Vrh
Back to All Events

Predavanje "DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNjAČE?" Vladimira Šojata sa primerima iz filma: “Hjuston, imamo problem” Žige Virca (2016)

  • Dom kulture Studentski grad 179 Bulevar Zorana Đinđića Beograd Serbia (map)

DUGO I NETREMICE: POGLED NA LIKOVE U DOKUMENTARNOM FILMU

PREDAVANJE 009: DA LI STE PROBALI LAŽNU SUPU OD KORNJAČE? SA PRIMERIMA IZ FILMA: “HJUSTON, IMAMO PROBLEM” ŽIGE VIRCA (2016)

 

PREDAVAČ: VLADIMIR ŠOJAT, AUTOR I PRODUCENT

 

 

Da li ste ikad probali lažnu supu od kornjače? U Kerolovom romanu “Alisa u zemlji čuda” mock turtle (lažna kornjača) je lik sa nogama i glavom krave i sa kornjačinim oklopom. Lažna kornjača od koje se pravi prava supa poslužiće nam kao metafora za ono što, iako nije istina, postoji.

 

U nedelju 30. oktobra 1938. Orson Vels je uspeo da ubedi slušaoce svoje radio drame “Rat svetova” da Marsovci zaista napadaju i osvajaju planetu zemlju. Filmski kritičar Jonatan Rosenbaum ovo je nazvao prvim Velsovim pseudo dokumentarcem.

 

Mnogo kasnije, negde kasnih sedamdesetih, američki umetnik Ed Ruscha navodno je u pustinji Mojave postavio lažni gigantski kamen koji bi trebalo da izgleda kao pravi i za koji niko ne zna tačno gde se nalazi. Potraga za ovim artefaktom kroz film “Gde je Roki 2?” (2016) Pierrea Bismutha, inaugurisao je novi žanr: fake-fiction.

 

“Ova blizina otkrovenja koje se ipak ne dešava, možda jeste estetski fenomen”. (Borhes)

 

U devetom predavanju u seriji DUGO I NETREMICE predavač Vladimir Šojat ispituje granične slučajeve između dokumentarnog filma i fikcije: pseudo-dokumentarce, mokumentarce, doku-fikšn i fake-fiction filmove. U fokusu predavanja je pseudo-dokumentarac slovenačkog reditelja Žige Virca “Hjuston, imamo problem” iz 2016. u kome pratimo istorijat i sudbinu svemirskog programa koji je Tito pokrenuo šezdesetih godina u Jugoslaviji. Kroz film nas vodi slovenački filozof i medijska zvezda Slavoj Žižek, koji, razvijajući lik političko-filozofskog analitičara aktuelnih zbivanja jasno formuliše tezu da je utešna fikcija uvek bolje prihvaćena nego niz kompleksnih činjenica. “Čak i da se ovo nije dogodilo, to je istina” - kaže Žižek.

 

“Videti znači poverovati, čak i kad je u pitanju potpuna laž”. (Boštjan Virc, producent)

 

Nisu li pojmovi “alternativne istine” i “lažnih vesti” zapravo pojmovi koji definišu vreme u kome živimo?