Vrh

Razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2019/2020

Razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2019/2020.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije je danes 14.8.2019 na svoji spletni strani http://www.sklad-kadri.si/si/razpisi-in-objave/aktualni-razpisi/ objavil razpis za dodelitev štipendij za študij v Republiki Sloveniji za Slovence v zamejstvu in Slovence po svetu za študijsko leto 2019/2020. Rok prijave je do vključno 30. 9. 2019.

GOSTOVANJE PROF. DR MAJE ĐUKANOVIĆ U EMISIJI »SLOVENIJA BREZ MEJA« NA RADIJU »VESELJAK«

Emisiju “Slovenija brez meja” u kojoj gostuje predsednica Odbora za obrazovanje Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine, prof. dr Maja Đukanović možete poslušati na slodećem linku:

http://veseljak.si/novice/5d0362de6c5ee/slovenija-brez-meja-13-junij-2019

POUK SLOVENŠČINE V KOSTOLCU

V Tehnični šoli Nikola Tesla v Kostolcu je bil, kot vsak torek, zadnji šolski dan za odrasle učence slovenskega jezika. Vsi udeleženci so prejeli potrdila o obisku pouka, nekateri med njimi že petič.

V Kostolcu se držijo izreka: »Kolikor jezikov znaš, toliko veljaš.« Tako se v tej večkulturni in večjezikovni sredini že pet let izvaja pouk slovenskega jezika in kulture, ki ga podpira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS.

učenci v Kostolcu.jpg

Predsednik Izvršnega odbora Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji, Saša Radić je že napovedal, da se bo učenje jezika nadaljevalo tudi v naslednjem šolskem letu. Vabljeni na naša srečanja.

Saša Radić

Igralka Lutkovnega gledališča Aja Kobe nagrajena v Srbiji

Slavila na festivalu Zlata iskra v Kragujevcu

Igralka Lutkovnega gledališča Ljubljana Aja Kobe je na mednarodnem lutkovnem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji prejela nagrado za vlogo v predstavi Škrt škrt kra čof režiserke Ivane Djilas.

Na festivalu je sicer sodelovalo devet gledališč iz Ukrajine, Rusije, Hrvatske, Češke, Slovenije, Črne gore in Srbije.

Glavno nagrado festivala Zlata iskra je v petek dobila predstava Zamrznjene pesmi mestnega lutkovnega gledališča z Reke, v kateri igra slovenski igralec Tilen Kožamelj, ki je, tako kot Aja Kobe, tudi dobitnik ene od petih nagrad za igralske dosežke, so sporočili iz LGL-ja.

Več o tem si lahko preberete na naslednjih povezavah:

https://www.rtvslo.si/kultura/oder/igralka-lutkovnega-gledalisca-aja-kobe-nagrajena-v-srbiji/488622

V RUMI BEREMO S SLOVENIJO

Letos smo se že drugič pridružili slovenski Noči knjige z 2-dnevnim projektom Beremo s Slovenijo, ki smo ga izvedli v DS Emona Ruma od 11. do 12. maja. Naša gostja je bila priljubljena slovenska pisateljica mag. Barbara Hanuš, soustvarjalka otroške revije Ciciban.

Projekt so finančno podprli Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Bralna značka Slovenije in DS Emona Ruma s sponzorji in prostovoljci, strokovno pa slovenski Zavod za šolstvo.

Srečanja se je prvi dan udeležilo 53 in drugi dan 32 učencev, starih od 8 do 13 let. Prišli so iz društev oz. skupnosti Slovencev iz Niša, Kruševca, Smedereva, Beograda, Vršca, Novega Sada in Rume ter gostje iz Banjaluke. Prvi dan se nam je pridružilo tudi 9 učencev, ki obiskujejo fakultativni pouk slovenščine v OŠ Prve vojvodinske brigade pri prof. Nini Stanimirov Veriš.

Za dobro počutje in izvedbo nekaterih delavnic so poskrbele skrbne članice gostujočega društva, za koordinacijo pa učitelji dop. pouka. Otroci so se lahko izkazali v različnih delavnicah: kuharski, športni, likovni, plesni, naravoslovni in literarno ustvarjalni z naslovom Slovenski pravljični junaki. Ob delu pa so imeli še dovolj časa za branje slovenskih mladinskih knjig in za prijetno, spoštljivo druženje z vrstniki iz društev Slovencev iz Srbije in BiH.

V najpristnejšem stiku s knjigo pa so bili učenci na večerni prireditvi, ki jo je za njih pripravila pisateljica Barbara Hanuš. Na zanimiv in slikovit način je v prvem delu predstavila nastajanje knjig: kje ustvarjalec dobi navdih in dejo za pisanje, kdo je ilustrator, urednik..., pokazala jim je večjezične knjige, ki jih lahko berejo otroci, ki še ne znajo slovensko. V nadaljevanju je k razmišljanju pritegnila vse udeležence, morali so iskati slovenske besede ali sestavljati stavke. Na koncu je otroke pozvala, da v paru iz svojih teles sestavijo črko iz slovenske abecede. Bilo je nadvse zabavno in poučno.

Otroci so svoje vtise strnili v nekaj stavkih. Zapisali so:

ü  Pri športu smo skakali v vreči, vlekli vrv in tekli. Moja ekipa je zmagala v vleki vrvi. Dobili smo medaljo. Meni je bilo v Rumi zelo všeč. Naučila sem se, da ne smemo uničevati okolja.

Jelena, Beograd

ü  Meni je bila najboljša kuharska delavnica. S prijateljicami smo pripravile različne sladke jedi. Lepo je bilo, ko smo topile čokolado in polnile košarice s suhim sadjem. Na koncu smo pojedle vso preostalo čokolado. Ostali bi lahko več dni.

Ljubica, Niš, Ksenja, Smederevo

ü  Mene so motile smrdljivke, ki so zvečer priletele v sobo.

Relja, Beograd

ü  Pri plesni delavnici smo plesali folklorne plese. Bilo je dobro, počutila sem se super!

Jana M., Nataša, Beograd

ü  Nisem mogla spati, ker sem preveč pojedla. Najboljša je bila kuharska delavnica.

Elena, Beograd

ü  Najlepše mi je bilo na likovni delavnici. Narisala sem drevo z veliko cvetov iz makaronov. Ni mi bila všeč večerna zabava.

Tara, Beograd

ü  Hrana je bila dobra. Veliko smo se igrali. Všeč mi je bila literarna delavnica. Ves dan smo ustvarjali. Za vedno mi bo ostalo v lepem spominu naše druženje.

Teodora, Beograd

ü  Meni je bilo vse všeč. Le postelja je bila pretrda.

Jovan, Beograd

ü  Lepo je bilo spoznati tudi druge otroke, ki se učijo slovensko. Dobila sem nove prijatelje.

Anja, Kruševac

ü  Najlepše mi je bilo v športni delavnici in z Nedo. Neda je moja nova prijateljica.

Hana, Beograd

ü  Meni je bilo čisto vse všeč.

Milica, Vršac - Gudurica

ü  Zelo lepo sem se imel, vse mi je bilo všeč,  posebno šport.

Mario, Vršac – Gudurica

ü  Delavnice so bile zelo zanimive in lepo mi je bilo.

Radmila, Vršac - Gudurica

ü  Najboljše je bilo v literarni delavnici. Spoznala sem junake iz slovenskih zgodb. Pisali smo pesem o teh junakih. Iskali smo rime. Zelo mi je bilo lepo. Jaz bi še rada prišla.

ü  Jana, Beograd

 

SLOVENSKI LITERARNI JUNAKI  (pesem, ki je nastala v literarni delavnici)

 

KEKEC JE DOBRO DELO NAREDIL,

ZATO SE JE VESELIL.

BEDANEC SE JE KEKCU SMEJAL,

A ON GA JE V KOZJI ROG NAGNAL.

BOBEK V GOZDU HIŠICO IŠČE

IN MUCO COPATARICO OBIŠČE.

MUCA MU SKUHA KOSILO IN MU DA DARILO.

JELKA Z DEŽNIKOM PRILETI IN VSE OBDARI.

BOGDANKA SI NOVO KRILO ŽELI,

S ŠKARJAMI GA LAHKO NAREDI.

ZDAJ PA VSAK NAJ LEPO ZASPI.

 

Vsi udeleženci se za pripravo in izvedbo projekta Beremo s Slovenijo najlepše zahvaljujemo organizatorjem, izvajalcem delavnic, pisateljici Barbari Hanuš za nastop in finančnim podpornikom. Bilo nam je lepo.

 

Učitelji dop. pouka v Srbiji Rut, Zoran in Tatjana

IMG_20190511_153054.jpg
IMG_20190512_110045.jpg

PRAZNIČNO GLASBENO DARILO IZ SLOVENIJE V SRBIJI

Slovenski kantavtor Peter Dirnbek, ki smo ga slišali in videli kot Cankarjevega Kurenta v dokumentarnem filmu Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja, je učencem dop. pouka slovenščine, ostalim članom Društev Slovencev in drugim ljubiteljem dobre glasbe v Beogradu, Novem Sadu in Rumi pred velikonočnimi prazniki podaril svoje avtorske pesmi. Najmlajše učence v Rumi je razveselil s Kekčevo pesmijo. Z njo smo zaključili aprilske dejavnosti ob slovenski Noči knjige.

57155208_1023752097824192_4675880635447902208_n.jpg

Peter ima sicer tudi svojo glasbeno skupino Vox Populi. Upamo, da naslednjič pridejo skupaj.

IMG-54182499b64299e7815ccb778af85f82-V.jpg

Hvala, Peter, za vsa glasbena doživetja in potovanja v Slovenijo ob tvoji kitari in orglicah. Veselimo se novih srečanj in pesmi, ki se še medijo.

Učenci dop. pouka slovenščine v Beogradu, Novem Sadu in Rumi

57451049_2538543193039952_753348220179972096_n.jpg
Vtisi ...

Peter Dirnbek nam je v Novi Sad prinesel izjemno darilo glasbenega talenta in se dotaknil srca s pesmimi in prisrčnimi besedami.  

Svetlana

 Hvala Petru, ker nam je s prijetno glasbo in živimi besedili prinesel dih Slovenije, še posebej  z glasbeno razglednico Brežic. Tople življejnske slike iz njegovih verzov smo doživeli v prijaznem okolju nekdanje Svilare. Osebno sem za ta krasen prostor izvedela zahvaljujoč njemu. Srečno, Peter, v prihodnje - le nadaljuj po svoji poti in spet pridi!

Jasmina


Imeli smo  čast, da smo gostili glasbenika  Petra Dirnbeka in zadovoljstvo,  da spoznamo njegovo glasbo in življenjem. Peter je rokerska, in kot pravi v pesmi - nomadska duša. S svojim nastopom in zgodbami je nasmejal vse prisotne. Mojstrstvo na kitari in ustni harmoniki je vsem dobro delo kot nam dobro dene iskren razgovor s prijateljem ob kozarčku dobre pijače.
Peter, najlepša hvala! Vesno si dobrodošel v Novem Sadu!

Ana


Petrov koncert je bil odličen zaradi njegovega načina izvajanja, ki je iskren, besedila pri poslušalcih budijo čustva. Je avtentičen kantavtor. Interakcija med izvajalcem in občinstvom je možna le, če obstaja iskrena in osvobojena povezanost ob zvoku, besedi in čustvu. Upamo, da nas bo spet kmalu obiskal.

Aleksandra

Koncert je bio odličen, Peter je zelo prijeten in zanimiv, dober človek, zelo nam je bil všeč. Prišli so vsi, ki so si zaslužili, da ga slišijo in spoznajo.

Sonja in Miroslav

57191795_406418543474435_4286626920482734080_n.jpg
IMG-0c3d610e5bd5c23cdf2bd79a3688e3e6-V.jpg
57155009_405453990237557_4317903924599193600_n.jpg

DANI KULTURE SLOVENIJE U VRŠCU

Manifestacija "Dani Slovenačke kulture u Vršcu", svečano je otvorena 12.04.2019.godine  u 18 časova u Muzeju u Gudurici, izložbom koja je posvećena slovenačkim doseljenicima.

IMG_20190412_182840.jpg

Autor izložbe je Vladimir Vučković. 

IMG_20190412_183121.jpg

U okviru izložbe upriličena je i degustacija slanih i slatkih slovenačkih kolača, a posebnu draž na izložbi dala je i najstarija članica društva Slovenaca "Kula" iz Vršca Cvetka Vučković, koja je otpevala nekoliko Slovenačkih pesama.

IMG_20190412_183622.jpg

U utorak 16. aprila u 18 časova u "Kulturnom centru" u Vršcu održana je promocija  časopisa za kulturu, nauku i obrazovanje "Slovenika".Časopis je predstavila njegova glavna urednica Biljana Milenković Vučković.

IMG_20190416_182130.jpg

Iste večeri u 19 časova na programu je bio dokumetarni film "Život i sećanje", režija Dragomir Zupanc, te u nastavku večeri film "Šarlatan Manjifiko".

Uvodnu reč za filmove dao je umetnički direktor DSF-a Dragomir Zupanc.

IMG_20190412_182628.jpg

U sredu 17. 04. u 19 časova na programu je bio film "Slovenija, Australija i ceo svet", režija Marko Nabresnik.

Drago nam je da je manifestacija "Dani Kulture Slovenije " u Vršcu, u potpunosti uspela, da se borimo svim silama da kulturom brišemo granice, da bez kulture nema kvalitetnog života

Jadranka Bugarinov


Pleteršnikova domačija v Pišecah vabi Slovence iz tujine

Društvo za varovanje maternega jezika, naravne in kulturne dediščine Maks Pleteršnik Pišece v sodelovanju z Osnovno šolo Maks Pleteršnik Pišece ob finančni podpori Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu peto leto zapored ponuja nekajdnevno bivanje v tem kraju v bližini Brežic udeležencem dveh programov za Slovence iz drugih držav.

Pišece-Zidanica-1030x579.jpg

Pleteršnikova zidanica Pišece.

Program "Moja hiša je tvoj dom" je namenjen družinam oziroma skupinam do pet oseb. V času med 15. aprilom in 31. avgustom ter med 1. do 15. oktobrom se lahko prijavijo za najmanj dve in največ sedem nočitev. Bivanje je brezplačno, organizatorji prosijo le za prostovoljni prispevek. V času bivanja v Pišecah morajo gostje obiskovati kulturne ali druge dejavnosti po svoji izbiri. Otroci se lahko udeležujejo pouka na bližnjih šolah.

Program "Od Maksa do faksa" je namenjen mladim, ki bodo jeseni začeli študij v Sloveniji. V Pleteršnikovi zidanici, ki je tudi kulturni spomenik, se bodo lahko privajali na študentsko življenje skupaj s Slovenci iz različnih držav. Tudi v tem primeru ponujajo od dve do sedem brezplačnih nočitev, termin je načeloma med 31. avgustom in 30. septembrom. Gostje se bodo morali po svojih možnostih vključevati v dejavnosti v Pišecah, Brežicah in v kraju, kjer bodo študirali. V omenjenih šolah bodo lahko obiskovali pouk in tako izpopolnjevali znanje slovenščine. Sodelovali bodo lahko tudi pri različnih prostovoljnih dejavnostih.

V obeh primerih bo vsaka skupina dobila "domačega prijatelja", domačina, prostovoljca, ki bo poskrbel za namestitev, seznanjal goste z vsemi dogodki v bližnji okolici in jim bo tudi sicer na voljo, če bodo kaj potrebovali.

Prosti in zasedeni termini bodo objavljeni na Facebookovi strani Maks Pleteršnik.

Vabilo Moja hiša je tvoj dom

Vabilo Od Maksa do faksa

VELIKA NAGRADA CVETKI HOJNIK U MAJDANPEKU

Prema odluci selekcione komisije XVII Međunarodne izložbe “Žene slikari” u Majdanpeku, Veliku nagradu je dobila Cvetka Hojnik, poznata slovenačka umetnica za rad “The dark side to the moon II” u kombinovanoj tehnici.

Više možete pročitati na sledećem linku:

https://www.danas.rs/kultura/izlozba-zene-slikari-majdanpek-velika-nagrada-cvetki-hojnik

DOBRODOŠLI DOMA 2019

Dobrodošli doma 2019

Tradicionalna prireditev Dobrodošli doma bo letos 6. julija 2019 v Radovljici.

Vabimo rojakinje in rojake, ki živite v zamejstvu in po svetu, da se nam na ta dan pridružite. Skupaj z vami bomo izoblikovali pester in bogat kulturni ter športni program.

Letošnji dogodek organiziramo društva: Združenje Slovenska izseljenska matica, Svetovni slovenski kongres, Slovenija v svetu in Rafaelova družba pod pokroviteljstvom Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Pripravili bomo nastope različnih glasbenih, folklornih in pevskih skupin, razstave, srečanje mladih raziskovalcev, predstavitve nagrajenih diplomskih in magistrskih nalog, nogometne tekme… Organizirali bomo tudi izlete v okolici Radovljice.

Prijave za sodelovanje na prireditvi ali samo za obisk in izlete zbiramo do 5. maja 2019. Prijavite se na spodaj napisane e-naslove kjer boste dobili tudi vse ostale informacije povezane s prireditvijo Dobrodošli doma.
sim@zdruzenje-sim.si; jasmina.ilic@zdruzenje-sim.si

Kontakt oseba: Jasmina Ilič Draković, številka mobilnega telefona: 00386 40 150518

Veselimo se srečanja z vami!

VSEM NAM JE BILO NAJLEPŠE V JUGOSLAVIJI, POGOVOR S SAŠO VERBIČEM, PREDSEDNIKOM NACIONALNEGA SVETA SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE V SRBIJI IN DRUŠTVA SLOVENCEV SAVA.

VSEM NAM JE BILO NAJLEPŠE V JUGOSLAVIJI, pogovor s SAŠO VERBIČEM, predsednikom Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Srbiji in Društva Slovencev Sava.

Za časopis DELO se je pogovarjala: Milena Zupanič.

https://www.delo.si/novice/slovenija/vsem-nam-je-bilo-najlepse-v-jugoslaviji-166302.html

Promocija časopisa Slovenika v Beogradu

V Beogradu smo v prostorih Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji in Društva Slovencev Sava, v sredo, 27. marca 2019, v sodelovanju s Filološko fakulteto Univerze v Beogradu, predstavili četrto številko znanstvenega časopisa Slovenika. O Sloveniki so govorile prof. dr. Vesna Polovina s Filološke fakultete v Beogradu, prof. dr. Anica Sabo s Fakultete glasbene umetnosti v Beogradu ter dr. Lada Stevanović in Biljana Milenković Vuković iz Etnografskega inštituta Srbske akademije znanosti in umetnosti. Številni zainteresirani so z zanimanjem spremljali zanimive poglede na Sloveniko in njen uspešen razvoj.

Slovenika 4.JPG

Urednica temata naslednje, pete številke Slovenike, je dr. Tanja Tomazin, v imenu uredništva pa ste vabljeni k pošiljanju prispevkov.

Promocija 27.3.2019.JPG

Slovenika je dostopna na http://slovenci.rs/slovenika/.

Promocija Slovenike.JPG