Vrh

Izložbe

Filtering by: Izložbe

DELA ROMANE PEHAR, ALJE KOŠAR I DOROTEJE ERHATIĆ NA IZLOŽBI „SEKVENCE UMETNOSTI“ U KUĆI LEGATA
Aug
16
to Aug 31

DELA ROMANE PEHAR, ALJE KOŠAR I DOROTEJE ERHATIĆ NA IZLOŽBI „SEKVENCE UMETNOSTI“ U KUĆI LEGATA

Kuća Legata / Heritage House,
Kneza Mihaila 46, Belgrade, Serbia

Od 16. do 31. avgusta 2019. 
Radno vreme:12-20h 
Ponedeljkom zatvoreno 

7.jpg

 

 

Petak 16. avgusta, u 19:30h biće otvorena izložba Sekvence Umetnosti koja okuplja, VAS, 24 mlada umetnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Makedonije.

“Ova izložba jeste i vrsta nepretencioznog generacijskog preseka, bez ambicija umetnika i kustosa na iscrpnost i konačno definisanje. Lepota ovog stvaralaštva je u nesvodivosti i različitosti. Izložba je i svedočanstvo o regionalnom stvaralaštvu, temama, formama, idejama i senzibilitetima mladih umetnika sa ovih prostora. Zanimljivo će biti pratiti njihov razvoj i u godinama koje će uslediti.” Ana Arp

Autori izložbe: Suzana Vulović, Milena Apostolović i Milica Lojović.


Izlagači: Zorana Milićević,Aleksandra Aceska, Nevena Kosović, Romana Pehar, Danka Terzić, Suzana Vulović, Doroteja Erhatić, Lucija Žuti, Milica Lojović, Ivana Bajcer, Smiljana Čurić, Maja Gajić, Milena Apostolović, Alja Košar, Miloš Vučićević, Marko Janjušević, Radivoj Milić, Mario Romoda, Marija Nešković, Vladimir Tomić, Kristijan Jovanoski, Zlatan Gračanac, MArija Koneska, Luka Joksimović.

 


Prijatelji izložbe su Vinarija Kovačević, firma Glasstic i studio PAKT.


Vođenje kroz izložbu zakazano je za 24. avgust u 18 časova.

https://www.artsequences.com/

View Event →
RADOVI NIKE AUTOR I MAJE HODOŠČEK NA GRUPNOJ IZLOŽBI »TIŠINA JE OVDE GLUVOĆA« U GALERIJI PODROOM
Jul
4
to Jul 25

RADOVI NIKE AUTOR I MAJE HODOŠČEK NA GRUPNOJ IZLOŽBI »TIŠINA JE OVDE GLUVOĆA« U GALERIJI PODROOM

TIŠINA JE OVDE GLUVOĆA
Galerija Podroom
Trg republike 5/-1
4 – 25. jul 2019.
Izložba Tišina je ovde gluvoća čiji je naziv pozajmljen iz istoimene knjige Džona Berdžera i Žana Mora, u saradnji sa Svenom Blombergom (Sedmi čovek. Knjiga u slikama i rečima o iskustvu stranih radnika u Evropi), analizira različite migracije koje obeležavaju ove prostore: od figure gastarbajtera/ke, preko rata i tzv. raspada Jugoslavije, do Balkanske rute. Ukoliko bismo pokušali da mapiramo sva prošla i sadašnja kretanja, dobili bismo pokretnu sliku nalik mravinjaku – reke ljudi ugrožene egzistencije. Međutim, ovo nije pokušaj mapiranja svih kretanja u potrazi za budućnošću, već prikaz fragmenata određenih putovanja. Kako ih percipiramo? Kako se prema njima odnosimo? Kako u njima učestvujemo? Kako se u okviru njih pozicioniramo? Kako ih (ne) prevazilazimo?
Izlažu: Nika Autor, Doplgenger, Maja Hodošček, Bojan Mrđenović, Davor Konjikušić, Nemanja Čađo, minipogon, Pokretnica kolektiv (Željka Jakovljević, Ina Madžar, Jovana Rakić, Frosina Dimovska, Mia Inić, Jelena Alempijević, Nataša Vranešević, Sara Tošić). Prateći program: Nemanja Čađo i Danica Selem, Forum Roma Srbije (Dejan Marković), Kino klub Barut (Nenad Porobić), Jelena Mijić, Nebojša Milikić, Ivana Smiljanić. Kustoskinja: Mirjana Dragosavljević. Izložba se realizuje u saradnji sa Ksenijom Đurović, Anom Vuković, Katarinom Kostandinović, Zoranom Đaković Minniti. Ko-organizatori: BRINA, Kulturni centar Magacin, Kino klub Barut.

Više o slovenačkim umetnicama možete videti na sledećim linkovima:

http://www.hodoscek.com

 https://www.autor.si/

View Event →
SLIKA »LUNA« RIHARDA JAKOPIČA NA IZLOŽBI »U DODIRU SA« U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI
Jun
7
to Jul 1

SLIKA »LUNA« RIHARDA JAKOPIČA NA IZLOŽBI »U DODIRU SA« U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI

 • Muzej Savremene Umetnosti (map)
 • Google Calendar ICS

zložba „U dodiru sa“ obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti koje prate interpretacije namenjene slepim i slabovidim osobama, a koje su realizovali Studenti sa odseka Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u raznovrsnim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) sa namerom da što vernije prenesu značenja, priče i doživljaje dela iz zbirki Muzeja.

Na ovaj način Muzej je u skladu sa savremenim muzeološkim standardima želeo da svoje zbirke učini pristupačnim ljudima kojima je čulo vida uskraćeno i svima koji su spremni da se upuste u avanturu istraživanja umetničkog nasleđa 20. i 21. veka na interaktivan način.

Izlozba-U-dodiru-sa-03-Foto-Bojana-Janjić-,-MSUB-(6).jpgDo sada su se u predstavljanju umetničkih dela slepim i slabovidim osobama obično koristili taktilni dijagrami, odnosno replike – reljefi i objekti namenjeni dodirivanju, dobijeni mašinskim putem, 3D štampom ili radom na CNC mašini. Zbog preciznosti linearne mašinske izrade reljefa ili oblika, najčešće su predstavljani radovi apstraktnih umetnika. Izložba U dodiru sapo prvi put kod nas pravi ovakav iskorak iz očekivanog i akcenat stavlja na doživljaj, iskustvo i interpretaciju. Tako se radovi mogu osetiti, gledati ili interpretirati kroz subjektivno iskustvo, gde ne postoji matrica ili šablon, već sloboda svakog posetioca da delo tumači i doživi na svoj način. 

Izlozba-U-dodiru-sa-Foto-Bojana-Janjić-,-MSUB-(6).jpgRadovi koji tumače i interpretiraju dela iz zbirki Muzeja rezultat su intenzivnog i interdisciplinarnog istraživanja u kojem su pored studenata učestvovali i njihovi profesori Mrđan Bajić i Radoš Antonijević, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti Katarina Krstić i Senka Ristivojević, i Boris Dončić, bibliotekar i urednik u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“ uz pomoć kolega iz Saveza slepih Srbije. 

Pitanje na koje su tražili odgovore bilo je: Kako interpretirati, približiti delo vizuelnog stvaralaštva osobi koja ne vidi? Na to se nadovezuje i pitanje: Na koji način slepim i slabovidim osobama učiniti dostupan ogroman iskustveni potencijal koji nude zbirke Muzeja savremene umetnosti, a koji u broju iznosi preko 8.300 umetničkih dela – slika, crteža, grafika, skulptura, objekata, instalacija, fotografija, video radova, i mnogo više narativa i izvora za učenje.

Izlozba-U-dodiru-sa-01Foto-Bojana-Janjić-,-MSUB-(6).jpgZa ovaj mali eksperimet izabrana su dela iz zbirki Muzeja koja nose ideju društvene transformacije, kako bi se istakla namera da se u prostoru Muzeja stvori emocionalno rezonantna sredina, koja će podstaći ljude da budu agenti promena za sebe i za svoju okolinu. Radovi studenata referišu na dela autora koji su, između ostalih, oblikovali umetničku scenu na našim prstorima, a to su Kosta Miličević, Rihard Jakopič, Vane Bor, Pivo Karamatijević, Ivan Tabaković, Petar Lubarda, Radomir Reljić, Bora Iljovski, Petar Omčikus, Zoran Popović, Tomislav Peternek i Vladimir Miladinović. Mladi umetnici preuzeli su ulogu medijatora i ponudili jedan način da se umetnička dela iz zbirke sagledaju. Oni su ponudili nove ideje i nove poglede. Dali su jedan segment priče koji saznajemo slušajući i dodirujući radove. Tako ova izložba ne predstavlja objašnjenje radova iz zbirki već poziv da se dela istraže i dožive drugim čulima, putem dodira, mirisa i zvuka. Kroz senzorno, taktilno i auditivno iskustvo podstiče se intimniji dijalog sa umetničkim nasleđem, omogućava nam se da aktiviramo naše „unutrašnje oči“ i svoj um otvorimo za nove percepcije.

View Event →
PERFORMANS I OTVARANJE IZLOŽBE RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U GALERIJI "SULUV"
May
27
8:00 PM20:00

PERFORMANS I OTVARANJE IZLOŽBE RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U GALERIJI "SULUV"

U saradnji sa Društvom likovnih umetnika iz Ljubljane (DLUL) i Fondacijom 2021, SULUV je 1. maja ugostio umetnicu Aleksandru Sašku Gruden koja će u okviru Programa razmene i boravka SULUV (Artist-in-residence) programa boraviti u Novom Sadu mesec dana. Gostovanje je deo pripremnih dešavanja u okviru projekta Art Body Art koji će biti realizovan 2021. god. u okviru programa grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.

24. maja 2019. u 19 časova, u Kulturnoj stanici „Svilara“, u sali na spratu, autorka će govoriti i prezentovati svoje video radove, kao i dokumentarni materijal o performansima.

27. maja 2019. u 20 časova, u Galeriji SULUV izvešće performans i biće otvorena izložba radova nastalih tokom njenog boravka.

 

Aleksandra Saška Gruden: „Podoba onkraj nje“ / „Slika izvan nje“: Tokom rezidencijalnog boravka U Novom Sadu, kroz kontakt sa lokalnim okruženjem, pažnju ću prvenstveno usmeriti na položaj moderne žene u društvenoj zajednici. Želela bih da se upoznam sa njenim istorijskim i socijalnim porijeklom, kroz koji bih ispitala poluge i mehanizme vrednosti i identiteta savremene žene, pribegavajući različitim pristupima istraživanja i dokumentovanja, snimanjem fotoaparatom i video kamerom. Konačni rezultat će, pored izložbe, biti i performans.

(Prema studiji „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji“, koju je sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koji treba da pomogne shvatanju društvenog položaja žena, posebno u periodu života kada se odlučuju na materinstvo, mlađe generacije srpskih žena, imaju konzervativne, nacionalističke i patrijarhalne stavove slične generaciji starijih ljudi. Mladi podržavaju povratak žena šporetu, zalažući se za etnički čiste brakove i protive se feminizmu. Najekstremniji su za sterilizaciju siromašnih, zabranu abortusa i obrezivanje žena bez dece. Većina emancipovanih žena pripada srednjoj generaciji. Objavljeno u časopisu DELO, 6.4.2018)

BIOGRAFIJA

Aleksandra Saška Gruden (1970), nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku. Član je različitih umetničkih udruženja i predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Ljubljane. Za svoje skulpture koristi različite materijale, od tradicionalnih do prirodnih, kao i pronađene objekte, uključujući ih u ambijentalne instalacije. Na taj način traži dijalog sa prostorom i često skulpturu oblikuje fotografijom, videom ili performansom. U svom multidisciplinarnom fokusu, ona koristi alternativne strategije kao mehanizme za rekonstrukciju kulturnih identiteta. Njeni radovi inspirisani su konceptom javnih i privatnih prostora i kolektivne društvene i kulturne istorije, bavi se temama, kao što su ljudsko telo i njegove granice, odnos između javnog i privatnog, intimnog sveta pojedinca, slika žene u savremenom društvu, kulturna baština.

http://aleksandrasaskagruden.blogspot.com/

IMG_8342.JPG
DSC_1592.JPG
View Event →
OTVARANJE IZLOŽBE "NAGRADA PIRANEZI 2018" U GALERIJI KOLEKTIV
May
22
7:00 PM19:00

OTVARANJE IZLOŽBE "NAGRADA PIRANEZI 2018" U GALERIJI KOLEKTIV

U sredu 22. maja u 19.00 u Galeriji Kolektiv, na #BINA programu je svečano otvaranje izložbe "Nagrada Piranezi 2018", u okviru koje će biti predstavljeni Piranski dani arhitekture iz Slovenije. Organizatori izložbe su: Danica Jovović Prodanović, Jelena Ivanović Vojvodić, Ružica Sarić, Andrej Strehovec, Maja Ivanič, Anže Koren, Špela Kuhar, Senka Latinović, Zoran Dmitrović.
-------------------------------------------------------------------------
Prestižna međunarodna Piranesi nagrada iz oblasti arhitekture, dodeljuje se od 1989. godine i deo je međunarodne konferencije Piran Dani arhitekture (PDA). Nagrađuju se najbolje arhitektonske realizacije sagrađene u centralnoj Evropi u poslednje dve godine, a od 2008. godine takođe i najinovativnije studentske ideje. Fokus nagrade je na renomiranom odnosu savremene arhitekture u prirodnom, kulturnom i istorijskom kontekstu.

View Event →
"PRE-PIH" GRUPNA IZLOŽBA SLOVENAČKIH UMETNIKA U KLUBU „TRIBINA MLADIH“ KCNS
May
21
to May 31

"PRE-PIH" GRUPNA IZLOŽBA SLOVENAČKIH UMETNIKA U KLUBU „TRIBINA MLADIH“ KCNS

 • Klub Tribina mladih, Novi Sad (map)
 • Google Calendar ICS

U okviru 5. međunarodnog umetničkog simpozijuma ART LINKS grupna izložba PRE-PIH slovenačkih autora članova DLUL-a  biće otvorena u utorak, 21. maja u 19 časova u klubu „Tribina mladih“ KCNS i trajaće do 31. maja. Izložba će biti postavljena kako u klubu „Tribina mladih“, tako i na hodnicima Kulturnog centra Novog Sada, a zastupljeni su sledeći autori: Boris Beja, Petar Varl, Boris Gaberščik, Mojca Zlokarnik, Nina Koželj, Ivo Mršnik, Nataša Segulin, Zora Stančič, Črtomir Frelih i Arven Šakti Kralj Szomi.

Reč je o vizuelno intimnom iskustvu i premda je savremena umetnost podvrgnuta društvenim promenama, širokoj dostupnosti i tehnologiji koja se ubrzano razvija, ona osigurava poetsku membranu kroz koju se sa jedne strane vezuje za realnost, a sa druge strane ostaje hipnotična i emotivna. Tradicionalno umetničko okruženje zaista je prevazišlo granice i danas obuhvata umetnike iz drugih „ne-likovnih područja“, međutim, izložba deset odabranih autorki i autora, članova Udruženja likovnih umetnika Ljubljane, predstavlja pre svega dela koja svoj izvor nalaze u klasičnim medijima i tehnikama izražavanja. Kroz odabranu selekciju nastoje se izdvojiti neke pojave i tendencije razvoja umetnosti unutar udruženja, koje uključuje skoro 400 članica i članova. Tako su u hodnicima KCNS-a predstavljena dela autora, koja kroz prostornu instalaciju, objekat i vajarsku postavku prikazuju deo ostvarenja koja se oslanjaju na prostor ili uzimaju prostor kao gradivni materijal ili temelj rada koji naseljavaju sadržaji. Ona nude čulno putovanje u svet materijala, oblika, misli i senzualnosti. U klubu »Tribina mladih«, radove predstavljaju autori koji koriste 2D prostor i putem medija grafike i fotografije govore o doživljaju prostora unutar njih i reflektuju društvena zbivanja kroz unutrašnju prizmu stvarajući estetsku spoznaju lepote.

Širina selekcije ogleda se i u nizu prepoznatljivih slovenačkih stvaralaca, koji potiču iz različitih sredina, generacija i vizualnih izraza i motiva. Umetnice i umetnici u svojim delima kritički, često ironijski i razigrano, reaguju na mnoge protivrečnosti i kulturne izazove kojima su okruženi. Nina Koželj i Boris Beja kroz objekat pokazuju onaj deo koji odražava društveni segment marginalizovane ideje. Koželjeva ulazi u prostor sa nekom vrstom spomen-oltara koji čine veštački sneško, plastično cveće i uokvirena fotografija skulpture koja nije prisutna na izložbi, na taj način aludirajući na večnu prisutnost, a istovremeno i neistinitost bola. Beja se, međutim, oslanja na obrazac kroz koji se tematizuju odnosi između intimnog i društvenog, između slobode i ropstva, prirode i društva, dok je »Object« takođe mesto za borbu s boli i sredstvo za pronalaženje istine o sebi. Isto tako, putem realne, ali varljive slike, Črtomir Frelih sa svojim FoxBox-om, neposredno obraća posetiocu, gledaocu kome nudi kutiju u zamenu za selfije. Sa druge strane, Ivo Mršnik sa svojim zapisom/psihogramom, kako ga sam naziva, na računarskom papiru stvara dijalog između izrazito lične i ekspresivne linije, koja odražava njegovo mentalno raspoloženje, i industrijski perforiranog nosača.

U klubu „Tribina mladih“ nalazimo različite pristupe: Zora Stančič, sa štampanim kompjuterski obrađenim fotografijama prateći put svoje mrtve majke, suočava se s bolom odlaska i tragovima koje za sobom ostavljaju odnosi. Nasuprot Petre Varl, gde iz praznine izlazi neodštampan papir koji se savija tako da reagujući na svetlo u prostoriji stvara strukturirane oblike. Fotografije Nataše Segulin predstavljaju igru svetlosti i senke, bezvremenu lepotu odražava kapak na plafonu u intimi hotelske sobe u Marsali na Siciliji. Ovo je igra aluzija, suptilnosti i senzibilnosti. Sličnim sadržajima bavi se i Mojca Zlokarnik, osim što je njen medij izražavanja grafika – linorez u boji. Ona uvek štampa sama, te su taktilnost reljefne štampe i senzualno prisustvo boje njeni temeljni izrazi. Taktilnost i analognost predstavljaju sastavni deo i radova Borisa Gaberščika, koji je u svojoj fotografiji posvećen prefinjenoj mrtvoj prirodi, gde sa beskrajnim strpljenjem izvanrednog posmatrača beleži fine refleksije i baršunastu tamu. I poslednje, ali ne i najmanje važno, fotografije Arvene Šakti Kralj Szomi kroz zaokruženu seriju crno-belih fotografija pružaju svojevrsne slikovne kompozicije koje donose priču o istraživanju devojke na prelazu u odraslo doba.

Uprkos brojnim pokušajima definisanja, umetnost u svojoj procesnoj prirodi izbegava označavanje i iskušava nas: da li je analizirati ili se prepustiti doživljaju i slediti stvorenu lepotu, koja predstavlja novu stvarnost. Ova izložba nastoji da podstakne ovo drugo kroz iskrenu ispovest: poverenje u umetnost danas. (Aleksandra Saška Gruden, vizuelna umetnica)

Više o izložbi i umetnicima možete pročitati na linku ispod.

https://www.kcns.org.rs/najave/pre-pih-grupna-izlozba-slovenackih-umetnika-od-21-maja-u-klubu-tribina-mladih-kcns

View Event →
DANI KULTURE SLOVENIJE U VRŠCU
Apr
12
to Apr 17

DANI KULTURE SLOVENIJE U VRŠCU

 • Kulturni centar Vršac (map)
 • Google Calendar ICS

Pozivamo vas na Dane kulture Slovenije koji će se održati od 12-17.4.2019. u Gudurici i Vršcu u organizaciji Društva Slovenaca Kula iz Vršca.

PROGRAM:

Petak: 12.04.2019. 

GUDURICA, MUZEJ  u 18 časova

-Svečano otvaranje izložbe "Od Triglava do Guduričkog vrha"

-Degustacija slanih i slatkih Slovenačkih kolača

Utorak: 16.04.2019,

VRŠAC, KULTURNI CENTAR u 18 časova

- Promocija časopisa "Slovenika"

  u 19 časova

- Revija Slovenačkog filma

Sreda: 17.04.2019.

VRŠAC, KULTURNI CENTAR u 19 časova

- Revija Slovenačkog filma.

Program filmova na manifestaciji Dani slovenačke kulture, Vršac, april 2019.

 

16.04. u 19.00

           Život i sećanje

           r. Dragomir Zupanc

           sudeonici: Nuša i Rene Gerden

           traje: 25 m

         

           Šarlatan Manjifiko

           r. Maja Pavlin

           sudionik: Robert Pešut – Magnifico

           traje: 84 m

17.04. u 19.00

           Slovenija, Australija i sutra ceo svet

           r. Marko Neberšnik

           ul. Jure Ivanušin, Minca Lorenci

           traje: 130 m

Dobro došli!

View Event →
Gostovanje izbora iz bijenalne izložbe članova Društva arhitekata Ljubljane »Arhitektura inventura 2016_2018« na 41. Salonu arhitekture 2019 u Beogradu.
Mar
27
to Apr 30

Gostovanje izbora iz bijenalne izložbe članova Društva arhitekata Ljubljane »Arhitektura inventura 2016_2018« na 41. Salonu arhitekture 2019 u Beogradu.

 • Muzej primenje umetnosti (map)
 • Google Calendar ICS

Izložba »Arhitektura inventura« je tradicionalna bijenalna izložba članova Društva arhitekata Ljubljane. Ovogodišnja, deveta po redu, koja je realizovana od 20. 02. do 24.03.2019.  ponovno u Velikoj prijemnoj dvorani Cankarjevog doma, predstavila je presek radova članova Društva u poslednje dve godine. Na izložbi je preko 150 autora prikazalo 129 arhitektonskih i 10 studentskih projekata, od urbanističkog planiranja, do arhitektonskih rešenja i renovacija javnih zgrada, višestambenih zgrada, porodičnih kuća i enterijera,  kao i projekte grafičkog i industrijskog dizajna te pisanje o arhitekturi.

View Event →
IZLOŽBA CVETKE HOJNIK - DARK SIDE OF THE MOON (TAMNA STRANA MESECA) U GALERIJI >>SINGIDUNUM<<
Mar
15
to Mar 23

IZLOŽBA CVETKE HOJNIK - DARK SIDE OF THE MOON (TAMNA STRANA MESECA) U GALERIJI >>SINGIDUNUM<<

e_objemi 8.jpg

BIOGRAFIJA - Cvetka Hojnik

Cvetka Hojnik je rojena v Murski Soboti. Po končani gimnaziji v Murski Soboti je diplomirala na Naravoslovno tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, oddelek
za tekstilstvo, študijski program oblikovanja tekstilij in oblačil ( mentor red.prof. Darko Slavec, akad.slik.,graf.spec.). Študira tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (prof. Gorenec, prof. Vogelnik).
S svojim delom dokazuje izredno ustvarjalno ustvarjalno energijo, posebno občutljivost za
barvo ter  kompozicijo, pri čemer ji nikoli ne zmanjka originalnih slikarskih in oblikovalskih rešitev. Z odlično ocenjeno diplomsko nalogo je dokazala svojo izredno vztrajnost, z likovno izvedbo pa svojevrstno originalnost. Številne razstave, tako samostojne , kakor skupinske, ki jih je uspela izvesti doma in v tujini dokazujejo, da je izvirna in uspešna ustvarjalka, ki stalno teži k iskanju novih idej in oblik likovnega izražanja. ( povzeto po recenziji gospoda Darka Slavca).
V novejših slikarskih delih Cvetke Hojnik prihaja do dodatne redukcije likovnih prvin in hkrati do spajanja vseh dosedanjih izkušenj, ki vodijo umetnico do vse bolj prefinjenih oblikovnih rešitev, kar  odseva obenem prodornost vsebinske zasnove. V časih, ko doživljamo prenasičenost prostora, ki nas obdaja in nas često prevzame občutek utesnejnosti, delujejo minimalistične rešitve kot protiutež, kot dragocena priložnost, da usmerimo svojo pozornost, pridobiti čas za kontemplacijo in se znamo zazreti v globino.
Prevladujoči racionalni zasnovi vtisnejo materični površinski posegi organski pridih in bistveno obogatijo izraznost slik. Umetnica ustvarjalno raziskuje prostorsko razsežnost, vsaka slika na novo zaživi svojo specifično dimenzijo in jo za voljo simbolike presega. Kljub skopemu številu prikazanih likovnih elementov zna umetnica vtisniti žar razodevanja duhovne ga kot nas naslov razstave nagovarja v tišini strasti ( povzeto po recenziji gospe Jasne Merkú ).
Skupaj s Ferijem Lainščkom je ustvarila likovno - pesniško zbirko Posončnice v štirih jezikih. Prav tako je izdala umetniške knjige Hologrami ljubezni, Ne bodi kot drugi, Sončna hiša ter Bližina na poezijo Ferija Lainščka in umetniške knjige po pesmih Enza di Grazie, Luciana Morandinija ter Mika Markarda.

Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado DLUM-a (Društva likovnih umetnikov Maribor) 2006, posebno priznanje na razstavi Hommage Spacalu 2007  in veliko odkupno nagrado na Ex Temporu Piran na  temo Soline.(2009) in priznanje župana mag. Antona Balažeka za kulturne dosežke doma in v tujini (2013)
Je članica Društva likovnih umetnikov Maribor, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Avstrijskega društva likovnih umetnikov ter Društva mednarodnih svobodnih umetnikov.

Živi in ustvarja v Lendavi.

snezinke1.jpg
View Event →
Izložba "Zbirka knjiga koparske plemićke porodice Grizoni u vašem telefonu" u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda
Sep
17
to Sep 29

Izložba "Zbirka knjiga koparske plemićke porodice Grizoni u vašem telefonu" u galeriji Atrijum Biblioteke grada Beograda

 • Galerija Atrijum Biblioteke grada Beograda (map)
 • Google Calendar ICS

Centralna biblioteka „Srečko Vilhar” iz  Kopra  predstavlja beogradskoj publici izložbu o knjižnoj zaostavštini porodice Grizoni. Zbog svoje celovitosti i odlične očuvanosti, biblioteka grofa Grizonija uživa status kulturnog dobra  Republike Slovenije.

View Event →
Medijska instalacija Simona Šerca "C.M.B.R." na Međunarodnom video festivalu Videomedeja u Novom Sadu
Aug
31
to Sep 2

Medijska instalacija Simona Šerca "C.M.B.R." na Međunarodnom video festivalu Videomedeja u Novom Sadu

 • Muzej savremene umetnosti Vojvodine (map)
 • Google Calendar ICS

CMBR projekat je zasnovan na podacima sa Plankovog svemirskog teleskopa Evropske svemirske agencije. Koristeći se merenjem, koristili smo metod sonifikacije i digitalnog procesuiranja kako bismo pretvorili merenje u ambijentalnu zvučnu masu koja je isprepletena sa nasumično razvrstanim sekvencama kosmoloških parametara.

View Event →
Manifestacija "JOŽE PLEČNIK, ARHITEKTA LJUBLJANA – PRAG – BEOGRAD"
Dec
7
to Dec 8

Manifestacija "JOŽE PLEČNIK, ARHITEKTA LJUBLJANA – PRAG – BEOGRAD"

 • Ustanova kulture Parobrod i Crkva sv. Antuna Padovanskog (map)
 • Google Calendar ICS

Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Nacionalni savet češke nacionalne manjine u Srbiji Vas sa zadovoljstvom pozivaju na manifestaciju

JOŽE PLEČNIK, ARHITEKTA
LJUBLJANA – PRAG – BEOGRAD
7. i 8. decembra 2017. u Beogradu,

Ustanova kulture Parobrod i Crkva sv. Antuna Padovanskog

Dobrodošli!

View Event →