Back to All Events

»LP LAIBACH« NA DOK'N'RITAM FESTIVALU

  • Dorćol Platz 59 Dobračina Beograd Serbia (map)

Time & Location

14.јун 20:00

Dorćol Platz, 11000, Dobračina 59, Beograd, Serbia

About The Event

Film o prvom službeno objavljenom albumu avangardnog rock benda Laibach u Jugoslaviji 1985. Kako je ime benda u to vreme bilo politički zabranjeno, album je objavljen bez naslova ili imena na naslovnici. Crni krst bio je dovoljan da se razjasni čiji je to album.

LP film bazira se na prvih pet presudnih godina samoproglašenih "inženjera ljudskih duša" istražujući pozadinu njihovog prvog LP-a i inspiraciju njegovih ko-kreatora, uključujući i preminulog frontmana Tomaža Hostnika (1961–1982). Kombinujući svedočanstva članova benda, njihovih kolega i savremenika s arhivskim snimcima i drugim relikvijama, film otkriva strategije i taktike Laibacha i Laibacha Kunsta u prvoj polovini 1980-ih - njihovu viziju i duhovitost, njihov proboj i "okupaciju Europe" - i vodi gledaoce izvan monumentalne mitologije grupe do intimnijih, dosad nečuvenih priča.

Izjava reditelja filma : LP film Laibach je “in memoriam” članova utemeljitelja benda, početaka Laibacha Kunsta i Laibacha, te tragično preminulom frontmanu grupe, “zagonetki u srcu misterije”. Izazov je bio kako ući u "operativno sedište" grupe, u pozadinu benda koji je uspeo da pretvori pozornicu u prvu liniju "akcije u ime ideje.

Film je treći deo dokumentarne serije Muzika je umetnost vremena, a prema ocenama kritičara, ovo je najvažniji muzički album iz Slovenije.

4657.jpg