NAGRADA BRANKO VUČIĆEVIĆ REDITELJU DRAGOMIRU ZUPANCU

Filmski i televizijski reditelj Dragomir Zupanc dobitnik je nagrade “Branko Vučićević” osmog Festivala meta filma u Beogradu, koji se 9. decembra završava u Art bioskopu Kolarac.

Priznanje će biti uručeno Zupancu uoči projekcije njegovog filma “Bela Bartok asocijacije”.

Rođen 1946. godine u Ljubljani, Dragomir Zupanc diplomirao je filmsku režiju 1971. godine u Beogradu, u klasi Aleksandra Petrovića. U karijeri dužoj od pola veka režirao je, između ostalog, serije: “Slikarski pravci XX veka” (Lazar Trifunović), “Prilozi za istoriju YU filma i politpornografiju” (posvećeni Želimiru Žilniku, Branku Vučićeviću, Karpu Aćimoviću Godini), “Hit Libris”, “Otvorena knjiga”, “Deset srpskih pripovedača” (epizode: Ž. Pavlović, M. Pavić, A. Isaković, A. Tišma, V. Ognjenović, M. Savić, J. Radulović i dr.) i “Dvogled” (Dragan Babić). Zupanc je i umetnički direktor Dana slovenačkog filma, čije se deveto izdanje održava do 10. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, a ranije ove godine dobio je i počasnu titulu Prijatelj slovenačkog filma na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu.

Nagrada “Branko Vučićević” Festiala meta filma posvećena je sećanju na izuzetnog autora, scenaristu, publicistu, prevodioca, filmskog kritičara i dizajnera, tvorca pojma “srpska montaža“, koji je scenarističkim opusom (“Nevinost bez zaštite”, “Rani radovi”) dao dragocen doprinos razvoju ovdašnjeg meta filma.

Dosadašnji dobitnici su: snimatelj i reditelj Miša Milošević i likovni umetnici i filmski autori, Neša Paripović, Ljubomir Šimunić, Zoran Popović, Nedeljko Despotović, Petar Jakonić, Predrag Bambić, Miloje Radaković i Danijela Purešević.

Osmi Festival meta filma u velikoj meri posvećen je domaćim filmskim delima, budući da meta film ima snažno uporište u srpskoj kinematografiji.

Poslednjeg festivalskog dana, 9. decembra, biće prikazan film Milene Grujić o talačkoj krizi “A.S. (25)”, a u okviru programa Radovi u toku, i radni materijal dokumentarnog filma Milutina Petrovića “Dragoslav”, koji se bavi ranim radovima reditelja Dragoslava Lazića.

U meta filmovima, kako je podsetio Saša Radojević, akteri jasno ukazuju da je ono što gledamo proizvod fikcije, a to su ujedno i filmovi koji govore o filmovima – o procesu njihove pripreme i snimanja. U njima se koriste video materijali različitog porekla, poput kućnih filmova, televizijskih snimaka i eksperimentalnih filmova. S druge strane, meta filmovi su česta pojava i u prestižnoj holivudskoj produkciji.

Izvor: SEECULT.ORG