Vrh

Proslava „Prešernovog dana“ u Pančevu


Program posvećen velikanima slovenačke književnosti

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ iz Pančeva je u sredu 20. decembra 2019. u dvorani „Apolo“ proslavilo veliki slovenački kulturni praznik „Prešernov dan“. Ove godine program je bio zamišljen kao filmsko veče posvećeno velikanima slovenačke književnosti Francu Prešernu i Ivanu Cankaru. Pred velikim brojem članova i  simpatizera pre početka projekcije dokumentarno-igranih filmova uvodne reči imali su Ljubomir Radovanović urednik filmskog programa pančevačkog Doma omladine i Josip Veber predsednik Udruženja „Logarska dolina“. Nakon projekcije filmova prisutni su imali priliku da od organizatora čuju i neke nove informacije vezane za prikazane filmove kao i o najavi revije slovenačkih filmova koja će biti organizovana tokom proleća.

upload.jpg

Zahvaljujući Dragomiru Zupancu, našem poznatom filmskog reditelju, Pančevci su i ovog puta imali prilke da vide još jedno značajno slovenačko filmsko ostvarenje, film „Cankar“, a prema njegovim rečima za kraj godine planirana je tradicionalna manifestacija „Dani slovenačkog filma“ na kojoj će biti prikazana nova filmska ostvarenja koja će na leto premijerno biti prikazana na filmskom festivalu u Portorožu. Organizaciju proslave ovogodišnjeg „Prešernovog dana“ su pored pančevačkog Doma omladine pomogli i Nacionalni savet slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i Društvo Slovenaca „Sava“ iz Beograda.

upload.jpg

Udruženje Slovenaca „Logarska dolina“ će 6. marta organizovati proslavu „Prešernovog dana“ i u Kovinu, gde Udruženje ima svoju podružnicu. Program će se realizovati u saradnji sa Osnovnom školom „Đura Jakšić“ i kovinskim Centrom za kulturu.

 

upload.jpg

INFORMATIVNI DNEVI LJUBLJANA 14-16. FEBRUAR 2019

INFORMATIVNI DNEVI LJUBLJANA 14-16. FEBRUAR 2019

DS Kredarica Novi Sad organizira skupinski odhod v Ljubljano na Informativne dneve, kjer bodo na fakultetah in v študentskih domovih na voljo informacije o vpisu, študiju in namestitvi v študijskem letu 2019-20.

50647883_10161344448085187_843618829195018240_o.jpg

INFORMATIVNI DNEVI

UNIVERZA V LJUBLJANI-FAKULTETE

V petek in soboto, 15.2. in 16.2.2019 se v Ljubljani odvijajo informativni dnevi 2019. Ti potekajo v dopoldanskih in popoldanskih urah, na večini fakultet se bodo v petek odvijali ob 10. in ob 15. uri, v soboto pa ob 10. uri. Na fakultetah je najprej skupna predstavitev, nato pa sledi predstavitev po programih.

ŠTUDENTSKI DOMOVI LJUBLJANA

Tudi Študentski domovi imajo v istem terminu dneve odprtih vrat, kjer bodo na voljo informacije o razpisu, vrsti sob, cenah.  

VPIS V ŠTUDIJSKO LETO 2019-20

Vpis se začne februarja. Prijava poteka preko https://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpisin je elektronska.

PRIZNAVANJE IZOBRAŽEVANJA, ŠTUDIJSKI PROGRAMI, ŠTIPENDIJE

Preberite si na spletu Urada Vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu o študiju, fakultetah, priznavanju izobraževanja in možnostih pridobitve štipendij za Slovence po svetu področje B pod rubrikami, ki si sledijo po spodaj navedenem vrstnem redu:

PROGRAM POTOVANJA

Četrtek, 14.2.2019

6.30 Odhod iz Novega Sada (lokomotiva ŽP) preko Beograda (8.45 parkirišče Sava centra) in prihod v Ljubljano v popoldanskih urah. Namestitev v dijaškem domu. Ogled gledališke predstave.

Petek, 15.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00 odhod na Informativni dan na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana, popoldne odhod na fakultete po izbiri ali v ŠD Ljubljana.

Sobota 16.2.2019

7-8.00 Zajtrk, 9.00-14 odhod na Informativne dneve na fakultete ali v ŠD Ljubljana, 15.00 odhod proti Novemu Sadu.

KORISTNI NASLOVI:

HOSTEL DIC, Poljanska cesta 26,

CANKARJEV DOM, Prešernova cesta 10

UNIVERZA Ljubljana, Kongresni trg 12

PRIJAVNICA


Vsi, ki so napolnili 18 let lahko potujejo sami, ostali v spremstvu vsaj enega starša ali skrbnika. Zdravstveno zavarovanje ni obvezno, ampak je priporočljivo

Doplačilo za člane slovenskih društev je 45Eur, ostali 90Eur

V doplačilo je vključen prevoz NS-BG-LJ-NS-BG, vstopnice na gledališko predstavo in 2 nočitvi z zajtrkom.

Nočitev bo v hostelu DIC, ki ima večposteljne sobe (4, 5, 7 in 12 postelj) in se nahaja v centru Ljubljane

Vsi zainteresirani se lahko prijavijo na elektronski naslov pisarna@kredarica.org

Prijave zbiramo do  11. februarja 2019.

SLOVENIKA 4

Z velikim veseljem vas obveščamo, da je izšla že 4. številka "Slovenike: časopisa za kulturo, znanost in izboraževanje" v založništvu Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine!

Pod tematskim naslovom "Umetniška prepletanja na srbsko-slovenskem kulturnem področju" so svoja zapažanja in ugotovitve predstavili mnogi slovenski in srbski akademiki, umetniki in znanstveniki.

Časopis je dostopen na naslednji povezavi.

Prisrčno vabljeni k branju!

Dani slovenačkog filma u Pančevu

Publika zadovoljna, festival i sledeće godine

U Pančevu u utorak 18. decembra uspešno je završena ovogodišnja revija filmova koji su bili prikazani u okviru programa “Dani slovenačkog filma”. Za četiri dana prikazano je ukupno osam filmova od kojih su četiri bila kratkometražna i četiri dugometražna. Selektor festivala bio je naš poznati reditelj Dragomir Zupanc koji je u saradnji sa Slovenačkom kinotekom iz Ljubljane obezbedio premijerno prikazivanje filmova koji su ove godine bili na filmskom festivalu u Portorožu.

Sa ceremonije otvaranja DSF-a u Pančevu.jpg

Organizatori ovog programa su bili Društvo Slovenaca “Sava” iz Beograda, Dom omladine Pančevo i Udruženje Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva. Ljubomir Radovanović urednik filmskog programa pančevačkog Doma omladine istakao je da je ovogodišnja revija bila uspešna, da je selekcija filmova bila zanimljiva i da su se filmovi dopali probirljivoj pančevačkoj publici. Takođe je dodao da će tokom naredne godine biti još filmova iz Slovenije, da će se uspostaviti saradnja sa Slovenačkom kinotekom iz Ljubljane i da je planirano da se ova manifestacija ponovo održi krajem sledeće godine u dvorani “Apolo” pančevačkog Doma omladine koja ispunjava sve uslove za održavanje ovakvog programa. Dragomir Zupanc selektor festivala izjavio je da je veoma zadovoljan saradnjom sa pančevačkim Domom omladine i Udruženjem Slovenaca “Logarska dolina”. Pohvalio je odličnu organizaciju i sve saradnike koji su omogućili da slovenačke filmove vidi publika u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Pančevu i Vršcu. Za sledeću godinu planirano je da festival bude održan po prvi put i u Kovinu, kao i u još nekim gradovima u Srbiji gde ima slovenačkih udruženja. Josip Veber predsednik pančevačkog Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” rekao je da ova manifestacija ima veliki kulturni značaj za Slovence u Pančevu i da će sledeće godine u njenoj organizaciji uzeti učešće još veći broj članova, ali i gostiju iz Slovenije. On je takođe naglasio da će početkom sledeće godine u Pančevu biti prikazan film o Ivanu Cankaru koji je nedavno premijerno prikazan u Sloveniji.

20181214_191343.jpg

Otvoreni Dani slovenačkog filma

U utorak, 11.12.2018. svečano je otvoren četvrti po redu filmski festival Dani slovenačkog filma.

Brojnim zvanicama su se obratili Dragomir Zupanc, umetnički direktor festivala, Varja Močnik ispred Slovenske kinoteke i Dejan Židan, predsednik Državnog zbora Republike Slovenije koji je otvorio izložbu “Snimatelj Ivan Belec”.

Na svečanom otvaranju samog festivala Dani slovenačkog filma, publici su se obratili Marjan Vujović, upravnik Muzeja Jugoslovenske kinoteke, Saša Verbič, predsednik Društva Slovenaca u Beogradu - Društva Sava i Nataša Bučar, direktor Slovenske kinoteke koja je i zvanično otvorila festival.

Fotografije sa otvaranja Dana slovenačkog filma možete videti na ovom linku.

Prilog Radio-televizije Slovenije o Danima slovenačkog filma možete pogledati na ovom linku.

USPEŠNO ZAKLJUČENA ŠTUDENSTKA KONFERENCA

Na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu je uspešno zaključena študentska konferenca „Cankar i(n) mi“, ki je organizirana v okviru Svetovnih dnevov Ivana Cankarja – projekta Centra za slovenščino kot drugi/tuji jezik s Filozofske fakultete v Ljubljani, s podporo Društva Slovencev Sava iz Beograda, Nacionalnega sveta slovenske manjšine v Srbiji in Veleposlaništva R. Slovenije.

Nekaj utrinkov s konference:

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174581307?jwsource=cl

 

https://drive.google.com/folderview?id=1vktc1CGpaS1LLfHoObR9vUo8LKgiTXZT

CANKARJEVO LETO V BEOGRADU - DVE PREDAVANJI PROF. DR. MATEJE PEZDIRC BARTOL

»Stvar je največja hudobija, kar sem jih doslej napisal

Na Lektoratu za slovenski jezik na Filološki fakulteti Univerze v Beogradu smo v sodelovanju s Centrom za slovenščino kot drugi in tuji jezik s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, pričeli z obeležitvijo Svetovnih dni Ivana Cankarja. Izr. prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol je 27. novembra v prostorih Lektorata študentom višjih letnikov in zainteresiranim članom Društva Sava z nadvse zanimivim predavanjem predstavila Cankarjevo dramatiko. Profesorica Pezdirc Bartol z Oddelka za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, je na predavanju, ki ga je naslovila s Cankarjevim stavkom »Stvar je največja hudobija, kar sem jih doslej napisal.« govorila o Cankarjevem Pohujšanju v dolini Šentflorjanski in inovativnosti dramske forme.

Plakat za to zanimivo predavanje je oblikovala dr. Tanja Tomazin, lektorica za slovenski jezik za Filološki fakulteti v Beogradu.

 

_DSC4919 (1).JPG

»Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi«

V sredo, 28. novembra, je v prostorih Društva Slovencev Sava številnim zbranim prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol navdihnjeno govorila o univerzalnosti in aktualnosti Cankarjeve dramatike, v okviru predavanja, ki ga je naslovila »Kadar pišem dramo, je oder pred mojimi očmi«. Prof. dr. Mateja Pezdirc Bartol je številne poslušalce zares navdušila s svojim predavanjem, v okviru katerega je predstavila Cankarjevo ustvarjanje na zelo zanimiv način.  

Cankarjevo leto se je v Beogradu sicer začelo že aprila, s premiero Kralja na Betajnovi ob 70. obletnici Jugoslovenskega dramskega pozorišta, ki je l. 1948 slavnostno začelo z delom ravno s to Cankarjevo uspešnico.

Maja Đukanović

Pohujšanje v dolini Šentflorjanski-1.jpg

GOSTUJOČE PREDAVANJE PROF. DR. MATEJE PEZDIRC BARTOL

V torek, 27. novembra, smo na lektoratu slovenskega jezika imeli čast poslušati predavanje Dr. Mateje Pezdirc Bartol, izredne profesorice za slovensko književnost na Oddelku za slovenistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

47128036_2132016813713591_9020528032909099008_o.jpg
46881371_2132016863713586_3133961254192807936_o.jpg

Njeno predavanje je nosilo duhovito provokativen naslov, citirajoč Cankarja: "Stvar je največja hudobija, kar sem jih doslej napisal". Dr. Bartol se je posvetila inovativnosti dramske forme, motivno-tematskim specifikam, kot tudi nastanku dramskega besedila, kritiškim odmevom ter uprizoritvenim konceptom v Cankarjevi drami.

46995975_2132016833713589_897667251698663424_o.jpg


Zapisal: Aleksa Martinović

47087327_2132016893713583_3334571029036007424_o.jpg

Srbija se prvi put predstavlja na Piranskim danima arhitekture

Srbija se ove godine po prvi put predstavlja na međunarodnoj konferenciji 36. Piranski dani arhitekture (PDA) u Sloveniji. 

Foto: Jadran Rusjan

Foto: Jadran Rusjan

Slovenačko-srpski arhitekta i kritičar Andrej Strehovec, iz Društva arhitekata Novog Sada je u ovoj 30. sezoni dodele nagrade Piranesi u ulozi selektora za Srbiju odabrao pet arhitektonskih projekata, realizovanih od strane srpskih autora u poslednje dve godine.


https://www.gradnja.rs/srbija-prvi-put-na-medjunarodnoj-izlozbi-za-prestiznu-nagradu-piranesi/

https://www.dnevnik.rs/drustvo/srbija-prvi-put-na-medunarodnoj-izlozbi-za-prestiznu-nagradu-piranesi-27-11-2018

http://www.u-a-s.rs/item/295-srbija-na-piranskim-danima-arhitekture.html


Koncert slovenske etno muzike v Pančevu

V okviru zanimivega multimedialnega projekta MOST KAKOr KAMEN KOST, ki ga je osmislila slovenska umetnica Ljuba Jenče iz Cerknice in je inspiriran s tradicionalno glasbo Bele krajine, se je v četrtek 22. novembra odvijal koncert slovenske etno glasbe na sceni Kulturnega centra v Pančevu. Ob tej priliki so nastopili avtorka programa Ljuba Jenče (glas in gong), Svetlana Spajić (glavni vokal), Jure Goručan (klavir), koproducent Boris Kovač (saksofon, flavta). V projektu sta sodelovala tudi Jasna Hribernik in Marko Terseglav (zadolžena za video in terenski material). Med številnimi Pančevci so koncertu prisotvovali tudi člani Združenja Slovencev "Logarska dolina", ki niso skrivali zadovoljstva, da so imeli priložnost ogledati si izredno zanimiv program v svojem mestu.

20181122_213842.jpg

 

Na jugovzhodu Slovenije, na Dolenjskem, v najstarejših plasteh kulturne dediščine živi zadnja generacija prebivalstva, ki je do današnjih dni ohranila starodavne pesmi in rituale. Ob belokranjskih oziroma slovenskih pesmih so se ohranile tudi uskoške pesmi - pesmi prebežnikov iz Srbije, Dalmacije, Črne Gore in drugih krajev, ki so se v 15. in 16. stoletju bežeč pred Turki naselili v Beli krajini. Cilj tega umetniškega sodelovanja je, da na sodoben glasben in multimedialen način predstavi del dediščine tega dela Slovenije v eni izmed držav, od koder so ljudje nekdaj pribežali in s tem izrazi spoštovanje in skrb do skupne duhovne kulture, še posebej v kontekstu razumevanja današnjih migracij narodov in identitete.

20181122_214447.jpg

 

Program MOST KAKOr KAMEN KOST je baziran na prijateljstvu in duhovni bližini. Kot je opazil koproducent programa Boris Kovač, je vsaka etnoglasba svet zase in hkrati je univerzalna, saj izvira iz človekove duhovne kulture, ki je vsem skupna. V moderni dobi, ko družbene okoliščine niso niti malo naklonjene negovanju kulturne dediščine, je sodobno oživljanje tradicije edina avtentična pot k tej duhovni univerzalnosti. Ta projekt je primer takega srečanja tradicionalnega in sodobnega - spaja etno glasbo s klasičnimi in jazz elementi, presegajoč vse standarizirane kategorialne meje in predsodke.

20181122_215445.jpg

 

Projekt je nastal ob Evropskem letu kulturne dediščine leta 2018 pod pokroviteljstvom Ministrstva Republike Slovenije za kulturo, predstavljen je publiki v Srbiji oziroma v Subotici, Pančevu in Beogradu.

20181122_220027.jpg

 

VOLITVE V NACIONALNI SVET SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE 2018

Volitve v Nacionalni svet slovenske narodne manjšine so zelo pomemben dogodek za Slovence v Srbiji, ker se z njim odloča o novem svetu, ki bo naslednja štiri leta zastopal interese Slovencev na tem območju. Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je najvišje predstavniško telo Slovencev v Republiki Srbiji, ki zastopa interese slovenske manjšine in predstavlja slovensko narodno manjšino na področju izobraževanja, kulture, obveščanja in uradne rabe jezika, sodeluje v procesih odločanja in sodeluje z ustreznimi ustanovami z vsakega posameznega področja. Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je partner in svetovalno telo državne oblasti, njegovi predstavniki pa sodelujejo pri odločanju o vprašanjih, ki so pomembna za uveljavljanje pravic in posebnosti slovenske narodne manjšine.

1.JPG

To leto so volitve za člane nacionalnih svetov narodnih manjšin potekale 4. novembra 2018. Slovenci smo glasovali za eno volilno listo „Slovenci zajedno - Slovenci skupaj“, ki jo je predložilo Društvo Sava. Nosilec liste je aktualni predsednik Nacionalnega sveta in Društva Sava gospod Saša Verbič. Ostali kandidati za člane Nacionalnega sveta so bili: Anica Sabo, Aurena Dinić, Biljana Milenković – Vuković, Dino Dolničar, Dragomir Zupanc, Đorđe Veselinov, Elza Ajduković, Ivica Gruden, Jadranka Bugarinov, Josip Veber, Maja Đukanović, Marija Vauda Pilipović, Milena Spremo in Saša Radić. Končni rezultati volitev, na katerih so Slovenci v Srbiji podprli listo „Slovenci zajedno - Slovenci skupaj“, so bili objavljeni 8. novembra 2018 .

2.JPG

Nacionalni Svet slovenske narodne manjšine glede na število pripadnikov slovenske narodne manjšine ob zadnjem popisu šteje 15 članov. Konstitutivna seja novega sklica Nacionalnega sveta je potekala 24. 11. 2018. Na njej so bili podeljeni štiriletni mandati izvoljenim članom Nacionalnega sveta. Po zaključku konstitutivne seje je Nacionalni svet nadaljeval s prvo redno sejo novega sklica. Dnevni red je predstavljala 1 ključna točka, in sicer volitve predsednika Nacionalnega sveta, mandat 2018-2022. Tajne volitve je izvedla volilna komisija, ki so jo sestavljali Elza Ajduković, predsednica, in Josip Veber ter Dino Dolničar, člana.

3.JPG

Predlagan je bil en kandidat, Saša Verbič, ki je po rezultatih glasovanja: 15 glasov »za« / 0 glasov »proti« postal ponovno izvoljeni predsednik Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine v Republiki Srbiji.

4.JPG

Ob tej priložnosti iskreno čestitamo predsedniku Verbiču in članom slovenskega Nacionalnega sveta ter jim želimo veliko uspehov skozi vsa 4 leta.

novi saziv.JPG

NOVI SKLIC NACIONALNEGA SVETA SLOVENSKE NARODNE MANJŠINE

Po volitvah, ki so bile 4. 11. 2018, je bil izbran novi sklic Nacionalnega sveta slovenske narodne manjšine. Novi člani Nacionalnega sveta so: Saša Verbič, Anica Sabo, Maja Đukanović, Josip Veber, Saša Radić, Dragomir Zupanc, Ivica Gruden, Elza Ajduković, Đorđe Veselinov, Milena Spremo, Jadranka Bugarinov, Dino Dolničar, Aurena Dinić, Biljana Milenković Vuković i Marija Vauda Pilipović.

_DSC4912.JPG

Na konstitutivni seji, dne 24. 11. 2018, katero je sklicalo Ministrstvo za državno upravo in lokalno samopravo, in je potekala v prostorih Nacionalnega sveta v Beogradu, so bili potrjeni mandati članov Nacionalnega sveta.

_DSC4865.JPG

Po končnani konstitutivni seji se je začela prva redna seja novega sklica Nacionalnega sveta. Na tej seji je bil za predsednika Nacionalnega sveta izbran g. Saša Verbič.

_DSC4884.JPG
_DSC4887.JPG
_DSC4890.JPG

Rezultati izbora za Nacionalne savete - poverenje listi "Slovenci skupaj"

Na izbornima za Nacionalne savete manjina, Slovenci u Srbiji podržali listu “Slovenci skupaj” čiji je predlagač bilo Društvo Slovenaca Sava iz Beograda.

Nacionalni Savet slovenačke nacionalne manjine će brojati 15 članova, a izabrane članove Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u novom mandatu možete videti ovde.

Više o rezultatima na ovogodišnjim izborima za Nacionalne savete možete videti na ovom linku:

http://www.rik.parlament.gov.rs/latinica/aktivnosti-konferencije.php