Vrh
Back to All Events

VISOŠKA KRONIKA JERNEJA LORENCIJA U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU

 • Jugoslovensko dramsko pozorište Kralja Milana 50 11000 Beograd Srbija (map)

Visočka hronika reditelja Jerneja Lorencija rađena po romanu Ivana Tavčara u produkciji SNG Ljubljana, biće prikazana 3.2.2018. u Jugoslovenaskom dramskom pozorištu sa početkom u 19 časova.

Predstava je titlovana na srpski jezik.

Foto: Peter Uhan

Foto: Peter Uhan

Više o predstavi:

VISOŠKA KRONIKA

Po romanu Ivana Tavčarja
Krstna uprizoritev priredbe
Avtorji priredbe so ustvarjalci uprizoritve

REŽISER

Jernej Lorenci

 • DRAMATURG

  Matic Starina

 • SCENOGRAF

  Branko Hojnik

 • KOSTUMOGRAFINJA

  Belinda Radulović

 • SKLADATELJ

  Branko Rožman

 • OBLIKOVALEC LUČI

  Pascal Mérat

 • KOREOGRAF

  Gregor Luštek

 • LEKTORICA

  Tatjana Stanič

 • ASISTENTA REŽISERJA

  Mirjana Medojević, August Braatz

IGRAJO

Zgodovinski roman, objavljen leta 1919 kot podlistek v Ljubljanskem zvonu in leta 1921 v prvi knjižni izdaji, velja kljub nedokončanosti (Tavčarja je prehitela smrt) za eno najboljših del v slovenski književnosti. Čeprav je dogajanje postavljeno v 17. stoletje, so bile zgodovinske teme – tridesetletna vojna, preganjanje čarovnic, preganjanje protestantov – po véliki vojni bralstvu blizu in vsako novo obdobje odkriva v pripovedi svoje probleme. Starinski slog kronike prinaša sočen, razgiban jezik, v katerem se pisateljeva domišljija in čustvo družita z močno ironijo in realističnim opazovanjem življenja, vsebinsko pa namenja Tavčar poleg boja proti klerikalizmu in družbeni zaostalosti veliko pozornosti domoljubju in ljubezni do zemlje: z izbiro kmečke snovi, opisovanjem lepote domačih krajev in jasnimi protinemškimi stališči. Kako aktualno nas nagovarja kronika davnih časov še stoletje pozneje – z gledališkega odra?

Smo Slovenci Izidorji ali Juriji? 
Izidor je nosil grehe očeta. Izidor je živel pravila okolja. Pridno je delal. Ko bi se moral upreti, je obmolčal, Izidor. Bal se je očeta in bal se je boga, Izidor. Ko je Izidor ljubil, je ljubil neodločno in molče. Ko bi moral Izidor zakričati, se je obrnil stran. Izidor je dopustil možnost, da je Agata čarovnica. Ker je pridno delal in ker se je bal. Izidor ni živel. 
Gledal je v tla, ko bi moral pogledati v oči. Gledal je v nebo, ko bi moral udariti na gobec. Izidor. Jurij je zakričal. Jurij je ljubil. Jurij je skočil.
Smo Slovenci Juriji ali Izidorji? 
So Slovenke Margarete ali Agate? 

Jernej Lorenci