Vrh

Otvoreni Dani slovenačkog filma

U utorak, 11.12.2018. svečano je otvoren četvrti po redu filmski festival Dani slovenačkog filma.

Brojnim zvanicama su se obratili Dragomir Zupanc, umetnički direktor festivala, Varja Močnik ispred Slovenske kinoteke i Dejan Židan, predsednik Državnog zbora Republike Slovenije koji je otvorio izložbu “Snimatelj Ivan Belec”.

Na svečanom otvaranju samog festivala Dani slovenačkog filma, publici su se obratili Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Saša Verbič, predsednik Društva Slovenaca u Beogradu - Društva Sava i Nataša Bučar, direktor Slovenske kinoteke koja je i zvanično otvorila festival.

Fotografije sa otvaranja Dana slovenačkog filma možete videti na ovom linku.

Prilog Radio-televizije Slovenije o Danima slovenačkog filma možete pogledati na ovom linku.

USPEŠNO ZAKLJUČENA ŠTUDENSTKA KONFERENCA

Na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu je uspešno zaključena študentska konferenca „Cankar i(n) mi“, ki je organizirana v okviru Svetovnih dnevov Ivana Cankarja – projekta Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik s Filozofske fakultete v Ljubljani, s podporo Društva Slovencev Sava iz Beograda, Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji in Veleposlaništva R. Slovenije.

Nekaj utrinkov s konference:

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174581307?jwsource=cl

 

https://drive.google.com/folderview?id=1vktc1CGpaS1LLfHoObR9vUo8LKgiTXZT

CANKARJEVO LETO V BEOGRADU - DVE PREDAVANJI PROF. DR. MATEJE PEZDIRC BARTOL

»Stvar je največja hudobija, kar sem jih doslej napisal

Na Lektoratu za slovenski jezik na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu smo v sodelovanju s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pričeli z obeležitvijo Svetovnih dni Ivana Cankarja. Izr. prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol je 27. novembra v prostorih Lektorata študentom višjih letnikov in zainteresiranim članom Društva Sava z nadvse zanimivim predavanjem predstavila Cankarjevo dramatiko. Profesorica Pezdirc Bartol z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je na predavanju, ki ga je naslovila s Cankarjevim stavkom »Stvar je največja hudobija, kar sem jih doslej napisal.« govorila o Cankarjevem Pohujšanju v dolini Šentflorjanski in inovativnosti dramske forme.

Plakat za to zanimivo predavanje je oblikovala dr. Tanja Tomazin, lektorica za slovenski jezik za Filološki fakulteti v Beogradu.

 

_DSC4919 (1).JPG

»Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi«

V sredo, 28. novembra, je v prostorih Društva Slovencev Sava številnim zbranim prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol navdihnjeno govorila o univerzalnosti in aktualnosti Cankarjeve dramatike, v okviru predavanja, ki ga je naslovila »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi«. Prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol je številne poslušalce zares navdušila s svojim predavanjem, v okviru katerega je predstavila Cankarjevo ustvarjanje na zelo zanimiv način.  

Cankarjevo leto se je v Beogradu sicer začelo že aprila, s premiero Kralja na Betajnovi ob 70. obletnici Jugoslovenskega dramskega pozorišta, ki je l. 1948 slavnostno začelo z delom ravno s to Cankarjevo uspešnico.

Maja Đukanović

Pohujšanje v dolini Šentflorjanski-1.jpg

GOSTUJOČE PREDAVANJE PROF. DR. MATEJE PEZDIRC BARTOL

V torek, 27. novembra, smo na lektoratu slovenskega jezika imeli čast poslušati predavanje Dr. Mateje Pezdirc Bartol, izredne profesorice za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

47128036_2132016813713591_9020528032909099008_o.jpg
46881371_2132016863713586_3133961254192807936_o.jpg

Njeno predavanje je nosilo duhovito provokativen naslov, citirajoč Cankarja: "Stvar je največja hudobija, kar sem jih doslej napisal". Dr. Bartol se je posvetila inovativnosti dramske forme, motivno-tematskim specifikam, kot tudi nastanku dramskega besedila, kritiškim odmevom ter uprizoritvenim konceptom v Cankarjevi drami.

46995975_2132016833713589_897667251698663424_o.jpg


Zapisal: Aleksa Martinović

47087327_2132016893713583_3334571029036007424_o.jpg

Srbija se prvi put predstavlja na Piranskim danima arhitekture

Srbija se ove godine po prvi put predstavlja na međunarodnoj konferenciji 36. Piranski dani arhitekture (PDA) u Sloveniji. 

 Foto: Jadran Rusjan

Foto: Jadran Rusjan

Slovenačko-srpski arhitekta i kritičar Andrej Strehovec, iz Društva arhitekata Novog Sada je u ovoj 30. sezoni dodele nagrade Piranesi u ulozi selektora za Srbiju odabrao pet arhitektonskih projekata, realizovanih od strane srpskih autora u poslednje dve godine.


https://www.gradnja.rs/srbija-prvi-put-na-medjunarodnoj-izlozbi-za-prestiznu-nagradu-piranesi/

https://www.dnevnik.rs/drustvo/srbija-prvi-put-na-medunarodnoj-izlozbi-za-prestiznu-nagradu-piranesi-27-11-2018

http://www.u-a-s.rs/item/295-srbija-na-piranskim-danima-arhitekture.html


Koncert slovenske etno muzike v Pančevu

V okviru zanimivega multimedialnega projekta MOST KAKOr KAMEN KOST, ki ga je osmislila slovenska umetnica Ljuba Jenče iz Cerknice in je inspiriran s tradicionalno glasbo Bele krajine, se je v četrtek 22. novembra odvijal koncert slovenske etno glasbe na sceni Kulturnega centra v Pančevu. Ob tej priliki so nastopili avtorka programa Ljuba Jenče (glas in gong), Svetlana Spajić (glavni vokal), Jure Goručan (klavir), koproducent Boris Kovač (saksofon, flavta). V projektu sta sodelovala tudi Jasna Hribernik in Marko Terseglav (zadolžena za video in terenski material). Med številnimi Pančevci so koncertu prisotvovali tudi člani Združenja Slovencev "Logarska dolina", ki niso skrivali zadovoljstva, da so imeli priložnost ogledati si izredno zanimiv program v svojem mestu.

20181122_213842.jpg

 

Na jugovzhodu Slovenije, na Dolenjskem, v najstarejših plasteh kulturne dediščine živi zadnja generacija prebivalstva, ki je do današnjih dni ohranila starodavne pesmi in rituale. Ob belokranjskih oziroma slovenskih pesmih so se ohranile tudi uskoške pesmi - pesmi prebežnikov iz Srbije, Dalmacije, Črne Gore in drugih krajev, ki so se v 15. in 16. stoletju bežeč pred Turki naselili v Beli krajini. Cilj tega umetniškega sodelovanja je, da na sodoben glasben in multimedialen način predstavi del dediščine tega dela Slovenije v eni izmed držav, od koder so ljudje nekdaj pribežali in s tem izrazi spoštovanje in skrb do skupne duhovne kulture, še posebej v kontekstu razumevanja današnjih migracij narodov in identitete.

20181122_214447.jpg

 

Program MOST KAKOr KAMEN KOST je baziran na prijateljstvu in duhovni bližini. Kot je opazil koproducent programa Boris Kovač, je vsaka etnoglasba svet zase in hkrati je univerzalna, saj izvira iz človekove duhovne kulture, ki je vsem skupna. V moderni dobi, ko družbene okoliščine niso niti malo naklonjene negovanju kulturne dediščine, je sodobno oživljanje tradicije edina avtentična pot k tej duhovni univerzalnosti. Ta projekt je primer takega srečanja tradicionalnega in sodobnega - spaja etno glasbo s klasičnimi in jazz elementi, presegajoč vse standarizirane kategorialne meje in predsodke.

20181122_215445.jpg

 

Projekt je nastal ob Evropskem letu kulturne dediščine leta 2018 pod pokroviteljstvom Ministrstva Republike Slovenije za kulturo, predstavljen je publiki v Srbiji oziroma v Subotici, Pančevu in Beogradu.

20181122_220027.jpg

 

VOLITVE V NACIONALNI SVET SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE 2018

Volitve v Nacionalni svet slovenske narodne manjšine so zelo pomemben dogodek za Slovence v Srbiji, ker se z njim odloča o novem svetu, ki bo naslednja štiri leta zastopal interese Slovencev na tem območju. Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je najvišje predstavniško telo Slovencev v Republiki Srbiji, ki zastopa interese slovenske manjšine in predstavlja slovensko narodno manjšino na področju izobraževanja, kulture, obveščanja in uradne rabe jezika, sodeluje v procesih odločanja in sodeluje z ustreznimi ustanovami z vsakega posameznega področja. Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je partner in svetovalno telo državne oblasti, njegovi predstavniki pa sodelujejo pri odločanju o vprašanjih, ki so pomembna za uveljavljanje pravic in posebnosti slovenske narodne manjšine.

1.JPG

To leto so volitve za člane nacionalnih svetov narodnih manjšin potekale 4. novembra 2018. Slovenci smo glasovali za eno volilno listo „Slovenci zajedno - Slovenci skupaj“, ki jo je predložilo Društvo Sava. Nosilec liste je aktualni predsednik Nacionalnega sveta in Društva Sava gospod Saša Verbič. Ostali kandidati za člane Nacionalnega sveta so bili: Anica Sabo, Aurena Dinić, Biljana Milenković – Vuković, Dino Dolničar, Dragomir Zupanc, Đorđe Veselinov, Elza Ajduković, Ivica Gruden, Jadranka Bugarinov, Josip Veber, Maja Đukanović, Marija Vauda Pilipović, Milena Spremo in Saša Radić. Končni rezultati volitev, na katerih so Slovenci v Srbiji podprli listo „Slovenci zajedno - Slovenci skupaj“, so bili objavljeni 8. novembra 2018 .

2.JPG

Nacionalni Svet slovenske narodne manjšine glede na število pripadnikov slovenske narodne manjšine ob zadnjem popisu šteje 15 članov. Konstitutivna seja novega sklica Nacionalnega sveta je potekala 24. 11. 2018. Na njej so bili podeljeni štiriletni mandati izvoljenim članom Nacionalnega sveta. Po zaključku konstitutivne seje je Nacionalni svet nadaljeval s prvo redno sejo novega sklica. Dnevni red je predstavljala 1 ključna točka, in sicer volitve predsednika Nacionalnega sveta, mandat 2018-2022. Tajne volitve je izvedla volilna komisija, ki so jo sestavljali Elza Ajduković, predsednica, in Josip Veber ter Dino Dolničar, člana.

3.JPG

Predlagan je bil en kandidat, Saša Verbič, ki je po rezultatih glasovanja: 15 glasov »za« / 0 glasov »proti« postal ponovno izvoljeni predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji.

4.JPG

Ob tej priložnosti iskreno čestitamo predsedniku Verbiču in članom slovenskega Nacionalnega sveta ter jim želimo veliko uspehov skozi vsa 4 leta.

novi saziv.JPG

NOVI SKLIC NACIONALNEGA SVETA SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE

Po volitvah, ki so bile 4. 11. 2018, je bil izbran novi sklic Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine. Novi člani Nacionalnega sveta so: Saša Verbič, Anica Sabo, Maja Đukanović, Josip Veber, Saša Radić, Dragomir Zupanc, Ivica Gruden, Elza Ajduković, Đorđe Veselinov, Milena Spremo, Jadranka Bugarinov, Dino Dolničar, Aurena Dinić, Biljana Milenković Vuković i Marija Vauda Pilipović.

_DSC4912.JPG

Na konstitutivni seji, dne 24. 11. 2018, katero je sklicalo Ministrstvo za državno upravo in lokalno samopravo, in je potekala v prostorih Nacionalnega sveta v Beogradu, so bili potrjeni mandati članov Nacionalnega sveta.

_DSC4865.JPG

Po končnani konstitutivni seji se je začela prva redna seja novega sklica Nacionalnega sveta. Na tej seji je bil za predsednika Nacionalnega sveta izbran g. Saša Verbič.

_DSC4884.JPG
_DSC4887.JPG
_DSC4890.JPG

Rezultati izbora za Nacionalne savete - poverenje listi "Slovenci skupaj"

Na izbornima za Nacionalne savete manjina, Slovenci u Srbiji podržali listu “Slovenci skupaj” čiji je predlagač bilo Društvo Slovenaca Sava iz Beograda.

Nacionalni Savet slovenačke nacionalne manjine će brojati 15 članova, a izabrane članove Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u novom mandatu možete videti ovde.

Više o rezultatima na ovogodišnjim izborima za Nacionalne savete možete videti na ovom linku:

http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/aktivnosti-konferencije.php

Proglašena izborna lista "Словенци заједно – Slovenci skupaj"

Sinoć je proglašena izborna lista “Словенци заједно – Slovenci skupaj” za Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine.

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina se održavaju 4.11. tekuće godine i pravo glasa imaju svi građani koji su upisani u poseban birački spisak.

Izbornu listu i rešenje možete preuzeti na sledećem linku:

http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/izbori-za-nsnm-neposredni-2018-proglasene-liste.php

Gastronomski dogodek v Pančevu

V organizaciji Društva Slovencev "Logarska dolina"Gastronomski dogodek "Naše slovenske specialitete" že četrtič v PančevuV Pančevu se je 6. oktobra že četrtič odvijal gastronomski dogodek "Naše slovenske specialitete". Dogodeku, ki je bil organiziran že drugič v mađarskem kulturno umetniškem društvu "Petefi Šandor", je prisostvovalo več kot 150 udeležencev in gostov iz slovenskih društev iz Pančeva, Beograda, Kovina, Vršca, Gudurice, Leskovca, Sremske Mitrovice, kot tudi nam posebej dragi gosti iz Šolskega centra Ptuj iz Slovenije. Prisotni so bili tudi predstavniki pančevske občine, in sicer namestnica župana Marija Đukanović, mestni svetnik za kulturo Nemanja Rotar ter svetnica za izobraževanja Tanja Božić. Prisotne  je v imenu mestne uprave nagovoril Nemanja Rotar, ki je poudaril, da je to ena od številnih manifestacij, ki širi duh multikulturalnosti v našem mestu, v katerem živi v slogi in prijateljstvu 26 nacionalnosti. Čeprav je slovenska skupnost v Pančevu majhna, je ena od dejavnejših v Srbiji in dejavno sodeluje v kulturnem in javnem življenju Pančeva, ki ga bogati s svojimi raznovrstnimi programi, katerih glavni cilj je promocija slovenske kulture in tradicije.

20181006_101256 (1).jpg

Udeleženci letošnjega revijalnega tekmovanja so gostom pripravili zanimiv meni, in sicer: goveja juha z jušnimi kuglicami na štajerski način, goveji perklet z rižem na lendavski način, mešana solata na slovenski način in tradicionalna slovenska sladica "potica".

Kosilo so pripravili dijaki gostinske stroke srednjih šol iz Pančeva, Vršca, Kovina in Ptuja ob nadzoru svojih profesorjev ter domačinov iz Društva Slovencev in MKUD-a "Petefi Šandor".

Profesorji in dijaki iz Biotehnične šole iz Ptuja iz Slovenije so tekom trajajočega programa izmenjevali informacije in izkušnje s področja gastronomije s kolegi iz Pančeva, Vršca in Kovina. Dogovorjeno je, da se naslednje leto organizira študijsko potovanje v Ptuj oziroma prihod delegacije slovenske šole v omenjena tri mesta v Srbiji.

20181006_140859.jpg

 Manifestacija ima velik značaj pri promoviranju slovenske tradicionalne kuhinje, letošnja še posebej, saj je organizirana v sklopu programa obeleževanja šeste obletnice obstoja in uspešnega delovanja pančevskega Društva Slovencev "Logarska dolina".

Po besedah Josipa Vebra, predsednika Društva Slovencev "Logarska dolina" in glavnega organizatorja omenjenega dogodka, je tudi letošnja manifestacija potekala v najlepšem redu, odziv udeležencev je bil zelo dober. Za naslednje leto se pričakuje prihod še večjega števila udeležencev, torej novih gostov iz društev Slovencev iz Srbije in sosednjih držav ter seveda posebno vedno dobrodošlih gostov iz Slovenije.

20181006_104226.jpg
Letošnji Gastronomski dogodek so podprli Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Nacionalni svet slovenske narodne manjšine v Srbiji, Občina Pančevo, mesarija "Burjan" ter MKUD "Petefi Šandor".

Naslednji dogodek, ki ga organizira pančevsko društvo Slovencev so "Glazarjevi dnevi". Pesniški večer slovenskega kantavtorja Petra Andreja in Dnevi slovenskega filma bodo organizirani v decembru.

Javni konkurs za konkursna područja A i B u 2019. godini

Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu objavlja Javni razpis za razpisni področji A in B v letu 2019: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu in Slovencem po svetu.

Namen javnega razpisa za razpisno področje A v letu 2019: finančna podpora avtohtoni slovenski narodni skupnosti v zamejstvu je spodbujanje dejavnosti Slovencev, ki živijo v sosednjih državah in njihovo povezovanje z Republiko Slovenijo.

Namen javnega razpisa za razpisno področje B v letu 2019: finančna podpora Slovencem po svetu je spodbujanje dejavnosti Slovencev, ki živijo po svetu, in njihovo povezovanje z Republiko Slovenijo

Več na: http://www.uszs.gov.si/si/o_organu/javne_objave/

Javni razpis je objavljen v Uradnem listu RS z dne, 12.10. 2018.

Uspešen obisk pančevskega Društva Slovencev Sloveniji

Srečanje z novim ministrom in novo zbratenje šol

Delegacija Društva Slovencev "Logarska dolina" iz Pančeva na čelu s predsednikom Josipom Vebrom je bila prejšnji teden na uradnem obisku v Sloveniji. V Ljubljani se je sestala z novim ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu Petrom Jožefom Česnikom. V prijateljskem razgovoru je ministra informirala o dosedanjih dejavnostih pančevskega Društva Slovencev kot tudi o načrtih, ki naj bi jih društvo v prihodnosti realiziralo. Minister Česnik je pohvalil delo društva ter poudaril, da je od sodelavcev že slišal, da je društvo v Pančevu eno izmed najdejavnejših v Srbiji. Pripomnil je tudi, da bo Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu še naprej pomagal pri organizaciji dejavnosti društvom Slovencev v Srbiji, saj se zavedajo pomena obstoja društev, kjer se zbirajo rojaki in potomci Slovencev. Minister je najavil svoj obisk Srbiji v novembru, ko bo prisostvoval tudi Filmskem festivalu "Dnevi slovenskega filma", ki bo organiziran v posameznih mestih v Srbiji, med njimi tudi v Pančevu.

Na prijemu kod novog ministra.jpg
S posredovanjem pančevskega Društva Slovencev oziroma njegove podružnice v Kovinu se je tamkajšnja Osnovna šola "Đura Jakšić" zbratila z Osnovno šolo "Velika dolina" iz istoimenega kraja v bližini Brežic. Spomladi je delegacija omenjene slovenske šole obiskala Pančevo in Kovin, prejšnji teden pa je dvajset učencev in učiteljev Osnovne šole "Đura Jakšić" iz Kovina prvič obiskalo Osnovno šolo "Velika dolina". Domačini iz Velike doline so prijateljsko pričakali vrstnike in jim priredili bogat in raznovrsten trodnevni program. Učenci iz Kovina so se na manifestaciji ob "Dnevu jezikov", ki v tem času poteka po vseh slovenskih šolah, predstavili s predstavo "Volimo Sloveniju" ter ob tej priliki približali slovenskim vrstnikom srbski jezik. Ravnateljica šole iz Kovina Ivanka Momirov je povedala, da je obisk za učence in za učitelje velikega pomena, saj so pridobili nove izkušnje in spletli nova prijateljstva ter da se bo sodelovanje vsekakor nadaljevalo tudi v prihodnosti na obojestransko zadovoljstvo. Učenci in učitelji iz Velike doline so sprejeli povabilo za prihod v Srbijo in bodo spomladi prišli na povratni obisk v Kovin.

20180926_174440.jpg
Đaci iz Kovina ispred škole u Velikoj dolini.jpg