UDRUŽENJE SLOVENACA „LOGARSKA DOLINA“ ORGANIZOVALO RADIONICU ČOKOLADE

Radionica u čast najlepše poslastice

Pančevačko Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ organizovalo je radionicu čokolade za svoje najmlađe članove. Radionica je bila održana u utorak 22. septembra u prostorijama Instituta „Tamiš“ u Pančevu. Inicijativu za ovu radionicu dala je Violeta Mickovski-Stefanović, savetodavac za prehrambenu tehnologiju u Institutu "Tamiš",  koja je bila glavni predavač i koordinator. Radionica je počela kraćim predavanjem o istorijatu čokolade nakon čega se pristupilo pravljenju ove poslastice. U pravljenju čokolade učestvovalo je desetak mališana, a najmaštovitije čokoladne kreacije imali su najmlađi članovi.

20200922_151248.jpg

Nakon izlivanja čokolade u posebne kalupe, učesnici su napravlli veliku čokoladu koja je filovana bademima i lešnicima. Za vreme dok se čokoladna masa hladila, mališanima je bio prikazan film o istorijatu i načinu kako se ova poslastica dobija od kakaoa. Nakon toga bio je organizovan mali kviz o poznavanju čokolade. Dve ekipe koje su učestvovale imale su podjednak broj tačnih odgovora tako da je i glavna nagrada, paket čokolade, morao biti podjednako podeljen na opšte zadovoljstvo svih učesnika.

20200922_151626.jpg

Na samom kraju usledila je degustacija napravljenih čokoladnih kreacija i velike čokolade. Ne treba posebno isticati da je sve što je napravljeno „nestalo“ za svega nekoliko minuta.

20200922_152607.jpg

Pored dece, radionici su prisustvovali i njihovi roditelji, a posebna gošća bila je dr Milena Spremo učiteljica koja članovima pančevačkog Udruženja Slovenaca drži kurseve slovenačkog jezika sa elementima kulture.

20200922_154246.jpg

Organizatori kažu da je ovo bila prva radionica ovakve vrste, dobro je bila organizovana i odziv je bio veoma dobar. 

20200922_160406.jpg

U skorije vreme se očekuje organizacija sličnih radionica koja će kao temu imati pravljenje i ostalih poslastica i jela čije recepture potiču iz Slovenije.