NAŠA SLOVENSKA BESEDA

Društvo Slovencev Planika iz Zrenjanina je že 14. zapovrstjo organiziralo manifestacijo Naša slovenska beseda, ki je tokrat zaradi epidemioloških razmer potekala nekoliko drugače.

Letos je prireditev potekala ob evropskem dnevu jezikov. Ker velja v Srbiji omejitev zbiranja do 30 ljudi in trenutno niso priporočljive ekskurzije, letos nismo vabili gostov iz drugih društev, temveč smo organizirali prireditev v okviru našega društva.

20200925_182428.jpg

Prireditev je potekala v svečani dvorani restavracije Ketering Bone 023. Čeprav je bilo sprva dogovorjeno, da naj bi se naša prireditev odvijala na prostem v njihovem čudovitem vrtu, smo bili zaradi dežja prisiljeni naše načrte spremeniti.

20200925_183436.jpg

Prireditve so se udeležili zgolj nastopajoči. Najprej je zapel obe himni v nekoliko okrnjeni sestavi naš zbor Planika, prireditev pa je z recitiranjem jesenskih avtorskih pesmi odprl naš član in literarni navdušenec Dimitrije Đuričin, ki je med drugim tudi eden izmed letošnjih nagrajencev Šinkovčevih dnevov poezije. Nato so sledile recitacije učencev, ki obiskujejo pouk slovenskega jezika in kulture. Najmlajši so se predstavili z izštevankami, starejši z jesenskimi ugankami, najstarejši pa so tokrat predstavili pesmi slovenskega pesnika Daneta Zajca. Otroci so se predstavili tudi z glasbenimi točkami, saj nekateri izmed njih obiskujejo glasbeno šolo, ter nam s svojimi prisrčnimi nastopi polepšali večer. Na koncu je zapel še enkrat naš zbor in nas ponovno očaral z izborom pesmi in razkošnimi glasovi.

20200925_183039.jpg

Pri izvajanju naših točk smo pazili na distanco ter se držali epidemioloških predpisov. Večer smo zaključili s slastnimi palačinkami.

20200925_182934.jpg

Letos smo se ob evropskem dnevu jezikov predstavili tudi z online posnetki, ki jih je objavilo Društvo Bralna značka na svojih družbenih omrežjih. S svojimi prispevki so se predstavili učenci dopolnilnega pouka in njihovi učitelji Barbara Hanuš iz Bosne in Hercegovine, Rajko Tekalec iz Švice, Magdalena Novak iz Nemčije in Milena Spremo iz Srbije. Otroci sò se naučili izštevanke in kratke pesmi v slovenščini in jeziku okolja, kjer živijo. Iz Srbije so se prdstavili Majda Oklobdžija iz Zrenjanina, Kosta Stojkov iz Pančeva in Mia Anđelkov iz Kovina.

20200925_183802.jpg

Letos smo Našo slovensko besedo organizirali prilagojeno razmeram, vendar upamo, da bomo lahko gostili naše drage goste iz drugih slovenskih društev v Srbiji in sosednjih držav ter goste iz Slovenije že v prihodnjem letu.