Vrh

GRAND PRIX „MIRA TRAILOVIĆ“ DODELJEN PREDSTAVI „ALI: STRAH JEDE DUŠU“, U REŽIJI SEBASTIJANA HORVATA (SLOVENAČKO NARODNO GLEDALIŠČE DRAMA)

Ovogodišnji 53. Bitef festival svečano je zatvoren večeras kao Bitef Grad u Luci Beograd predstavama „Retke ptice“ i „Pozvani. Dodeljene su i nagrade za najbolje predstave. Grand Prix „Mira Trailović“ pripao je predstavi „Ali: strah jede dušu“, u režiji Sebastijana Horvata (Slovenačko narodno gledališče Drama).

Specijalna nagrada Jovan Ćirilov – otišla je predstavi „Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka“ (autorka Fija Menar i Žan-Lik Božol). Nagrada Politike za najbolju režiju pripala je Sebastijanu Horvatu za predstavu „Ali: strah jede dušu“. Najbolje ocenjena predstava po mišljenju publike je „Ali: strah jede dušu“, sa prosečnom ocenom 4,67, druga je „Retke ptice“  sa 4,57 i na trećem mestu je „Tartif“ sa 4,56.

Ali: strah jede dušu Foto: Peter Uhan

Ali: strah jede dušu Foto: Peter Uhan

Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol saopštila je odluku međunarodnog žirija, prema čijoj je odluci Grand pri Mira Trailović za najbolju predstavu u celini pripala predstavi Ali: Strah jede dušu, čiju režiju potpisuje Sebastijan Horvat, a produkciju Slovensko narodno gledališče Drama iz Ljubljane, istakavši između ostalog da je izbor materijala korišćen u predstavi relevantan za današnje vreme. Porast populizma, a posebno u Evropi posle dolaska migranata u Grčku, Italiju i na istočne granice Evrope to je scenario Fasbinderovog filma koji ispituje rasizam, ksenofobiju, i predrasude. Žiri je istakao kvalitet adaptacije melodrame, narativne glasove iz više perspektiva, dizajn i moćne elemente uključene u produkciju, kao i izbor neutralnog prostora i netipičnog pozorišnog prostora kao i njegovu transformaciju tokom pauza istakavši posebno to što je publika u potpunosti bila uključena u akciju.


„Iako ovaj komad izgleda jednostavno i suptilno, kompleksan je u svojoj strukturišto vidimo u oba glavna lika i njihovom ponašanju“, istakla je Predsednica žirija Kristin Amon-Sirežol.