OBISK SVETOVALKE ZA KULTURO IN MEDIJE

Nacionalni svet slovenske narodne manjšine je v sredo, 3.6.2020., obiskala gospa Irena Herak, svetovalka za kulturo in medije Veleposlaništva Republike Slovenije v Republiki Srbiji. Z njo so se v imenu slovenske narodne manjšine srečali Saša Verbič, predsednik Nacionalnega sveta in Društva „Sava“, Dino Dolničar, predsednik Odbora za informiranje NS, Ivana Mandić, sekretar Društva Slovencev „Sava“, in Tanja Tomazin, generalni sekretar NS.

Sestanek je bil namenjen predstavljanju aktualnih smernic delovanja slovenske manjšine v letu 2020 in prihodnosti. Svetovalka za kulturo je v imenu Veleposlaništva Slovenije pokazala velik interes za aktivnosti Sveta, društev in manjšine na sploh, posebej za programe in projekte na področju kulture in informiranja. Predstavniki manjšine so poleg rednega delovanja posebej izpostavili programe: „Slovenika, časopis za kulturo, znanost in izobraževanje“, revijo „Dnevi slovenskega filma“, povezovalno medijsko platformo „Slokult.info“ in „Uvajanje slovenščine v srbski šolski sistem“.

IMG-115aec5d7a276b3f000a4c9e04e91df7-V.jpg

Srečanje je bilo izredno plodno in usmerjeno v dejansko realizacijo načrtov, tako še v letošnjem letu kot kasneje. Herakova je izrazila iskreno zanimanje za stanje, vizijo in napore slovenske manjšine ter podporo pri njihovi realizaciji, tako s svoje lastne kot s strani Veleposlaništva Slovenije v Srbiji. Ob konstruktivnem zaključku srečanja so se prisotni dogovorili, da bodo takšna srečanja potekala redno na mesečni bazi.