Vrh

U Kovinu održana proslava “Prešernovog dana”

U kovinskom Centru za kulturu u sredu 6. marta 2019. održana je proslava "Prešernovog dana", najznačajnijeg slovenačkog kulturnog praznika. Program je priređen u pozorišnoj sali pred više od 250 posetilaca među kojima su bili i predstavnici iz javnog i kulturnog života Slovenije i Srbije.

 

upload.jpg

U ime organizatora goste je pozdravio Josip Veber, predsednik Udruženja Slovenaca “Logarska dolina” iz Pančeva, a prisutnima se još obratio i naš poznati filmski režiser Dragomir Zupanc koji obavlja i funkciju predsednika Odbora za kulturu Nacionalnog saveta slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

 

upload.jpg

Zanimljiv program gostima su priredili učenici Osnovne škole "Ðura Jakšic" iz Kovina, čiji je hor na početku otpevao slovenačku himnu “Zdravljica” i srpsku “Bože pravde”. Zatim su učenici dramske sekcije izveli predstavu posvećenu životu, prijateljstvu i saradnji Jerneja Kopitara i Vuka Stefanovića Karadžića, dvojici velikana slovenačke i srpske književnosti. U programu su učestvovali i učenici-nekadašnji polaznici kursa slovenačkog jezika koji je u Kovinu vodila dr Milena Spremo. Pored predstave prisutni su imali prilike da uživaju u promotivnim filmovima slovenačke turističke organizacije i video numeri  “Slovenija” poznatog slovenačkog umetničkog ansambla “Avseniki”.

 

upload.jpg

Sledeću manifestaciju u Kovinu Udruženje “Logarska dolina” planira na proleće, kada će se organizovati Gastronomski događaj “Naši slovenački specijaliteti”, a zatim i proslava povodom Dana državnosti Republike Slovenije. Za Jesen je planirana manifestacija “Dani slovenačkog filma” na kojem će biti prikazana najnovija ostvarenja sa filmskog festivala u Portorožu.

upload.jpg