Back to All Events

PERFORMANS I OTVARANJE IZLOŽBE RADOVA ALEKSANDRE SAŠKE GRUDEN U GALERIJI "SULUV"

  • Galerija SULUV 9 Bulevar Mihajla Pupina Novi Sad, Vojvodina Serbia (map)

U saradnji sa Društvom likovnih umetnika iz Ljubljane (DLUL) i Fondacijom 2021, SULUV je 1. maja ugostio umetnicu Aleksandru Sašku Gruden koja će u okviru Programa razmene i boravka SULUV (Artist-in-residence) programa boraviti u Novom Sadu mesec dana. Gostovanje je deo pripremnih dešavanja u okviru projekta Art Body Art koji će biti realizovan 2021. god. u okviru programa grada Novog Sada – Evropske prestonice kulture.

24. maja 2019. u 19 časova, u Kulturnoj stanici „Svilara“, u sali na spratu, autorka će govoriti i prezentovati svoje video radove, kao i dokumentarni materijal o performansima.

27. maja 2019. u 20 časova, u Galeriji SULUV izvešće performans i biće otvorena izložba radova nastalih tokom njenog boravka.

 

Aleksandra Saška Gruden: „Podoba onkraj nje“ / „Slika izvan nje“: Tokom rezidencijalnog boravka U Novom Sadu, kroz kontakt sa lokalnim okruženjem, pažnju ću prvenstveno usmeriti na položaj moderne žene u društvenoj zajednici. Želela bih da se upoznam sa njenim istorijskim i socijalnim porijeklom, kroz koji bih ispitala poluge i mehanizme vrednosti i identiteta savremene žene, pribegavajući različitim pristupima istraživanja i dokumentovanja, snimanjem fotoaparatom i video kamerom. Konačni rezultat će, pored izložbe, biti i performans.

(Prema studiji „Kultura rađanja i partnerski život u Srbiji“, koju je sproveo Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Beogradu, a koji treba da pomogne shvatanju društvenog položaja žena, posebno u periodu života kada se odlučuju na materinstvo, mlađe generacije srpskih žena, imaju konzervativne, nacionalističke i patrijarhalne stavove slične generaciji starijih ljudi. Mladi podržavaju povratak žena šporetu, zalažući se za etnički čiste brakove i protive se feminizmu. Najekstremniji su za sterilizaciju siromašnih, zabranu abortusa i obrezivanje žena bez dece. Većina emancipovanih žena pripada srednjoj generaciji. Objavljeno u časopisu DELO, 6.4.2018)

BIOGRAFIJA

Aleksandra Saška Gruden (1970), nakon što je završila studije na Fakultetu za obrazovanje u Mariboru, diplomirala je vajarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i dizajna. Od 2006. godine radi kao nezavisni kulturni radnik. Svoje radove predstavlja na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Pored toga, radi u različitim oblastima umetnosti, kao što su skulptura, instalacija, video, fotografija i performans, te je aktivno uključena u pedagoški, kustoski rad i likovnu kritiku. Član je različitih umetničkih udruženja i predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Ljubljane. Za svoje skulpture koristi različite materijale, od tradicionalnih do prirodnih, kao i pronađene objekte, uključujući ih u ambijentalne instalacije. Na taj način traži dijalog sa prostorom i često skulpturu oblikuje fotografijom, videom ili performansom. U svom multidisciplinarnom fokusu, ona koristi alternativne strategije kao mehanizme za rekonstrukciju kulturnih identiteta. Njeni radovi inspirisani su konceptom javnih i privatnih prostora i kolektivne društvene i kulturne istorije, bavi se temama, kao što su ljudsko telo i njegove granice, odnos između javnog i privatnog, intimnog sveta pojedinca, slika žene u savremenom društvu, kulturna baština.

http://aleksandrasaskagruden.blogspot.com/

IMG_8342.JPG
DSC_1592.JPG