Back to All Events

IZLOŽBA CVETKE HOJNIK - DARK SIDE OF THE MOON (TAMNA STRANA MESECA) U GALERIJI >>SINGIDUNUM<<


  • Galerija Singidunum 40 Kneza Mihaila Beograd, 11000 Serbia (map)
e_objemi 8.jpg

BIOGRAFIJA - Cvetka Hojnik

Cvetka Hojnik je rojena v Murski Soboti. Po končani gimnaziji v Murski Soboti je diplomirala na Naravoslovno tehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, oddelek
za tekstilstvo, študijski program oblikovanja tekstilij in oblačil ( mentor red.prof. Darko Slavec, akad.slik.,graf.spec.). Študira tudi na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani (prof. Gorenec, prof. Vogelnik).
S svojim delom dokazuje izredno ustvarjalno ustvarjalno energijo, posebno občutljivost za
barvo ter  kompozicijo, pri čemer ji nikoli ne zmanjka originalnih slikarskih in oblikovalskih rešitev. Z odlično ocenjeno diplomsko nalogo je dokazala svojo izredno vztrajnost, z likovno izvedbo pa svojevrstno originalnost. Številne razstave, tako samostojne , kakor skupinske, ki jih je uspela izvesti doma in v tujini dokazujejo, da je izvirna in uspešna ustvarjalka, ki stalno teži k iskanju novih idej in oblik likovnega izražanja. ( povzeto po recenziji gospoda Darka Slavca).
V novejših slikarskih delih Cvetke Hojnik prihaja do dodatne redukcije likovnih prvin in hkrati do spajanja vseh dosedanjih izkušenj, ki vodijo umetnico do vse bolj prefinjenih oblikovnih rešitev, kar  odseva obenem prodornost vsebinske zasnove. V časih, ko doživljamo prenasičenost prostora, ki nas obdaja in nas često prevzame občutek utesnejnosti, delujejo minimalistične rešitve kot protiutež, kot dragocena priložnost, da usmerimo svojo pozornost, pridobiti čas za kontemplacijo in se znamo zazreti v globino.
Prevladujoči racionalni zasnovi vtisnejo materični površinski posegi organski pridih in bistveno obogatijo izraznost slik. Umetnica ustvarjalno raziskuje prostorsko razsežnost, vsaka slika na novo zaživi svojo specifično dimenzijo in jo za voljo simbolike presega. Kljub skopemu številu prikazanih likovnih elementov zna umetnica vtisniti žar razodevanja duhovne ga kot nas naslov razstave nagovarja v tišini strasti ( povzeto po recenziji gospe Jasne Merkú ).
Skupaj s Ferijem Lainščkom je ustvarila likovno - pesniško zbirko Posončnice v štirih jezikih. Prav tako je izdala umetniške knjige Hologrami ljubezni, Ne bodi kot drugi, Sončna hiša ter Bližina na poezijo Ferija Lainščka in umetniške knjige po pesmih Enza di Grazie, Luciana Morandinija ter Mika Markarda.

Za svoje ustvarjanje je prejela več nagrad in priznanj, med drugim tudi nagrado DLUM-a (Društva likovnih umetnikov Maribor) 2006, posebno priznanje na razstavi Hommage Spacalu 2007  in veliko odkupno nagrado na Ex Temporu Piran na  temo Soline.(2009) in priznanje župana mag. Antona Balažeka za kulturne dosežke doma in v tujini (2013)
Je članica Društva likovnih umetnikov Maribor, Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, Avstrijskega društva likovnih umetnikov ter Društva mednarodnih svobodnih umetnikov.

Živi in ustvarja v Lendavi.

snezinke1.jpg