Back to All Events

SLIKA »LUNA« RIHARDA JAKOPIČA NA IZLOŽBI »U DODIRU SA« U MUZEJU SAVREMENE UMETNOSTI


  • Muzej Savremene Umetnosti 10 Ušće Beograd Serbia (map)

zložba „U dodiru sa“ obuhvata dvanaest radova iz zbirki Muzeja savremene umetnosti koje prate interpretacije namenjene slepim i slabovidim osobama, a koje su realizovali Studenti sa odseka Vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Interpretacije su oblikovane u raznovrsnim umetničkim formama i medijima (od taktilnih i audio radova, do performansa i prostornih, ambijentalnih instalacija) sa namerom da što vernije prenesu značenja, priče i doživljaje dela iz zbirki Muzeja.

Na ovaj način Muzej je u skladu sa savremenim muzeološkim standardima želeo da svoje zbirke učini pristupačnim ljudima kojima je čulo vida uskraćeno i svima koji su spremni da se upuste u avanturu istraživanja umetničkog nasleđa 20. i 21. veka na interaktivan način.

Izlozba-U-dodiru-sa-03-Foto-Bojana-Janjić-,-MSUB-(6).jpg



Do sada su se u predstavljanju umetničkih dela slepim i slabovidim osobama obično koristili taktilni dijagrami, odnosno replike – reljefi i objekti namenjeni dodirivanju, dobijeni mašinskim putem, 3D štampom ili radom na CNC mašini. Zbog preciznosti linearne mašinske izrade reljefa ili oblika, najčešće su predstavljani radovi apstraktnih umetnika. Izložba U dodiru sapo prvi put kod nas pravi ovakav iskorak iz očekivanog i akcenat stavlja na doživljaj, iskustvo i interpretaciju. Tako se radovi mogu osetiti, gledati ili interpretirati kroz subjektivno iskustvo, gde ne postoji matrica ili šablon, već sloboda svakog posetioca da delo tumači i doživi na svoj način. 

Izlozba-U-dodiru-sa-Foto-Bojana-Janjić-,-MSUB-(6).jpg



Radovi koji tumače i interpretiraju dela iz zbirki Muzeja rezultat su intenzivnog i interdisciplinarnog istraživanja u kojem su pored studenata učestvovali i njihovi profesori Mrđan Bajić i Radoš Antonijević, kustoskinje Muzeja savremene umetnosti Katarina Krstić i Senka Ristivojević, i Boris Dončić, bibliotekar i urednik u studiju Biblioteke Saveza slepih Srbije „Dr Milan Budimir“ uz pomoć kolega iz Saveza slepih Srbije. 

Pitanje na koje su tražili odgovore bilo je: Kako interpretirati, približiti delo vizuelnog stvaralaštva osobi koja ne vidi? Na to se nadovezuje i pitanje: Na koji način slepim i slabovidim osobama učiniti dostupan ogroman iskustveni potencijal koji nude zbirke Muzeja savremene umetnosti, a koji u broju iznosi preko 8.300 umetničkih dela – slika, crteža, grafika, skulptura, objekata, instalacija, fotografija, video radova, i mnogo više narativa i izvora za učenje.

Izlozba-U-dodiru-sa-01Foto-Bojana-Janjić-,-MSUB-(6).jpg



Za ovaj mali eksperimet izabrana su dela iz zbirki Muzeja koja nose ideju društvene transformacije, kako bi se istakla namera da se u prostoru Muzeja stvori emocionalno rezonantna sredina, koja će podstaći ljude da budu agenti promena za sebe i za svoju okolinu. Radovi studenata referišu na dela autora koji su, između ostalih, oblikovali umetničku scenu na našim prstorima, a to su Kosta Miličević, Rihard Jakopič, Vane Bor, Pivo Karamatijević, Ivan Tabaković, Petar Lubarda, Radomir Reljić, Bora Iljovski, Petar Omčikus, Zoran Popović, Tomislav Peternek i Vladimir Miladinović. Mladi umetnici preuzeli su ulogu medijatora i ponudili jedan način da se umetnička dela iz zbirke sagledaju. Oni su ponudili nove ideje i nove poglede. Dali su jedan segment priče koji saznajemo slušajući i dodirujući radove. Tako ova izložba ne predstavlja objašnjenje radova iz zbirki već poziv da se dela istraže i dožive drugim čulima, putem dodira, mirisa i zvuka. Kroz senzorno, taktilno i auditivno iskustvo podstiče se intimniji dijalog sa umetničkim nasleđem, omogućava nam se da aktiviramo naše „unutrašnje oči“ i svoj um otvorimo za nove percepcije.