U Kovinu održana Centralna proslava slovenačkog kulturnog praznika “Prešernov dan”

U kovinskom Centru za kulturu u četvrtak 8. februara održana je Centralna proslava “Prešernovog dana”, najznačajnijeg slovenačkog kulturnog praznika. Program je priređen u pozorišnoj sali pred više od 300 posetilaca među kojima su bili i visoki gosti iz javnog, kulturnog i političkog života Slovenije i Srbije.

Proslavi su prisustvovali njegova ekselencija Vladimir Gasparič, ambasador Republike Slovenije u Beogradu, Roman Weixler zamenik ambasadora i opunomoćeni ministar, monsinjor Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, Sanja Petrović, predsednica Opštine Kovin sa saradnicima, delegacija Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji na čelu sa predsednikom Sašom Verbičem, predstavnici slovenačkih udruženja iz Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Gudurice, Bele Crkve, Rume, Niša, Kostolca, Pančeva i Kovina. Među gostima je bila i delegacija grada Pančeva na čelu sa gradonačelnikom Sašom Pavlovim.

 

U ime organizatora goste je pozdravio Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva, a prisutnima su se još obratili i Vladimir Gasparič, Saša Verbič i Sanja Petrović.

 

Zanimljiv program gostima su priredili učenici Osnovne škole “Ðura Jakšic” iz Kovina koji su izveli igrokaz “Volimo Sloveniju”. Članovi recitatorske sekcije Osnovne škole “Olga Petrov” iz Banatskog Brestovca recitovali su pesme Franca Prešerna i Otona Župančiča. Putem video linka goste je pozdravio i čestitao praznik Gorazd Žmavc, ministar za slovenačku dijasporu. U programu su učestvovali i polaznici početnog kursa slovenačkog jezika i članovi Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva. Gosti su imali prilike da uživaju u promotivnim filmovima o Sloveniji, dokumentarnom filmu o France Prešernu, ali i video spotovima slovenačkog ansambla “Avseniki” i legendarne slovenačke grupe “Pepel in kri” koja je sa numerom “Dan ljubezni” nastupila na pesmi evrovizije davne 1975. godine.

Nakon završetka programa, predstavnici Udruženja Slovenaca iz nekoliko gradova u Srbiji pokrenuli su inicijativu da se naredna Centralna proslava “Prešernovog dana” održi u Nišu u organizaciji Društva Slovenaca “France Prešeren”.

 

Pogledajte kako je događaj ispratila RTV Vojvodine: https://youtu.be/4VoVTPvQZGY

 

 

 

 

O Prešernovom danu

Prešernov dan je slovenački kulturni praznik i državni je praznik u Republici Sloveniji. Neradni je dan i tog dana se u celoj Sloveniji priređuju razni kulturni programi i manifestacije. Slavi se 8. februara na dan smrti velikog slovenačkog književnika i pesnika Franca Prešerna (roden u mestu Vrba, 3. decembra 1800. godine, a umro u Kranju, 8. februara 1849. godine).

Tim povodom se svake godine u Sloveniji organizuje velika proslava na kojoj se dodeljuju Prešernove nagrade i nagrade za vrhunska dostignuća u oblasti kulture i umetnosti na području Slovenije.

Prva manifestacija povodom ovog praznika održana je tokom 1941. godine, a nastavljena je nakon završetka Drugog svetskog rata. Manifestacija i dalje traje, a obeležava se ne samo u Sloveniji, već i u drugim zemljama u svetu gde žive Slovenci i gde postoje Udruženja Slovenaca.

Prešernov dan se prvi put u Pančevu obeležio 2010. godine, a od 2013. godine manifestaciju redovno priređuje Udruženje Slovenaca Južnog Banata “Logarska Dolina” iz Pančeva koje ima podružnicu u Kovinu.

U Kovinu se Prešernov dan redovno obeležava od 2013. godine. Program se prireduje u kovinskom Centru za kulturu u organizaciji Osnovne škole “Ðura Jakšić”, Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” i kovinskog Centra za kulturu uz podršku Opštine Kovin.

Antrfile

Pre početka Centralne proslave u zgradi Opštine Kovin predsednica opštine Sanja Petrović organizovala je prijem za visoke zvanice iz Ambasade Republike Slovenije, Beogradske nadbiskupije, Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, Opštine Pančevo i pančevačkog Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” i njegove podružnice iz Kovina.

Tom prilikom predsednica opštine Sanja Petrović je ukratko predstavila Opštinu Kovin, njen istorijat kao i prirodne, turističke i privredne potencijale. Nakon završetka prijema dogovoreno je da na proleće u Kovinu bude organizovan zajednički sastanak predstavnika Slovenačke ambasade u Beogradu i predstavnika slovenačkih privrednika sa čelnicima opštine i kovinskim privrednicima

slovenci-008.jpg
slovenci-016.jpg
slovenci-072.jpg
slovenci-082.jpg
slovenci-099.jpg
slovenci-152.jpg
slovenci-223.jpg