Vrh

Koncert slovenske etno muzike v Pančevu

V okviru zanimivega multimedialnega projekta MOST KAKOr KAMEN KOST, ki ga je osmislila slovenska umetnica Ljuba Jenče iz Cerknice in je inspiriran s tradicionalno glasbo Bele krajine, se je v četrtek 22. novembra odvijal koncert slovenske etno glasbe na sceni Kulturnega centra v Pančevu. Ob tej priliki so nastopili avtorka programa Ljuba Jenče (glas in gong), Svetlana Spajić (glavni vokal), Jure Goručan (klavir), koproducent Boris Kovač (saksofon, flavta). V projektu sta sodelovala tudi Jasna Hribernik in Marko Terseglav (zadolžena za video in terenski material). Med številnimi Pančevci so koncertu prisotvovali tudi člani Združenja Slovencev "Logarska dolina", ki niso skrivali zadovoljstva, da so imeli priložnost ogledati si izredno zanimiv program v svojem mestu.

20181122_213842.jpg

 

Na jugovzhodu Slovenije, na Dolenjskem, v najstarejših plasteh kulturne dediščine živi zadnja generacija prebivalstva, ki je do današnjih dni ohranila starodavne pesmi in rituale. Ob belokranjskih oziroma slovenskih pesmih so se ohranile tudi uskoške pesmi - pesmi prebežnikov iz Srbije, Dalmacije, Črne Gore in drugih krajev, ki so se v 15. in 16. stoletju bežeč pred Turki naselili v Beli krajini. Cilj tega umetniškega sodelovanja je, da na sodoben glasben in multimedialen način predstavi del dediščine tega dela Slovenije v eni izmed držav, od koder so ljudje nekdaj pribežali in s tem izrazi spoštovanje in skrb do skupne duhovne kulture, še posebej v kontekstu razumevanja današnjih migracij narodov in identitete.

20181122_214447.jpg

 

Program MOST KAKOr KAMEN KOST je baziran na prijateljstvu in duhovni bližini. Kot je opazil koproducent programa Boris Kovač, je vsaka etnoglasba svet zase in hkrati je univerzalna, saj izvira iz človekove duhovne kulture, ki je vsem skupna. V moderni dobi, ko družbene okoliščine niso niti malo naklonjene negovanju kulturne dediščine, je sodobno oživljanje tradicije edina avtentična pot k tej duhovni univerzalnosti. Ta projekt je primer takega srečanja tradicionalnega in sodobnega - spaja etno glasbo s klasičnimi in jazz elementi, presegajoč vse standarizirane kategorialne meje in predsodke.

20181122_215445.jpg

 

Projekt je nastal ob Evropskem letu kulturne dediščine leta 2018 pod pokroviteljstvom Ministrstva Republike Slovenije za kulturo, predstavljen je publiki v Srbiji oziroma v Subotici, Pančevu in Beogradu.

20181122_220027.jpg