Vrh

Karpo Godina laureat nagrade "France Štiglic" za životno delo

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo "France Štiglic" koju dodeljuje Udruženje slovenačkih reditelja je reditelj, direktor fotografije, montažer i scenarista Karpo Godina.

U obrazloženju, članovi žirija su rekli da je nemoguće zamisliti slovenačku kinematografiju bez Karpa Godine, osobe "koja je blia, jeste i biće svuda gde je film".

Karpo Godina, kome je nagrada za životno delo "France Štiglic" dodeljena 13. februara tekuće godine, veoma je plodan reditelj i filmski radnik koji je kasnih šezdesetih godina i ranih sedamdesetih godina prošlog veka svojom serijom kratkih filmova direktno učestvovao u stvaranju "Jugoslovenskog crnog talasa". Njegov film "Splav meduze" iz 1980. je u više navrata od strane filmskih kritičara proglašavan za najznačajnije delo slovenačke kinematografije, dok ga je Svetska kinematografska federacija (IMAGO) uvrstila među 100 najvažnijih filmova evropske kinematografije u periodu od 1895. do 1995. godine. Pored svoje plodne kinematografske karijere, Karpo Godina je i vrstan pedagog i profesor emeritus na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT). Trenutno živi i radi u Ljubljani.