Vrh
Back to All Events

PREKLETI KADILCI TINA GRABNARA U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

 • Jugoslovensko dramsko pozorište Kralja Milana 50 Beograd Srbija (map)

pROKLETI PUŠAČI reditelja Tina Grabnara u produkciji SNG Ljubljana, biće prikazana 4.2.2018. u Jugoslovenaskom dramskom pozorištu sa početkom u 20 časova.

Predstava je titlovana na srpski jezik.

PREKLETI_KADILCI_PeterUhan_06 (1).jpg

Više o predstavi:

PREKLETI KADILCI

Gledališki koncert

Avtorji priredbe so ustvarjalci uprizoritve; idejna zasnova Tin Grabnar in Brina Klampfer

REŽISER

Tin Grabnar

 • AVTORJA SONGOV

  Jani Kovačič, Svetlana Makarovič

 • AVTOR GLASBE

  Boštjan Gombač

 • DRAMATURGINJI

  Brina Klampfer, Darja Dominkuš

 • SCENOGRAF

  Dorian Šilec Petek

 • KOSTUMOGRAFINJA

  Sara Smrajc Žnidarčič

 • LEKTORICA

  Tatjana Stanič

 • KOREOGRAFINJA

  Anja Mejač

 • KOREPETITORICA

  Ana Erčulj

 • OBLIKOVALCA LUČI

  Dorian Šilec Petek, Vlado Glavan

 • AVTOR NOTNE TRANSKRIPCIJE

  Blaž Pucihar

IGRAJO

Uprizoritev Prekleti kadilci je označena kot gledališki koncert, ker se na eni strani spogleduje s koncertno formo in na drugi ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina, Svetlane Makarovič.
Svetlana, ta iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje problemov sodobne družbe. Neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen tudi takrat, kadar govori o lepem, dobrem, nežnem in o ljubljenem. V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Z bridkim humorjem se prehodi skozi svetovno tobačno zgodovino in tako naslika hudomušen mozaik kadilske problematike. Začne prav ob stvarjenju sveta, se sprehodi mimo ambicioznega Krištofa Kolumba, ki je prinesel tobačno zlo v Evropo, nadaljuje z nikotinsko evforijo dvajsetega stoletja in se ustavi šele pri temnih, zastekljenih kadilnicah našega časa. Ob tem ji uspe z različnih zornih kotov osvetliti vse bolj perečo problematiko nestrpnosti. Nestrpnosti, ki je venomer usmerjena v kakšno družbeno skupino in se nad njo v končni fazi tudi manifestira.
Nestrpnost do kadilcev pa lahko v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi. To je nestrpnost, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo. Pri tem ostaja odprto vprašanje, ali naj ta občutja v družbi zatiramo ali priznavamo. Negativna čustva so ravno tako del našega celostnega psihološkega sveta. Mogoče bi jih bilo veliko bolje prepoznati in izraziti kot pa zatirati? Svetlana Makarovič je v svojem prepričanju neizprosno jasna: »Kdor ne zna sovražiti, tudi ljubiti ne zna!« Kako naj se do tega kompleksnega vprašanja opredelimo sami?
Tin Grabnar