Vrh
Back to All Events

Retrospektiva Škafara na Beldoksu


Međunarodni festival dokumentarnih filmova Beldoks najavio je retrospektivu filmova Vlade Škafara, jednog od najznačajnijih slovenačkh reditelja, koji će biti specijalni gost u Beogradu od 9. do 13. maja.

Publika 11. Beldoksa imaće priliku da pogleda Škafarove filmove ''Devojka i drvo'' (2012) i ''Deca'' (2008) 11. i 12. maja u Jugoslovenskoj kinoteci, te kratki film ''Noćni razgovori sa Mojicom'' (2009) 12. maja u video sali Muzeja savremene umetnosti.
 
Autor sa izraženim rediteljskim stilom, meditativnim kadrovima i velikom žudnjom za humanijim svetom, Škafar je poznat po trilogiji ''Deca'', ''Oča'' i ''Mama'', koja se bavi intimnim međuljudskim, porodičnim odnosima, i to pre kroz slike nego kroz reči, konstantno ispitivajući različite filmske forme.
 
Pored bogate filmografije, Škafar je i jedan od osnivača Slovenačke kinoteke i filmskog festivala u Izoli.
 
Na Beldoksu će od 7. do 14. maja biti prikazano čak 98 filmova u 14 programa, a najavljeno je više od sto gostiju, uz bogat program namenjen filmskim profesionalcima.

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na 11. Beldocsu, kao i podršku u iznosu od 2.000 evra za pobednika konkursa Beldocs in Progreš - za domaći film u fazi razvoja.

Među gostima su najavljeni renomirani autori kao što su Anjes VardaEjbel FeraraKlod LancmanUlrih ZajdlVlado SkafarŽoao Pedro RodrigesRut Bekerman

Festivalski program biće održan u dvoranama: Sava centar, Dom omladine Beograda, Dvorana Kulturnog centra Beograda, Dom sindikata, Jugoslovenska kinoteka i Muzej Kinoteke, Muzej savremene umetnosti, bioskopi Fontana i Cineplexx Ušće i Centar za kulturu ”Vlada Divljan”.