LETOŠNJI PRIJATELJ SLOVENSKEGA FILMA JE DRAGOMIR ZUPANC

Častni naziv “prijatelj slovenskega filma” letos nosi velik poznavalec in promotor slovenskega filma, režiser in umetniški direktor Dnevov slovenskega filma v Beogradu, gospod Dragomir Zupanc. Dragomir Zupanc se je rodil leta 1946 v Ljubljani. Na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu je študiral filmsko režijo. Je glavni režiser srbske nacionalne radiotelevizije RTS, večkrat nagrajeni scenarist in režiser več kot 300 televizijskih filmov, oddaj in serij. Kljub temu da živi in dela v Beogradu, vseskozi ostaja povezan s slovenskimi koreninami in skrbi za slovensko-srbske kulturne izmenjave. V srbščino je prevajal poezijo Tomaža Šalamuna in Toneta Svetine, prozo Marka Švabiča in radijske drame Pavla Lužana, za časopisa Študent in Vidiki prirejal besedila iz Mladine in Tribune, pisal za revijo Ekran, za otroški program RTS pa posnel več filmov o Sloveniji, ki so bile predvajani v okviru oddaje Daljnogled. Po Sloveniji je hodil tudi, ko je za beograjsko televizijo snemal glasbeno oddajo o skupini Pepel in kri, pa oddajo o partizanskih pesmih v aranžmaju kultnega filmskega skladatelja Bojana Adamiča. Skupaj z Dunjo Blažević, ki je bila urednica oddaje Nova umetnost v 20-ih letih prejšnjega stoletja, sta snemala s slovenskima avantgardnima umetnikoma Avgustom Černigojem in Eduardom Stepančičem.

Že deveto leto zapored pa je Dragomir Zupanc tudi umetniški direktor revijalnega festivala Dnevi slovenskega filma, ki vsako leto v začetku decembra pripelje v Jugoslovansko kinoteko v Beogradu tako sveže stvaritve slovenske filmografije kot klasike slovenskega filmskega kanona. Poleg Beograda se filmi predvajajo v kulturnih centrih v Novem Sadu, Nišu, Vršcu, Pančevu, Smederevu, Kovinu, Boru, Požarevcu, Čačku, ob projekcijah pa se dogajajo tudi razstave, okrogle mize, tribune in delavnice. Dragomir Zupanc že leta obiskuje Festival slovenskega filma v Portorožu. Zelo nas veseli, da bo z nami tudi letos in da mu za njegova prizadevanja za promocijo slovenskega filma v Srbiji lahko izkažemo posebno čast z imenovanjem za prijatelja slovenskega filma.

Več o Dragomirju Zupancu si lahko preberete v strokovnem članku, ki ga je za zbornik Slovenika napisal letošnji žirant Naško Križnar.