Vrh

U Kovinu otvorena izložba “Znameniti Slovenci u Srbiji”

U organizaciji Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva i Centra za kulturu Kovin u Galeriji centra za kulturu 8. februara otvorena je izložba “Znameniti Slovenci u Srbiji” 1 i 2 autora Marije Vaude i Nikole Pilipovića. Izložba je priređena u sklopu obeležavanja slovenačkog kulturnog praznika “Prešernov dan”. Na otvaranju je bilo prisutno više od 300 posetilaca, a među njima su bili i ambasador Republike Slovenije u Republici Srbiji Vladimir Gasparič, zamenik ambasadora i opunomoćeni ministar Roman Weixler, beogradski nadbiskup monsinjor Stanislav Hočevar, Predsednik Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine Saša Verbič, predsednica Opštine Kovin Sanja Petrovič sa saradnicima, gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov kao i mnogobrojni predstavnici slovenačkih udruženja iz cele Srbije.

 

Na izložbi je predstavljeno 24 znemenita Slovenca koji su živeli na ovim prostorima tokom 20 veka i koji su svojim delom obogatili javni i kulturni život, i u velikoj meri doprineli razvoju društvenih nauka, tehnike i medicine u Srbiji.

 

Izložba će biti otvorena do kraja februara, nakon toga ona će biti predstavljena i u ostalim vojvođanskim gradovima gde deluju slovenačka udruženja

00096.MTS_snapshot_00.08.jpg
00098.MTS_snapshot_00.00.jpg
00100.MTS_snapshot_00.01.jpg
Bojan-Stupica-KOLAŽ.jpg
Jože-PlečnikKOLAŽ.jpg
Zlatan-VaudaKOLAŽ.jpg