Back to All Events

"Splav meduze" Karpa Godine u alternativnom umetničkom prostoru Kvaka 22

  • Alternativni umetnički prostor Kvaka 22 39 Ruzveltova Beograd Serbia (map)

Film "Splav meduze", jednog od najznačajnijih slovenačkih reditelja Karpa Godine, iz 1980. je u više navrata od strane filmskih kritičara proglašavan za najznačajnije delo slovenačke kinematografije, dok ga je Svetska kinematografska federacija (IMAGO) uvrstila među 100 najvažnijih filmova evropske kinematografije u periodu od 1895. do 1995. godine. 

 

Film Karpa Aćimovića Godine: “Splav meduze” (1980)

Trajanje: 101 min.

Film "Splav meduze", snimljen po scenariju Branka Vučićevića, inspirisan je jugoslovenskim Zenitistima iz 1920-ih godina, predstavnicima avangardnog umetničkog pokreta koji se kritički odnosio prema tradicionalnoj umetnosti, evropskoj kulturi i kapitalizmu, zalažući se za balkanizaciju Evrope koju bi predvodio Barbarogenije. Vođa zenitističkog pokreta, Ljubomir Micić, opisivao je Zenitizam kao “apstrtaktni metakosmički ekspresionizam”, a za časopis Zenit koji su izdavali doprinos su davali najveći umetnici tog doba, od Pikasa do Kandinskog, od Jesenjina do Bretona.
Ovaj film je priča o dve usamljene učiteljice, izgubljene u pospanoj provinciji, koje obavljaju svoju prosvetiteljsku dužnost sanjareći o velikim gradovima i pustolovinama. Jednog dana u njihovu svakidašnjicu ulaze mladi umetnici iz Beograda, a odnekud se pojavljuje i najjači čovek na Balkanu. Epidemija šarlaha koja pritom usledi privremeno oslobađa učiteljice školskih obaveza, pa svi oni krenu na uzbudljivu akrobatsko-artističku turneju koja ih vodi iz grada u grad. I tako to traje sve dok se, zbog nekih razloga ne raziđu, da bi svako od njih samostalno nastavio svoj životni put.

Ulaz je na donacije, projekcija će biti na balkonu.