoj za tem, ko so poslali starše v toplice, posneli v domači garaži ter jih nato na pol uradno tudi izdali.

Leta 2001 debitira kot kantavtor na Festivalu Lent v Mariboru. Povabljena je bila sicer skupina, a ker je bobnar odpovedal nastop tik pred zdajci, je Peter reševal "čast" in sam nastopil v KGB. Tisti dan je božiček očitno prišel na festival, saj so ga najprej presenetili s povabilom v TV oddajo v živo, kjer je zapel pesem Duša ujeta, nato pa mu je nekdo iz publike med koncertom namignil, da bi se mu želel pridružiti na odru. Kmalu se je izkazalo, da je bil to sam Boštjan Gombač!

Tumeavgusti so se kmalu razpadli, a medtem ko se je skupina glasbenikov, ki jo je Peter zbral v svoji garaži, neko soboto pripravljala za nastop na Lampiončkovih igrah 2002, je po spletu okoliščin na ta prizor nabasal agent nekoč legendarne založbe Suzy Records in Petra povabil na sestanek v Zagreb. Tam je lastnik Marko Škrnjug ob poslušanju demo posnetkov dahnil: "Pa, zvuči, kao Zoran Predin, moglo bi proći. Ali ima li nešto na hrvatskom?" Na poti domov se je Peter ustavil v Pizzeriji Grič, in medtem, ko je čakal na pizzo, prepesnil svojo Skalo: "Bogu krali smo nebo, u grču je zastao dah, mi postali jedno smo tijelo i prosuli zvijezdani prah!" Čez kak teden je v lokalu Zvevdana prašina na Gruški ulici v zagrebu že držal pogodbo legendarne založbe, ki je stala za novim valom in skupinami Azra, Parni valjak in drugimi.

Opogumljen z založniško podbo je začel sanjati o svojem debitantskem albumu. Skupaj z virtuoznim Izraelskim glasbenikom Drorom Orgadom in audio inežnirjem Robertom Petranovićem, so se podali na nekajletno snemalno odisejado. Na krov so sprejeli številne glasbene mornarje (Janez Gabrič, Tomaž Rožanec, Petra Uršič, Katarina Štefanič, Robert Fuks, Bojan Zupančič, Dejan Jerončič, Enos Kugler) in, ko je že kazalo, da je projekt potonil, je bil po petih letih snemanja leta 2007 album Peter Dirnbek & Vox Populi končno izdan v 1111 izvodih.

To so bila leta učenja, zorenja in oblikovanja platforme. Kljub občasnim nastopom v času ustvarjanja je bilo očitno, da ta naveza ne funkcionira. V nastopu na GLOBOKIH GRLIH v Križankah leta 2006 v zasedbi tria (Enos Kugler - bobni, Sebastjan Podlesnik bas kitara, Peter Dirnbek - vokal, 12 strunska kitara) se je prepoznalo zdravo jedro h kateremu se je kmalu po izdaji albuma (april 2007) priključil Dejan Jerončič na klaviaturah (maj 2007), mesec dni kasneje (junij 2007) pa še Miha Koretič - kitara.

Maja 2007 so Vox Populi ob pomoči Bojana Zupančiča na saxofonu opravili prvi televizijski nastop v oddaji Tistega lepega popoldneva (TLP) s skladbo Samo pojdi.

Ob koncu leta 2007 so v 500 primerkih izdali še lokal patriotski singl Brežiška razglednica.

2008 so posneli svoj prvi video spot za pesem Za vse ljudi na 16 mm kamero (Jure Černec in Svtlana Dramlić), decembra pa so pesem v živo predstavili v oddaji Nekega lepega popoldneva (NLP) na nacionalni televiziji. Kot zanimivost velja omeniti, da se jim je brez poprejšnjega dogovora za mikrofonom pridružil voditelj, Brežičan, Klemen Slakonja.

Istega leta so nastopili še na dveh festivalih - entno festivalu v Kostelu s skladbo Danes dobro sem naredu in celovečernim koncertom na Festivalu kanlu v Bohinju.

2009 so se lotili ustvarjanja drugega albuma in za singl izbrali pesem Še predno, ki jo je vizualno nadgradil dolgoletni sodelavec in prijatelj Klemen Razinger, isti pa se podpisuje tudi pod oblikovanje obeh ploščkov (albuma in singla). 

Spomladi leta 2010 so na povabilo Rudija Pančurja odigrali celovečerni koncert v studiu 14, kar je v živo predvajal radio Slovenija. Na predvečer nastopa so pripravili pesem Daj. Te vaje, potovanje in koncert so video dokumentirali, z igranim vložkom, ki je poleti nastal ob Krki, pa se je vse omenjeno manifestiralo v njihovem tretjem glasbenem videospotu v produkciji Lije medie. 

Oktobra 2011 so posneli koncert v živo v Mladinskem centru Brežice. Rožica je prva v nizu, ki priča o energetski bombi sedemčlanske zasedbe, ki jo zaznamuje posebna senzibilnost, žanrska raznolikost in svojevrsten glasbeni izraz.

Čeprav je prepoznavnost skupine Vox Populi Petrova srčna želja, ga lahko srečamo tudi v drugačnih preizkušnjah in preoblekah. Nedvomno je velik del njegovega življenja zaznamovalo enajstletno sodelovanje s fundacijo Z glavo na zabavo (2001-2012), kjer je kot Peter s kitaro nekajkrat obredel slovenijo in nanizal preko 1000 nastopov z Generacijo "00". Dvakrat se je zavihtel tudi na odrske deske, kjer je ob spremljavi simfoničnega orkestra leta 2004 odigral vlogo potujočega pevca v glasbeni drami Vražje dekle, 2012 pa je v muzikalu, glasbeno scenski uprizoritvi, politični burki, upodobil glavni lik Roka Kurenta v istoimenski predstavi. 

V posebno zgodbo, ki pa jo omenjamo tudi na tem mestu, saj iz nje črpa navdih in spoznanja, spada njegova ljubezen do karateja, ki ga trenira že skoraj tri četrtine življenja. V belem kimonu je okusil sladkost zmage, trpkost poraza, širino sveta ob obiskih daljnega vzhoda ter brezmejno globino človeške duše, v katero (kljub kančku cinizma) verjame.

naslovnica06.jpg
View Event →
KONCERT POVODOM 15. GODIŠNJICE OSNIVANJA MUŠKE PEVAČKE GRUPE »FANTJE« DS KREDARICA
May
31
8:00 PM20:00

KONCERT POVODOM 15. GODIŠNJICE OSNIVANJA MUŠKE PEVAČKE GRUPE »FANTJE« DS KREDARICA

Pozivamo vas u petak 31. maja 2019 u 20 časova na svećani koncert MoPS »Fantje« DS Kredarica kojim diriguje umetnički vođa, mag Borut Pavlič. 
Koncert će biti u Svećanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu, Trg slobode 1. 
Specijalni gosti su Mešoviti hor DS Kredarica i Ženska pevačka grupa »Res Miranda«, kojima diriguje Dunja Huzjan. 
Osim koncerta biće i promocija monografije »Prošlost za budućnost« koju je izdalo Društvo Slovenaca Kredarica, a podržala ga je Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada i Kancelarija Vlade Republike Slovenije za Slovence u dijaspori. 
Ulaz slobodan!
Dobro došli!

Vabimo vas v petek 31. maja 2019 ob 20.00 uri na slavnostni koncert MoPS »Fantje« DS Kredarica, ki mu dirigira umetniški vodja, mag Borut Pavlič. 
Koncert bo v Slavnostni dvorani Mestne hiše v Novem Sadu, Trg slobode 1. 
Posebna gosta sta Mešani pevski zbor DS Kredarica in Ženska pevska skupina Res Miranda, ki jima dirigira Dunja Huzjan. 
Razen koncerta bo tudi promocija monografije »Preteklost za prihodnost«, ki jo je izdalo Društvo Slovencev Kredarica, podprl pa ga je Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Mestna uprava Mesta Novi Sad. 
Vstop prost!
Vabljeni!

View Event →
KONCERT AKADEMSKOG HORA VINKO VODOPIVEC U VELIKOJ SALI DKSG
May
18
8:00 PM20:00

KONCERT AKADEMSKOG HORA VINKO VODOPIVEC U VELIKOJ SALI DKSG

 • Dom Kulture Studentski Grad, velika sala (map)
 • Google Calendar ICS

Subota, 18. maj, 20.00, Velika sala

AKADEMSKI HOR VINKO VODOPIVEC i HOR „STUDENjAK“

 

Primorski (Primorska, zapadni deo Slovenije, prim. ur.) akademski hor Vinko Vodopivec osnovan je 1953. godine, od strane studenata Ljubljanskog univerziteta, a koji su poreklom iz ove regije. Hor je dobio ime po primorskom svešteniku, patrioti i kompozitoru Vinku Vodopivcu (1878 – 1952). Budući da je hor studentski, karakteriše ga redovna promena pevačke postave, ali i pored toga hor ostvaruje zavidan nivo kvaliteta pevanja, te niže uspehe na brojnim takmičenjima i festivalima. Hor Studenjak savremeni je hor koji daje kreativnu slobodu izražavanja studentima, bez obzira na njihove pevačke sposobnosti. Hor je poligon za jednu novu horsku praksu koja podrazumeva angažman pevača pri kreiranju repertoara, od pisanja stihova do komponovanja pesama. Radionicu vodi Matija Anđelković.

05-Plakat-Turneja-2019-Beograd sa logom.jpg


Više o Akademskom horu Vinko Vodopivec možete pogledati ovde.

View Event →
Zoran Predin i Lačni Franc sa gošćom Anjom Rupel na Kolarcu
Feb
12
8:00 PM20:00

Zoran Predin i Lačni Franc sa gošćom Anjom Rupel na Kolarcu

 • Kolarčeva Zadužbina, Velika sala (map)
 • Google Calendar ICS

Zoran Predin, kojeg srpska publika obožava, redovno rasprodaje svoje beogradske koncerte, a takav će sasvim sigurno biti i predstojeći nastup gde dolazi u pratnji podmlađenog Lačnog Franza: Luke Čadeža (bubanj), Aneja Kočevara (bass), Tineta Časa (gitara) i Boštjana Artičeka (klavijature), sa specialnom gošćom Anjom Rupel.

Lačni Franz

Lačni Franz

Akustični koncert pod nazivom "Akustični poljubac" održaće se u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine u utorak 12. februara 2019. godine.

View Event →
Koncert mariborske grupe NEA u URMUSU
Dec
8
10:00 PM22:00

Koncert mariborske grupe NEA u URMUSU

NEA JE POEZIJA I MUZIKA

Šta ima (pored Davorina Jenka) u muzici vrednog iz Slovenije? Nekad je bio Buldožer, bili su (i još rade) Laibach, Lačni Franz i Pankrti. Sada je pristupom i muzikom nepogrešiv band NEA. 

Nea je empatična i poetična. Peva na slovenačkom jeziku, a i uglazbila je pesme savremenih pesnika iz južnoslovenskih država na jezicima, u kojima pišu. Muzički je jednostavna, ali udarna. Članovi su dugogodišnji rock muzičari U godini, koja dolazi, izlazi CD grupe Nea sa naslovom OVAKVI KAO MI. 
Proverite energiju grupe NEA, 8. decembra u Urmusu.

47463294_2173159422906251_5979424637375741952_n.jpg
View Event →
Koncert MOST KAkOr KAMEN KOST v Beogradu
Nov
25
8:00 PM20:00

Koncert MOST KAkOr KAMEN KOST v Beogradu

 • Studentski kulturni centar, Velika sala (map)
 • Google Calendar ICS

Ljoba Jenče - autor projekta, glas i gong, Svetlana Spajić – glas, Jure Goručan – klavir, Boris Kovač – sax, klavir, koproducent, Jasna Hribernik - video, Gradivo - Marko Terseglav, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Ljubljana

28874-most-kao-kamen.jpg

Slovenija je osnovana na poziciji najzapadnije zemlje Slovena na spoju četiri velika prirodna sistema i na raskršću četiri puteva kulture. Na sopstvenim granicama institucionalne kulture i na etničkim granicama, a naročito na njenom jugoistoku u najstarijim slojevima kulturne baštine živi poslednja generacija koja je sačuvala sve do danas najdrevnije pesme i rituale.  Uz belokranjske, tj. slovenske, sačuvale se i uskočke, znači pesme prebega iz Srbije, Dalmacije i drugih krajeva, koji su se naselili u 15./16.-tom veku u Belu Krajinu kada su bežali pred Turcima.

Povodom Evropske godine kulturne baštine 2018 Slovenija je poduprla inicijativu da se umetničkim projektom MOST KAkOr KAMEN KOST predstavi deo najvrednije baštine Slovenije na savremeni muzički i multimedijalni način u jednoj od zemalja odakle su ljudi nekad prebegli i time izrazi poštovanje i brigu za zajedničku duhovnu kulturu. Pogotovo u kontekstu razumevanja današnjih migracija naroda i identiteta.

Svaka etnička muzika je svet za sebe i u isto vreme ona je najuniverzalnija, jer izvire iz čovekove duhovne kulture koja je zajednička za sve. U moderno doba, kada društvene okolnosti nisu nimalo naklonjene negovanju kulturne baštine, savremeno oživljavanje tradicije je naš jedini autentičan put ka toj duhovnoj univerzalnosti. Ovaj projekat je primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i jazz muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane kategorijalne granice i predrasude.

Zadovoljstvo je uzeti učešće u projektu koji je, pre svega, baziran na prijateljstvu i duhovnoj bliskosti...

Boris Kovač, kompozitor, instrumentalista i muzički producent

Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Repulike Slovenije.


View Event →
Koncert MOST KAkOr KAMEN KOST v Pančevu
Nov
22
8:00 PM20:00

Koncert MOST KAkOr KAMEN KOST v Pančevu

 • Kulturni centar Pančeva, Scena (map)
 • Google Calendar ICS

Ljoba Jenče - autor projekta, glas i gong, Svetlana Spajić – glas, Jure Goručan – klavir, Boris Kovač – sax, klavir, koproducent, Jasna Hribernik - video, Gradivo - Marko Terseglav, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Ljubljana

28874-most-kao-kamen.jpg

Slovenija je osnovana na poziciji najzapadnije zemlje Slovena na spoju četiri velika prirodna sistema i na raskršću četiri puteva kulture. Na sopstvenim granicama institucionalne kulture i na etničkim granicama, a naročito na njenom jugoistoku u najstarijim slojevima kulturne baštine živi poslednja generacija koja je sačuvala sve do danas najdrevnije pesme i rituale.  Uz belokranjske, tj. slovenske, sačuvale se i uskočke, znači pesme prebega iz Srbije, Dalmacije i drugih krajeva, koji su se naselili u 15./16.-tom veku u Belu Krajinu kada su bežali pred Turcima.

Povodom Evropske godine kulturne baštine 2018 Slovenija je poduprla inicijativu da se umetničkim projektom MOST KAkOr KAMEN KOST predstavi deo najvrednije baštine Slovenije na savremeni muzički i multimedijalni način u jednoj od zemalja odakle su ljudi nekad prebegli i time izrazi poštovanje i brigu za zajedničku duhovnu kulturu. Pogotovo u kontekstu razumevanja današnjih migracija naroda i identiteta.

Svaka etnička muzika je svet za sebe i u isto vreme ona je najuniverzalnija, jer izvire iz čovekove duhovne kulture koja je zajednička za sve. U moderno doba, kada društvene okolnosti nisu nimalo naklonjene negovanju kulturne baštine, savremeno oživljavanje tradicije je naš jedini autentičan put ka toj duhovnoj univerzalnosti. Ovaj projekat je primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i jazz muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane kategorijalne granice i predrasude.

Zadovoljstvo je uzeti učešće u projektu koji je, pre svega, baziran na prijateljstvu i duhovnoj bliskosti...

Boris Kovač, kompozitor, instrumentalista i muzički producent

Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Repulike Slovenije.

View Event →
Koncert MOST KAkOr KAMEN KOST v Subotici
Nov
21
6:00 PM18:00

Koncert MOST KAkOr KAMEN KOST v Subotici

Ljoba Jenče - autor projekta, glas i gong, Svetlana Spajić – glas, Jure Goručan – klavir, Boris Kovač – sax, klavir, koproducent, Jasna Hribernik - video, Gradivo - Marko Terseglav, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Ljubljana

28874-most-kao-kamen.jpg

Slovenija je osnovana na poziciji najzapadnije zemlje Slovena na spoju četiri velika prirodna sistema i na raskršću četiri puteva kulture. Na sopstvenim granicama institucionalne kulture i na etničkim granicama, a naročito na njenom jugoistoku u najstarijim slojevima kulturne baštine živi poslednja generacija koja je sačuvala sve do danas najdrevnije pesme i rituale.  Uz belokranjske, tj. slovenske, sačuvale se i uskočke, znači pesme prebega iz Srbije, Dalmacije i drugih krajeva, koji su se naselili u 15./16.-tom veku u Belu Krajinu kada su bežali pred Turcima.

Povodom Evropske godine kulturne baštine 2018 Slovenija je poduprla inicijativu da se umetničkim projektom MOST KAkOr KAMEN KOST predstavi deo najvrednije baštine Slovenije na savremeni muzički i multimedijalni način u jednoj od zemalja odakle su ljudi nekad prebegli i time izrazi poštovanje i brigu za zajedničku duhovnu kulturu. Pogotovo u kontekstu razumevanja današnjih migracija naroda i identiteta.

Svaka etnička muzika je svet za sebe i u isto vreme ona je najuniverzalnija, jer izvire iz čovekove duhovne kulture koja je zajednička za sve. U moderno doba, kada društvene okolnosti nisu nimalo naklonjene negovanju kulturne baštine, savremeno oživljavanje tradicije je naš jedini autentičan put ka toj duhovnoj univerzalnosti. Ovaj projekat je primer upravo takvog susreta tradicionalnog i savremenog, kao i etničkog, klasičnog i jazz muzičkog jezika, prevazilazeći sve standardizovane kategorijalne granice i predrasude.

Zadovoljstvo je uzeti učešće u projektu koji je, pre svega, baziran na prijateljstvu i duhovnoj bliskosti...

Boris Kovač, kompozitor, instrumentalista i muzički producent

Projekat se realizuje pod Pokroviteljstvom Ministarstva kulture Repulike Slovenije.

View Event →
Irena Grafenauer, Mate Bekavac & Kronberg Academy u okviru festivala NOMUS
Apr
20
8:00 PM20:00

Irena Grafenauer, Mate Bekavac & Kronberg Academy u okviru festivala NOMUS

Slovenački umetnici IRENA GRAFENAUER – jedna od najvećih evropskih flautistkinja s kraja 20. i početka 21. veka i MATE BEKAVAC – jedan od najuspešnijih klarinetista svoje generacije u svetu & KVARTET AKADEMIJE KRONBERG iz Nemačke nastupiće 20.4. u Novom Sadu u okviru festivala NOMUS.

View Event →
Manifestacija "JOŽE PLEČNIK, ARHITEKTA LJUBLJANA – PRAG – BEOGRAD"
Dec
7
to Dec 8

Manifestacija "JOŽE PLEČNIK, ARHITEKTA LJUBLJANA – PRAG – BEOGRAD"

 • Ustanova kulture Parobrod i Crkva sv. Antuna Padovanskog (map)
 • Google Calendar ICS

Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Nacionalni savet češke nacionalne manjine u Srbiji Vas sa zadovoljstvom pozivaju na manifestaciju

JOŽE PLEČNIK, ARHITEKTA
LJUBLJANA – PRAG – BEOGRAD
7. i 8. decembra 2017. u Beogradu,

Ustanova kulture Parobrod i Crkva sv. Antuna Padovanskog

Dobrodošli!

View Event →