Vrh
Back to All Events

Razstava skulptur Roberta Juraka - »PODMORNIČARKA«


  • Dom Omladine Beograda (map)

Simbioza ribe i podmornice | Robert Jurak (SLO)

U šetnji, sa suprugom Janom, nađe, na obali reke Mure, u plićaku, metalne delove koji vire iz vode. Nakon pažljivog pregleda, utvrdi da je naišao na nemačke i ruske podmornice. Ostaci sami po sebi diktiraju pretvaranje u ribarske podmornice sa jednim jedinim zadatkom - borbom protiv hidroelektrana na reci Muri. Robert ima svoju vlastitu flotu ribarskih podmornica, koju je sam napravio od nekadašnjeg vojnog oružja. »Podmorničarke« mu veruju, zato što znaju, da ima pravedan pogled na razvoj reke i koegzistenciju čoveka sa njom. Spremne su na borbu, orne da izvrše svaku komandu svog kapetana.
Robert Jurak je rođen 1967. godine u Križevcima (Slovenija).
Po završetku školovanja, preuzeo je posao od svog oca, koji je proširio i razvio u majstorsku bravarsku radionicu. Tokom dugogodišnjeg rada i bavljenja obradom metala dobio je i umetničku inspiraciju i postao je vajar. Radi uglavnom sa metalom (gvožđe, mesing, aluminijum), drvetom i glinom.
U poslednje vreme bavi se vajarstvom velikih i malih dimenzija. Učesnik je mnogih međunarodnih likovnih kolonija, simpozijuma i izložbi – grupnih i samostalnih. Njegovi radovi su predstavljeni na preko 30 javnih lokacija, a nalaze se i u kolekcijama raznih javnih ustanova i privatnih kolekcionara.
Art Jurak | artjurak.wordpress.com